Galațiul riscă să rămână fără industrie

Galațiul riscă să rămână fără industrie
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

România are un risc crescut de dezindustrializare, în condițiile în care ponderea industriei în PIB a avut scăderi accentuate în ultimii zece ani, avertizează Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), din care face parte și Combinatul Liberty Galați

Din ABIEC fac parte, alături de combinatul siderurgic de la Galați, și alte mari companii din metalurgie, industria chimică și construcții, precum Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Tenaris Silcotub, Saint-Gobain România, Romcim, Azomureș și BA Glass România. Toate aceste companii formează, practic, "coloana vertebrală" a marii industrii din România și au împreună o cifră de afaceri de peste 4,5 miliarde de euro și, în total, peste 14.000 de angajați.

Combinatul Liberty Galați este, deopotrivă, compania din marea industrie cu cea mai mare cifră de afaceri, dar și cu cel mai mare număr de angajați. Mai exact, Liberty Galați, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro, dublu față de următoarea clasată - Silcotub (821 milioane de euro) și mult peste Alro (645 milioane de euro) sau Saint Gobain (454 milioane de euro).

În ceea ce privește numărul de salariaţi, Liberty Galați are 5.125 de angajați, aproape cât următorii trei mari angajatori la un loc, respectiv Alro - 2.118 angajați, Saint-Gobain - 1.991 angajați și Silcotub - 1.837 angajați.

În același timp, deși vorbim de marea industrie, problemele cu care se confruntă în prezent sunt la fel de mari.

Prețurile energiei "omoară" industria

Potrivit studiului realizat de Asociația Marilor Consumatori de Energie, situația marii industrii din România continuă să se deterioreze și în 2023, pe fondul menținerii unui preț foarte ridicat al energiei, atât electricitate, cât și gaze. Din păcate, factorii de risc pentru activitatea industrială sunt în creștere.

"Situația financiară a companiilor din ABIEC a început să se deterioreze în 2022, în contextul în care prețul energiei a continuat să crească, în timp ce cotațiile bursiere ale produselor au scăzut. Perspectivele în 2023 sunt îngrijorătoare: cotațiile bursiere nu dau semne de revenire, în timp ce prețul energiei rămâne ridicat", precizează ABIEC.

Datele studiului arată că prețul energiei a crescut de cinci ori față de nivelul prepandemic, iar prețul mărfurilor a crescut doar de 1-2 ori. Creșterea masivă a prețului energiei nu a putut fi reflectată în prețul produsului finit, multe dintre produsele acestor industrii fiind tranzacționate pe burse de mărfuri, unde prețul este determinat de companii care produc în țări cu prețuri mult mai mici ale energiei.

În studiu se mai arată faptul că, dintre toate țările europene, industria românească ar primi printre cele mai mici compensații financiare de la stat, în ceea ce privește prețul energiei. Astfel, fabricile românești plătesc în medie 192 de euro/MWh, preț de plafon, în timp ce fabricile din Grecia plătesc 65 de euro, Spania plătește 95 de euro, iar vecinii bulgari, 102 euro.

Pilonii economiei se clatină

Marile companii consumatoare de energie formează, per ansamblu, unul dintre principalii piloni ai economiei. Producția de metale, minerale nemetalice, materiale de construcții și produse chimice din România reprezintă nu mai puțin de 7,5 la sută din PIB. În această structură, metalurgia, în care este cuprins și Combinatul Liberty Galați, generează 2,1 la sută din PIB, adică aproximativ echivalentul totalului alocațiilor bugetare la nivel național pentru Apărare!

Dincolo de asta, însă, sectoarele amintite asigură și 10 la sută din totalul angajaților, respectiv 572.531. Dintre aceștia, peste 256.000 de angajați au legătură, sub o formă sau alta, cu sectorul metalurgic și al prelucrării metalelor. Prin urmare, când marea industrie înregistrează un declin, acest lucru se reflectă inclusiv la nivel macroeconomic.

"Deficitul pe comerțul cu produsele minerale, materialele de construcții, produsele chimice și metalurgice a crescut rapid în ultimii ani și depășește deja 9,4 miliarde euro", se mai arată în studiul ABIEC. Pe categorii, deficitul cel mai mare este înregistrat în industria chimică (6,8 miliarde de euro), urmat de cel din metalurgie (un miliard de euro) și comerțul cu minerale și materiale de construcții (un miliard de euro).

Propunerile companiilor

Dat fiind tot acest context economic, ABIEC vine cu o serie de propuneri de mecanisme suport pentru susținerea marii industrii.

Un prim set de propuneri se referă la adoptarea imediată a TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework) pentru industrie, în conformitate cu măsurile similare luate la nivelul Uniunii Europene. Acest lucru privește compensarea costurilor excesive cu energia pentru anii 2022 și 2023, pe baza consumului actual sau a celui anterior (dinaintea crizei energetice); ajutoare pentru decarbonizarea proceselor de producție industrială și pentru investiții în eficiența energetică - planificate sau efectuate (pentru a reduce gradul excesiv de îndatorare acumulat făcând investiții în condiții economice foarte dificile); compensarea costurilor de conservare și redeschidere a unor linii de producție închise din cauza costurilor excesive ale energiei.

Al doilea set de propuneri se referă la definirea unor scheme de suport complementare specifice, adresate marilor consumatori industriali, pentru a stimula investițiile noi în producție, prin alocarea unor bugete dedicate din fondurile disponibile (Fondul de Modernizare, realocarea fondurilor europene neutilizate în anii precedenți, bugetul de stat).

Citit 25066 ori Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2023 17:48

22 comentarii

  • postat de Cristinel Nastasa
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 23:40
    151.44.68.***
    Costurile nejustificate ale energiei electrice pot sabota foarte usor economia unui stat.De aceea sunt controale speciale in tari UE (Garda Financiara de ex.in Italia),cresterile preturilor trebuind justificate foarte serios.In Romania furnizorii de energie fac ce vor. Cativa centi/kwh pot devasta
    0
    7
  • postat de florin
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 19:34
    86.124.200.***
    Pentru cei care cred ca in Galati nu a existat industrie am pus un citat!Ar trebui sa cititi mai mult despre istoria industriala a Galatiului !
    0
    6
  • postat de florin
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 19:31
    86.124.200.***
    în 1904, erau 34 întreprinderi, realitate care-l determina pe atasatul comercial al Frantei la Galati sa declare, în preajma izbucnirii primului razboi mondial (15 iulie 1914), ca prin acest oras, unul din marile porturi ale Europei, se face un considerabil negot cu mai toate tãrile continentulu
    0
    6
  • postat de Gigel
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 19:26
    104.243.213.***
    cand o panarama de fost Ministrul al Economiei PSD si ANI DE ZILE FOST MARE SEF LA ANCONAV , numeste la(comanda partidului PSD) , sefi de gara si coafeze , in Consiliul de Administratie Romanesc , de la Santierul Damen Mangalia.....este clar ca industria navala , la nu are viitor !!
    0
    6
  • postat de Me
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 14:55
    89.136.2.***
    Le dam fier vechi in contul utilajelor pe care le topesc si toti castigam. Unde sunt barbatii capabili sa lupte? Prea multi feminizati. Capul plecat inevitabil va manca iarba.
    6
    10
  • postat de asta e firescul orasului....
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 14:40
    89.39.81.***
    poate a trecut vremea industrializarii galatiului. care a fost fortata de comunisti. poate trebuie sa ne intoarcem la preocupari ce sustineau orasul inainte sa vina vikingii, care s-au cam dus, copiii lor si ei si cine a ramas trebuie sa dezvolte ceea ce era orasul. port, comert, curve si video chat
    6
    12
  • postat de comunismul
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:16
    5.13.136.***
    combinatul siderurgic e pe butuci din pacate! si nu de acum! de cativa ani de zile! nimic numai merge bine in galati! merg poate alte business-uri bine! dar combinatul siderurgic sigur nu o duce bine! si cand te gandesti ca acest colos industrial! era printre primele ale tarii! o tempora o mores!
    2
    21
  • postat de Guptica
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 10:04
    194.105.20.***
    Combinatul este oprit și in criza numai din cauza lui Gupta și a indienilor lui care sunt puși doar pe praduiala.
    5
    37
  • postat de StanEx
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 09:01
    95.77.107.***
    Avem noi ramuri ale industriei - evaziunea generalizata si sustinuta de contabili care iau beneficii de la ambele capete (Stat-companii), cea a jocurilor de noroc, a prostitutiei si video-chatului, traficul de droguri si persoane, camataria inclusiv bancara, ...etc
    3
    29
  • postat de Sam
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 08:48
    85.94.240.***
    Cum e posibil chiar toți să ne râdă în nas si să distrugă tot !
    Multă pușcărie ar mai face ! Nu le-ar ajunge anii de viața dacă ar face așa ceva in alte țări !
    2
    23
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 08:45
    89.137.225.***
    Sabotarea,vinderea si jefuirea Romaniei a inceput in 1989,de fapt mai inainte, in Decembrie 1988 odata cu celebra Intalnire de la Malta,cu Bush,Gorbaciov,etc.Restul este can-can.
    20
    17
  • postat de penseonarul minim
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 08:39
    89.39.81.***
    Mersul lucrurilor la noi era atât de previzibil incât, mă mir ca se discută despre asta.Au murit multe Meștesuguri.Vor lua naștere iarași fiindcă erau bune așa cum erau.Pai nu se poate nene ,tatuat ,cu ceafa cat de bou , pensionar pe caz de boală.Il ia frezoanele cand aude de muncă?
    7
    22
  • postat de florin
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 07:47
    86.124.200.***
    Pina la preturile actuale ale energiei dezindustrializarea a fost realizata prin asa zisele privatizari!Am mai spus ca daca Ceausescu a fost impuscat pt subminarea economiei nationale politicienii din ultimii 33 de ani care au demolat,distrus,jefuit si indatorat tara asta ce pedeapsa ar merita???
    4
    31
  • postat de florin
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 07:42
    86.124.200.***
    Galatiul a ramas fara industrie din pacate!Pesedismul la Galati inseamna scaderea populatiei active care lucra in industrie cu 50% din 1989 pina in prezent!Ceea ce comunismul nu a facut in Galati adica distrugerea economiei galatene a facuto cu brio capitalismul de cumetrie pesedist !
    4
    29
  • postat de x1
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 07:40
    193.230.156.***
    A ramas deja. Multumim frumos ca ne-ati creat toate conditiile sa plecam.Din punct de vedere al pietei muncii si din punct de vedere social, Galatiul de acum seamana cu orase precum Vaslui, Onesti, etc....ramaneti sanatosi, baieti, PA!
    6
    24
  • postat de Dorin Haines
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 07:31
    178.138.98.***
    Ne mai și miram. Toți incompetenții se lauda cu creșterea PIB, dar este un PIB crescut pe baza INFLATIEI SI IMPRUMUTURILOR. Când tu pui pe butuci tot ce a însemnat industrie ce pretenții mai ai. Întreprinderile trebuiau conservate și păzite cu armata, nu construite blocuri în locul lor. TRADATORI.
    3
    23
  • postat de Roman
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 06:41
    46.97.176.***
    Acum a ți aflat ? Cum a fost falimentat Electrocentrale ? Întrebați primarul .La București merg binemersi la noi nu.De ce ?A vrut sa fie ținut Apaterm o veriga în plus care marea gigacaloria cu 70 % dar aducea procente la alegeri și multe altele care nu are sens sa le vorbim.Justitia injusta samd..
    3
    25
  • postat de La mai mare .
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 03:29
    108.245.201.***
    Bine va mai sta in UE ...usor , usor veti disparea ca natie acolo . De ce se intampla d-astea numai la voi si nu in Germania sau in alte tari principale din UE ??? Pt ca de colonii nimanui nu-i pasa prea mult -numai vrajeala/coruptie si cam atata bara- bara cu "politicienii " din Ro .
    23
    12
  • postat de Von Bergovicz
    Miercuri, 01 Noiembrie 2023 00:31
    185.53.196.***
    Repet: când vor pleca cei din combinat și cei de la Damen sa fie clar pentru toți că vom fi deja bagati în război și vor începe bombardamentele
    33
    55
  • postat de Otel
    Marți, 31 Octombrie 2023 23:17
    89.136.7.***
    Daca se inchide combinatul va fi un dezastru pentru tara, pentru oras si mii de firme si familii care traiesc de pe urma lui ! Va fi ceva de neimaginat ! Se va declansa in lant tot si nimeni nu va mai putea opri asta ! Orasul va da faliment si supermarketurile si valea jiului va fi aici!
    14
    90
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 31 Octombrie 2023 22:21
    5.13.167.***
    Cand pui toti covrigarii, ciumpalacii, neicanimeni... ministri, primari, secretari peste secretari de stat... faci praff tot! pesede si penele , udemere si celelalte abrebieri si ATAT... au asasinat Romania in 34 de ani... au distrus viitorul copiilor dupa 89'! Scapa cine poate! Speante bune NADA!
    8
    110
  • postat de Cititor
    Marți, 31 Octombrie 2023 21:18
    5.13.134.***
    Alo, Viața liberă ! Combinatul este oprit !!! Terminați cu propaganda greensteel și prezentați odată si odată situația reala in care se găsește combinatul !
    8
    136

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.