"În doi-trei ani s-ar putea să ajungem toţi în zona A de impozitare" (FOTO)
Foto: Anca Melinte

"În doi-trei ani s-ar putea să ajungem toţi în zona A de impozitare" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

"71 la sută dintre străzi - și credeți-mă că sunt numărate - se află în zonele A şi B de impozitare, celelalte 28 la sută sunt în C şi D

În fiecare an, zonele de impozitare cresc, majoritar în sus. S-ar putea ca, în doi-trei ani, să ajungem toţi în zona A, în tot municipiul Galaţi", este estimarea pe care a făcut-o, la recenta ședință ordinară a Consiliului Local, liberalul Valeriu Onose. "Dacă investim, da, o să ajungem!", i-a replicat, optimist, viceprimarul PSD Valeriu Andrei. Deocamdată, se extind zonele B și C, iar în zona A au fost încadrate o serie de artere mai mult sau mai puțin modernizate.

Aprobată cu 14 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă", modificarea zonelor de impozitare a stârnit discuții la recenta ședință ordinară a Consiliului Local. Principala schimbare pe care o aduce vizează încadrarea în zonele B și C de impozitare a unor străzi și alei cu acces direct din strada Arcașilor, care până acum erau în zonele C și D. De asemenea, este prevăzută și includerea în zona A de impozitare a unor artere importante ca strada 1 Decembrie 1918, bulevardul George Coşbuc, bulevardul Henri Coandă sau bulevardul Traian Vuia.

Case scumpe, ulițe amărâte

Subiectul fierbinte din Consiliul Local a vizat criteriile după care sunt evaluate străzile - în special din zona Arcașilor - pentru a fi încadrate în anumite zone de impozitare.

"Ce s-a schimbat în ultimii ani, de se trece la o grilă de impozitare superioară? Că nu s-a schimbat nimic, din contră: gropile sunt mai mari, şcoli nu avem în zonă, grădiniţe nu sunt, magazine nu sunt. Pe de altă parte, sunt străzi în zonă care, precum Aleea Salcâmilor, trec la o grilă de impozitare inferioară", a declarat Anamaria Hărăbor, consilier local PNL. A propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi, deoarece documentele solicitate privind criteriile de evaluare a străzilor i-au fost furnizate cu doar cinci minute înainte de începerea ședinței.

"Sincer, n-am vreo pasiune fantastică pentru acest proiect, putem să-l și retragem. Ca s-o spunem pe româneşte, stau cei mai bogaţi oameni din Galați acolo (zona Arcașilor - n.r.)! Avem case de sute de mii de euro, cu o formă de impozitare foarte mică pe principiul: «Da, dar la mine nu ajunge autobuzul». Da, dar l-aţi folosi?! Mi-e greu să cred că lăsaţi maşina de 100.000 acasă ca să mergeți cu autobuzul. Nu e musai vina Primăriei că proprietarii şi dezvoltatorii imobiliari din zona aia nu au ţinut cont de absolut nimic. Fiecare şi-a făcut casa după cum a crezut de cuviinţă - mai mare, mai frumoasă, mai la stradă, mai în spate - dar cu străzile e de noaptea minții. E de-ajuns să se trezească un Gigel să spună: «Nu sunt de acord să donez 100 de metri din proprietatea mea, pentru stradă», şi rămân străzile neasfaltate pentru că Primăria nu poate interveni pe o proprietate privată", a replicat primarul Ionuț Pucheanu.

Ce criterii s-au aplicat

Viceprimarul PSD Sorin Enache a ținut să spună că în tot orașul s-au aplicat aceleași criterii de încadrare în zonele de impozitare: canalizare, apă potabilă, iluminat stradal, rețea telecomunicații, rețea Distrigaz, stare carosabil și pietonal, transport urban, zone de risc, prestigiu istoric, perimetru cu dotări de tip central și rețea electrică. "Ca un exemplu, pe Traian, toate casele de pe partea dreaptă sunt în zona B de impozitare de câțiva ani. Partea Arcașilor trebuia să fie în zona B de mai bine de șapte-opt ani. Dacă vreți să schimbăm criteriile, trebuie să le schimbăm pentru tot oraşul", a conchis viceprimarul Enache.

Punând punct discuțiilor, viceprimarul Lucian Andrei, președintele de ședință, a supus proiectul la vot. Și a fost votat cu 14 voturi favorabile, toate de la PSD.

Ce se schimbă în zonele A și B

În ciuda articolului "Stradă periferică şi nemodernizată, trecută în zona A de impozitare", publicat în ediția din 19 octombrie a ziarului "Viața liberă", strada Traian Vuia a fost încadrată în întregime în zona A de impozitare. La fel și strada 1 Decembrie 1918, bulevardele Henri Coandă și George Coşbuc. Strada Tecuci urcă în zona A de impozitare, pe segmentul cuprins între nr. 1 - 259 şi nr. 2 – 290, şi rămâne în zona C între nr. 261 - capăt şi nr. 292 - capăt. În ceea ce priveşte strada Traian, va intra în zona A de impozitare între nr. 1 - 393 şi nr. 2 - 320, dar rămâne în zona B de impozitare între nr. 393 A - capăt şi nr. 322 - capăt. În zona A este inclusă şi aleea Neptun.

Sunt încadrate în zona B de impozitare străzile Alexandru Moruzzi și Gării nr. 8.

Schimbări majore în Arcașilor

Intră în zona B de impozitare străzile Arcașilor, Cardaş Agricola, Cetăţianu Ioan, Dănăilă Negoiţă, Pacu Moise și aleile Aurel Manolache, Paul Bujor, Iordan Chimet, Plopilor, Hortensiilor, Arţarilor, Liliacului, Mălinilor, Zimbrului și Aleea Meteo.

Deși erau propuse tot pentru zona B, în urma solicitărilor primite în perioada în care proiectul de modificare a zonelor de impozitare se afla în consultare publică, s-a stabilit ca Aleea Castanilor să rămână în zona C, iar aleile Crăciunițelor, Teilor, Platanilor și Cedrilor să urce din zona D în zona C.

Tot în zona C se regăsesc aleile: Gheorghe Zane, Arinilor, Iorgu Iordan, Magnoliei și Aleea Regală.

În zona D sunt integrate Aleea Salcâmilor și străzile Constantin Ressu și Dr. Aristide Serfioti.

Citit 4887 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2023 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.