Rezolvarea problemei maidanezilor, tot la stadiul de proiect/ Am avut două regulamente, dar nu a funcţionat niciunul

Rezolvarea problemei maidanezilor, tot la stadiul de proiect/ Am avut două regulamente, dar nu a funcţionat niciunul
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Anul trecut au fost alocate sume pentru sterilizarea tuturor câinilor, dar tratamentul a fost aplicat doar câinilor din padoc * Potrivit Ecosal, doar câţiva gălăţeni care posedă canine de rasă comună au venit să îşi sterilizeze animalele

La începutul anului trecut, pe site-ul Primăriei, erau publicate pentru a fi dezbătute două regulamente care aveau menirea de a reduce numărul de maidanezi din oraş. Unul era destinat câinilor de rasă comună, dar cu stăpân, iar altul pentru câinii fără stăpân.

Primul regulament îi obliga pe toţi deţinătorii de câini de rasă comună să-şi sterilizeze şi să-şi microcipeze animalele până la 1 ianuarie 2015, iar persoanele fizice care nu şi-ar fi sterilizat patrupedele urmau să fie amendate cu sume cuprinse între 300 şi 500 de lei. Regulamentul avea ca scop prevenirea înmulţirii câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi pierderii acestora, precum şi facilitarea recuperării câinilor de rasă comună pierduţi. Sterilizarea putea „fi subvenţionată total sau parţial, cu aprobarea Consiliului Local şi prin concesionarea, în condiţiile legii, a operaţiunilor de sterilizare către unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică".

Al doilea proiect era special dedicat câinilor fără stăpân şi venea în întâmpinarea Legii 258 din 26 septembrie 2013 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care prevedea etanasierea în 15 zile de la prinderea maidanezului, în cazul în care nu ar fi fost adoptat. Regulamentul a fost aprobat în Consiliul Local, dar, după cum ştim cu toţii, normele de aplicare a legii au fost suspendate. Cu toate că Bucureştiul a urmat aplicarea legii, în ciuda suspendării normelor de aplicare, la Galaţi nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

Bani au fost, sterilizare - aproape deloc

Viceprimarul Florin Popa a declarat recent, la Prefectură, că, anul trecut, au fost alocate sume pentru sterilizarea tuturor câinilor, fie ei de pe străzi, din curţi sau padocuri, însă nu există nicio evidenţă în acest sens, dacă şi cât s-a realizat. Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, recunoaşte că banii pentru sterilizare au fost incluşi în banii bugetaţi de către Primărie pentru Serviciul de Ecarisaj, însă sterilizarea s-a limitat numai la câţiva câini de rasă comună cu stăpân şi a celor care intră în padoc. „În regulament era stipulat că toţi care deţin câini de rasă comună pot veni la noi pentru a realiza sterilizarea în mod gratuit. Nu au venit decât trei-patru. Noi sterilizăm câinii care intră în padoc. Pe cei care rămân pe străzi nu îi putem steriliza, pentru că, potrivit legii, dacă prindem un maidanez şi îl sterilizăm, nu putem să îi dăm drumul înapoi în teritoriu, ar însemna să îl abandonăm. Or, dacă nu avem locuri în padoc, noi nu mai putem prinde. Prindem doar la comanda Primăriei şi în sistem de urgenţă. De la noi din padoc, câinii nu pot ieşi decât morţi sau adoptaţi”, ne-a explicat directorul Ecosal.

Ecosal lucrează la un alt proiect

Pentru că sterilizarea câinilor de rasă comună a rămas în aer, fără un efect propriu-zis, iar gălăţenii nu şi-au sterilizat câinii, Ecosal vrea să demareze un alt proiect, gândit pe acelaşi sistem. „Pentru asta trebuie însă o relaţie mult mai strânsă cu Poliţia Locală. Aceasta să oblige la sterilizare. Vrem să le oferim gălăţenilor acces la un serviciu gratuit de sterilizare”, ne-a mai spus şeful Ecosal.

Citit 1848 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.