Gălăţenii, OBLIGAŢI să-şi REABILITEZE FAŢADELE pe propria CHELTUIALĂ. Ce mai prevede regulamentul stabilit de PRIMĂRIE

Gălăţenii, OBLIGAŢI să-şi REABILITEZE FAŢADELE pe propria CHELTUIALĂ. Ce mai prevede regulamentul stabilit de PRIMĂRIE
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Primăria municipiului Galaţi vrea să-i oblige pe gălăţeni să reabiliteze faţadele blocurilor sau caselor în care locuiesc, dar nu oricum, ci pe propria cheltuială * Reguli de respectat privind culoarea şi materialele pentru anvelopare * Prima vizată este zona centrală a oraşului, considerată zonă construită protejată


În Galaţi abia au apărut primele blocuri ale căror faţade au fost reabilitate, în cadrul lucrărilor pentru creşterea eficienţei energetice, finanţate din fonduri europene. Dacă a spart gheaţa, municipalitatea ridică aceleaşi pretenţii şi de la cetăţeni. Primăria municipiului Galaţi a publicat, pe portalul său, spre informare şi dezbatere publică, un Regulament cu privire la reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor. Documentul nu a fost încă bătut în cuie, iar municipalitatea aşteaptă eventualele observaţii sau sugestii pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la registratura Primăriei din strada Fraternităţii nr.1. Iată care sunt cele mai importante prevederi din cuprinsul regulamentului:

De bună voie sau notificaţi

Potrivit regulamentului, deţinătorii de orice fel ai clădirilor degradate - fie că e vorba de faţade, acoperiş, balcoane, ornamente - care pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei imobilelor. Nu e musai ca respectivele faţade să ameninţe trecătorii, e suficient ca ele să afecteze calitatea cadrului urban şi a spaţiilor publice urbane. În situaţia în care posesorii acestor clădiri sunt indiferenţi, ei vor fi notificaţi de Primărie, iar termenul general pentru executarea lucrărilor de intervenţie este de 12 luni de la data notificării. În cazuri speciale, se poate majora această perioadă, dar important este că lucrările se execută pentru întreg imobilul. Regulamentul precizează din start că „sunt exceptate clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic".

Culori şi materiale

Regulamentul stabileşte clar că pentru construcţiile situate în zonele protejate ale oraşului (cum e zona centrală) se interzice utilizarea placajelor ceramice sau a altor asemenea materiale care ar putea sa strice caracterul specific sau omogen al zonei, suprafeţele metalice strălucitoare şi utilizarea culorilor stridente. De asemenea, se interzice acoperirea sau distrugerea elementelor decorative existente. Cromatica faţadelor va fi în concordanţă cu specificul fiecărei zone. De preferinţă, faţada trebuie readusă la culoarea stabilită în proiectul iniţial. Pentru faţadele imobilelor din afara zonelor protejate se vor utiliza culori predominant deschise şi neutre (alb, galben, gri, bej) aprobate de arhitectul şef. „Culorile puternice se vor folosi ca excepţie şi complementar pe suprafeţe reduse, pe elemente volumetrice distincte ale faţadei, cu specificarea lor în autorizaţia de construire sau în avizul tehnic prealabil al arhitectului şef”, precizează autorităţile. Nimic nu se face la întâmplare: „Culorile tâmplăriei vor fi cele originale sau vor fi alese în concordanţă cu cromatica faţadelor”.

De unde bani?

Finanţarea proiectării şi executării lucrărilor de intervenţie se asigură pe cheltuială proprie, de către deţinătorii clădirilor, iar autorităţile publice locale vor aloca prioritar fonduri necesare realizării unor lucrări de întreţinere pentru imobile proprietate publică şi privată a oraşului, precizează documentul. Există, însă, şi excepţii. Pentru proprietarul sau proprietarii de locuinţe care nu au posibilitatea să asigure cotele ce le revin, la solicitarea lor, ca măsură de protecţie socială, Primăria poate aproba preluarea integrală a cheltuielilor acestora. De asemenea, dacă lucrările necesare nu au fost executate sau finalizate în termenele notificate, precum şi în situaţia în care deţinătorii notificaţi refuză conformarea, primarul poate solicita Consiliului Local aprobarea executării lucrărilor în numele şi pe cheltuiala acestora. Sumele vor fi însă recuperate de la deţinătorii notificaţi, în condiţiile legii. La cererea proprietarilor care au executat lucrări este posibilă scutirea impozitului sau a taxelor pe o perioada de trei ani consecutivi.

De unde începem

Pentru prima etapă, regulamentul stabileşte ca zonă prioritară de intervenţie, cea studiată în Plan Urbanistic Zonal - Zone Construite Protejate. Zona construită protejată reprezintă aria de maximă reprezentativitate administrativă şi istorică pentru municipiul Galaţi. Ea menţine în mare măsură elemente de identitate istorică, culturală (monumente istorice clasate cu valori semnificative, dar şi clădiri cu valoare ambientală care susţin cadrul construit al unui centru omogen), plasate în zona centrală a oraşului. Anual, începând cu 2017, Primăria Galaţi, prin Instituţia Arhitect şef, va stabili lista cu zone prioritare de intervenţie şi termene specifice pentru îndeplinirea măsurilor de creştere a calităţii arhitectural–ambientale a clădirilor, pentru fiecare zonă în parte.

Rămâne de văzut cum va arăta regulamentul la finalul dezbaterii publice, şi când îl vor aproba aleşii locali.

Citit 5633 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2015 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.