Gălăţeni de valoare pe care i-am pierdut în 2023. Personalităţi intrate în istorie

Gălăţeni de valoare pe care i-am pierdut în 2023. Personalităţi intrate în istorie
Evaluaţi acest articol
(60 voturi)

Reputaţi medici, scriitori remarcabili, artişti de excepţie, sportivi și antrenori care au făcut istorie, profesori cu har, specialişti şi personalităţi din diverse domenii de activitate ne-au părăsit în 2023. Galaţiul a pierdut o întreagă pleiadă de oameni valoroşi. Cei plecaţi trăiesc, însă, în memoria celor care i-au cunoscut şi apreciat. Pentru a le păstra vie amintirea şi realizările, am ales să evocăm câteva dintre personalităţile oraşului care s-au stins din viață pe parcursul anului 2023.

Precizăm că informaţiile despre dispariţia acestor oameni de valoare au fost publicate, de-a lungul anului, în paginile cotidianului "Viaţa liberă" şi pe pagina de Facebook a Serviciului Referinţe Galaţi, din cadrul Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia".

Sănătatea gălăţeană, în doliu

Sănătatea gălăţeană a îmbrăcat haina de doliu pentru medicii remarcabili care au părăsit această lume. Cu zeci de vieţi salvate, prof. dr. Octavian Maftei, doctor în ştiinţe medicale şi medic primar de chirurgie generală a fost, deopotrivă, şi un stâlp la nașterea Facultății de Medicină din Galați.

În 2023, ne-a părăsit o personalitate a cardiologiei gălățene, doctorul Radu Grigore, cel care a pus bazele secției de Cardiologie la Spitalul Județean din Galaţi.

S-au stins din viață medicul primar radiolog Stelian Scraba, medicul Cornelia Spineanu, specialist în obstetrică-ginecologie, şi chirurgul Ioan Filip, un nume de referință din medicina gălățeană.

A plecat dintre noi și unul dintre cei mai longevivi membri ai staffului echipei Oțelul Galați, care timp de 30 de ani a asigurat asistența medicală pentru fotbaliștii echipei-fanion a orașului de la Dunăre - "Dochi" - dr. Mihail Troacă, medic primar în medicină sportivă.

Condeie care nu mai scriu

2023 va rămâne anul în care scriitorul, jurnalistul, pasionatul de istorie şi omul de cultură Victor Cilincă - Cetăţean de Onoare al Galaţiului - a devenit nume de trofeu, marele trofeu acordat în cadrul Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan "ActFest". Prin plecarea părintelui "Abecedarului istoric gălățean", oraşul a pierdut un jurnalist de clasă, un dramaturg talentat, un iubitor de oraș și de oamenii lui.

În 2023 s-a stins din viață şi Iulian Mardar, doctor în filologie, profesor în cadrul Departamentului de limbi moderne aplicate al Universității "Dunărea de Jos", autor de teatru și proză, membru al Cenaclului literar "Noduri și semne", colaborator la reviste de cultură, autor de lucrări și studii în domeniu.

Galaţiul a pierdut-o şi pe Olimpia Sava, scriitoare remarcabilă, membră a Uniunii Scriitorilor, editoare și promotoare culturală de excepție, care a înfiinţat, în anul 2000, Cenaclul "Arionda".

A încetat din viață, la final de 2023, și fostul nostru coleg, jurnalistul Viorel Mârza.

Stele ale artei s-au ridicat la stele

În 2023, a plecat să cânte în alte lumi unul dintre gălăţenii care au uimit lumea - pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu.

Ne-a părăsit şi maestrul Gheorghe V. Gheorghe, un mare actor, un reper al teatrului românesc, al Dramaticului gălățean și al culturii naționale. Personalitate artistică plurivalentă, Gheorghe V. Gheorghe a jucat teatru, a făcut film, a realizat CD-uri cu muzică de calitate și a scris cărți de poezie și despre întâmplările savuroase dintr-o viață dăruită scenei.

În anul care a trecut s-au stins din viață scenograful Mircea Nicolau, pictor suprarealist, scenograf la Teatrul de Stat şi la Teatrul de Păpuşi din Galaţi (1964-1986).

A plecat dintre noi şi pictorița și graficiana Anca Tofan, un artist de referință al artei plastice locale, muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, scenografă la diverse teatre din ţară, realizator de grafică de carte pentru mai multe edituri româneşti.

S-a înălțat la stele balerina și coregrafa Anca Mărculescu Dragomir, nume de referință al echipei Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galați, protagonistă a unor roluri de referință din baletul clasic și contemporan.

Sportul gălăţean, mai sărac

În 2023, a murit fulgerător unul dintre antrenorii Academiei de baschet Phoenix Galați, sârbul Dalibor Destanovici, cunoscut de prieteni și apropiați drept "Dixon".

S-a stins din viaţă un campion, boxerul Sandu Tîrîlă, component al echipei Box Club Galaţi, un sportiv care a reprezentat oraşul şi ţara, cu succes, la numeroase competiţii interne şi internaţionale.

Ne-au părăsit, din păcate, doi maeştri emeriţi ai sportului: antrenorul și profesorul Viorel Secuianu - un om al cărui nume este parte importantă din istoria rugbyului gălățean - şi Cezar Nica, component de bază al generației de aur a handbalului românesc, dublu campion mondial cu echipa României, cadru didactic universitar la Universitatea din Galaţi, handbalist și antrenor la CSU Galaţi.

A plecat dintre noi un pilon principal al halterelor gălățene și naționale, sportivul și antrenorul Alexandru Dumitrescu. A încetat din viaţă şi fostul președinte al Federației Române de Box, gălățeanul Rudel Obreja, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial și cu argint la Europene. Multiplu câștigător al Centurii de Aur și al titlului național, fusese condamnat la închisoare cu executare, în dosarul "Gala Bute", în aprilie 2022.

Catedra plânge după ei

Catedra gălăţeană - universitară şi nu numai - a pierdut dascăli cu vocaţie, care au format generaţii de specialişti.

Îi amintim aici pe profesorul de matematică Ioan Totolici - fost cadru didactic la Universitatea "Dunărea de Jos", pe prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga - personalitate de prestigiu a domeniului naval și universitar din România, respectat membru al corpului profesoral al Universităţii "Dunărea de Jos", pe criticul literar, scriitorul și profesorul Nicolae Corneliu Colceriu.

Nu trebuie uitat prof. univ. dr. Valentin Țurlan, care, în 45 de ani de activitate didactică, a fost titular al cursurilor de Lingvistică şi Limbă română. Au plecat dintre noi conf. univ. dr. ing. Nicolae Diaconu, fost decan al Facultății Transfrontaliere de Științe Umaniste, Economice și Inginerești a Universităţii "Dunărea de Jos", şi profesorul de matematică Emil Dumitrescu, distins cu Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Comandor.

Personalităţi care ne-au părăsit

În 2023, a încetat din viață Florentin Sandu, fost director general al SIDEX Galați şi fost parlamentar gălăţean. Inginer metalurg de profesie, a mai fost președinte al SC Siderman Galați și al Societății Române de Metalurgie.

Galaţiul i-a pierdut pe doi dintre cei mai activi militanţi pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. A încetat din viață Marta-Iozefina Bencze, președinte al Consiliului Național pentru implementarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Prin Marta Bencze, municipiul Galați a avut pentru prima dată în Consiliul Local o persoană cu dizabilități fizice. Comunitatea persoanelor cu dizabilități din România l-a pierdut și pe Vasile Cristea, președintele Asociației Sporting Club Galați, Cetăţean de Onoare al Galaţiului.

Tuturor acestor gălățeni de valoare să le fie veşnice amintirea şi realizările!

Celebrități care s-au stins din viață în 2023

Cunoscutul actor Mitică Popescu, îndrăgita actriță Rona Hartner, marea regizoare Sanda Manu sunt celebrităţile scenei româneşti care au intrat în istorie.

În 2023, l-am pierdut pe Dumitru Radu Popescu, unul dintre marii scriitori ai României, care ne-a îmbogățit cu o operă monumentală, de o valoare excepțională: proză, teatru, poezie, critică literară.

S-a stins din viaţă şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și posesor a numeroase titluri, dar personalitate controversată din cauza legăturilor pe care le-a avut cu fosta Securitate. A plecat dintre noi şi academicianul Răzvan Emil Theodorescu, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, profesor la Universitatea de Arte, membru titular al Academiei Române.

Dintre personalităţile internaţionale, îi amintim pe actorul american Matthew Perry, cunoscut din sitcomul de succes "Friends", Lisa Marie Presley, miliardarul și politicianul italian Silvio Berlusconi şi Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova.

Citit 13013 ori Ultima modificare Marți, 02 Ianuarie 2024 22:27

2 comentarii

  • postat de Gugustiuc la Primarie
    Duminică, 07 Ianuarie 2024 21:09
    89.137.226.***
    Pacat, dar au ramas prostii infiltrati in admimistratie si puncte cheie de ros ciolane, de organizatii mafiote, numite partide, care ne trag in jos, dovada fiind viatavde zi cu zi a romanilor.
    Nu doresc moartea nimanui, nici macar a prostilor, dar macar da stea deoparte,decat viata altora de cosmar
    0
    1
  • postat de comunismul
    Miercuri, 03 Ianuarie 2024 17:16
    5.13.220.***
    dumnezeu sa ii ierte pe toti! pai astazi cultura numai avem din pacate! cultura am avut-o odata demult! as putea zice spune chiar in perioada comunismului! dupa comunism normal ca toti au zis spus da-o naibii de cultura ca nu trebuie! face prea mult rau societatii! si uite rezultatul!
    2
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.