Partidele vor alege şeful Consiliului Judeţului - O decizie care naşte controverse

Partidele vor alege şeful Consiliului Judeţului - O decizie care naşte controverse
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii nu-şi vor mai putea alege prin vot direct preşedintele Consiliului Judeţului, aşa cum s-a întâmplat în anii 2008 şi 2012. Viitorul şef al forului legislativ judeţean va proveni din rândul consilierilor judeţeni, dar va fi stabilit în urma negocierilor dintre forţele politice care compun Consiliul Judeţului. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 278 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri proiectul de lege privind alegerile locale, care stabileşte, printre altele, că preşedintele CJ va fi ales indirect de către populaţie, prin vot secret al aleşilor judeţeni, iar primarul – dintr-un singur tur de scrutin.

Cel puţin în cazul şefilor de consilii judeţene, noua lege a alegerilor locale pare să limiteze puterea acestora şi să-i oblige astfel să se transforme mai degrabă în mediatori, dacă ţinem cont de faptul că preşedinţii CJ vor putea fi „decapitaţi” cu votul a două treimi din numărul consilierilor judeţeni.

„O greşeală care umbreşte democraţia”

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a catalogat noua lege a alegerilor locale drept „o greşeală care umbreşte democraţia”. „După părerea mea, ceea ce se întâmplă cu legea alegerilor locale este o greşeală care umbreşte democraţia în România şi neîncredere afişată faţă de noţiunea de popor”, ne-a declarat şeful CJ.

La polul opus, însă, aleşii judeţeni ai PNL şi PSD îmbrăţişează noua reglementare. Consilierul judeţean Iuliana Tania Bogdan, liderul de grup al PNL din Consiliul Judeţului şi fost vicepreşedinte al instituţiei, ne-a declarat că, în opinia sa, „este mai bine aşa”, întrucât noile prevederi îl obligă pe preşedinte să facă echipă cu aleşii judeţeni şi totodată „dispare şi ideea de baron local”. „Având în vedere că este oarecum diminuat rolul Consiliului privind alocarea banilor către comune, Consiliul Judeţului se poate axa pe administraţie publică mai mult şi mai puţin pe politică”, ne-a spus liberala.

Consilierul judeţean Dorin Butunoiu (PSD) ne-a spus că „este mult mai bine aşa, întrucât nu se mai oferă întreaga putere unui singur om, care, după caz, vrea sau nu vrea să facă ceva, iar consilierii sunt astfel la mâna lui. Se pot construi mult mai multe lucruri împreună, prin eforturile susţinute ale tuturor părţilor şi prin comunicare şi colaborare”. Social-democratul a precizat, în schimb, că nu este de acord cu alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin şi nici cu prevederile privind retragerea sprijinului.

"Vulnerabilitate în faţa presiunilor"

Consilierul judeţean Simona Daniela Hapeci (independent) a criticat noile reglementări, precizând că acestea vor transforma preşedintele CJ într-un personaj vulnerabil în faţa presiunilor politice. "Consider că nu s-a făcut nimic altceva decât să se creeze o nouă confuzie în rândul cetăţeanului. Acest proiect legislativ va favoriza, în continuare, cei doi poli de putere de pe scena politică şi va defavoriza, cu certitudine, partidele mici, cât şi cetăţeanul, căruia nu i se mai acordă dreptul constituţional de a-şi alege prin vot reprezentantul judeţean. Alegerea preşedintelui din rândul consilierilor judeţeni va slăbi autoritatea acestuia, devenind vulnerabil în faţa presiunilor venite din partea celor care îl aleg. Alegerea preşedintelui şi a primarului prin metodele legislative adoptate vor acorda mai multă putere grupurilor de interese, nicidecum nu se va reuşi eradicarea corupţiei şi schimbarea clasei politice. Văd ca şi soluţii democratice şi de succes pentru o administraţie eficientă alegerea prin vot a oricărui candidat la o funcţie politică din două tururi, coborârea pragului electoral la trei la sută şi iniţierea unui proiect de lege prin care consilierii judeţeni şi locali să nu îşi mai piardă mandatul la propunerea partidelor din care fac parte”, ne-a declarat consiliera.

Citit 1414 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2015 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.