Primăria Galați cere impozit pentru un teren care-i aparţine

Primăria Galați cere impozit pentru un teren care-i aparţine
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ideea de a închiria un spațiu de la Primăria Galați și de a-și face o consignație a fost de rău augur pentru o femeie din Galați, care s-a luptat ani de zile să le demonstreze angajaților de la Serviciul Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Galați că nu mai deține nicio construcție pe terenul respectiv și deci nu mai are de ce să plătească taxe și impozite către administrația locală. Deși a reziliat contractul de comun acord cu Primăria, fosta proprietară susţine că a primit ani la rând decizii de executare și de impunere.

Contract reziliat, teren eliberat

Lupta gălățencei cu morile de vânt a început în anul 2018. Femeia a avut contract de închiriere asupra unui teren cu o suprafață de 6 mp, în Galaţi, strada Olănești, zona blocului K8, pe terenul respectiv fiind amplasată o consignație. În anul 2018, gălățeanca a renunțat la consignație şi a eliberat terenul, încheindu-se un proces verbal de constatare la fața locului de către reprezentanții Primăriei Galați. Acesta stipulează faptul că, datorită eliberării terenului, contractul de închiriere încetează începând cu data de 20.08.2018. Deși terenul a fost eliberat, fapt care a dus la încetarea contractului de închiriere, Primăria Galați, prin Serviciul Taxe și Impozite, întocmește în fiecare an decizii de impunere cu titlu de impozit pentru terenul respectiv.

După mai multe astfel de somații, gălățeanca s-a adresat personal Primăriei, în anul 2020, pentru lămuriri. Pentru că răspunsul primit nu a mulțumit-o, femeia a cerut sprijinul unui avocat, sperând că astfel va clarifica situația. "De la Serviciul Taxe și Impozite i s-a comunicat verbal că se emit decizii de impunere pentru terenul închiriat. Așa că am trimis, prin cabinetul de avocatură, câteva adrese pentru lămurirea soldului, însă nu s-a clarificat nimic", ne-a declarat reprezentantul legal al femeii, avocatul Constantin Ciprian Danu.

În anul 2021, Primăria Galați a emis din nou o decizie de impunere cu titlu de impozit pentru terenul închiriat, același teren, pentru că femeia susține că nu mai deține alte terenuri închiriate de la Primăria Galați. "Împotriva acestei decizii formulăm, prin cabinetul de avocatură, contestație pe cale administrativă, iar Primăria emite dispoziția 941/25.03.2021, prin care spune că «urmare a contestației nr. 39170/19.02.2021, activitatea acestui compartiment (Urmărire și Executare silită) nu are nicio legătură cu constatarea în teren a faptului că, dacă ar fi fost dărâmate construcții, dacă terenurile ar fi fost aduse în starea anterioară încheierii ori dacă ar fi respectate dispozițiile legale referitoare la disciplina în construcții, astfel încât să fi fost solicitate informații/documente care să fi atestat demolarea clădirii». Deci, aceeași instituție, dar prin intermediul unui compartiment diferit, spune că s-a eliberat terenul, însă tot Primăria, prin organul de executare și urmărire silită, nu are în vedere încetarea contractului de închiriere", explică avocatul Constantin Ciprian Danu.

Decizie favorabilă a instanței

În același an, 2021, avocatul Constantin Ciprian Danu formulează, în baza deciziei primite de la Primărie, o contestație la Tribunalul Galați, judecătorul dispunând anularea deciziei, luând în calcul eliberarea terenului, iar Primăria Galați fiind obligată și la cheltuieli de judecată. "Deși avem două hotărâri judecătorești de anulare a deciziei, Primăria pune în executare parțial cele două hotărâri, în sensul că îi restituie clientei mele cheltuielile de judecată, în loc să le compenseze cu datoriile pe care le are la Primărie. Deci o incompetență din partea celor de la Taxe şi Impozite. În anul 2022, situația se repetă, în sensul că Primăria emite din nou decizie de impunere pentru același teren. Evident am contestat și de această dată și, prin aceeași motivare, emit o altă dispoziție, pe care am contestat-o din nou la instanță, care încă nu a fost soluționată, pentru că Primăria a solicitat suspendarea cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului anterior. Curios este că pentru anul 2023 și anul în curs, 2024, nu s-au mai eliberat decizii de impunere, probabil au observat că a fost anulată decizia de impunere pentru anul 2021 și se gândesc că aceeaşi soluție va fi și pentru anul 2022 și au considerat că nu se mai impune emiterea unor noi decizii", ne-a explicat avocatul.

Situația hilară continuă

"Însă, deși am transmis adrese și contestații la deciziile de impunere, anul acesta, 2024, Primăria, prin Serviciul Executare silită înființează sechestru pe o clădire care nu mai există, adică pe acea consignație. Nu numai atât, dar trimit și la O.C.P.I Galați procesul-verbal de înființare sechestru, iar cei de la O.C.P.I. admit cererea, în măsura în care și în baza lor de date ar trebuie ca acea «imensă» clădire să nu mai figureze", mai spune reprezentantul legal al femeii, avocatul Constantin Ciprian Danu.

Nu întrebăm cum este posibil ca un funcționar care instrumentează dosarul să nu vadă că această clădire nu mai există, pentru că tot cei de la Primărie, prin alt compartiment, spun că nu mai există clădirea și că a încetat contractul de închiriere.

Pentru a afla punctul de vedere al municipalității, am solicitat Biroului de presă al Primăriei Galați un răspuns oficial, pe care îl vom prezenta imediat ce îl vom primi.

Citit 9385 ori Ultima modificare Luni, 26 Februarie 2024 18:02

11 comentarii

  • postat de mircea
    Joi, 29 Februarie 2024 07:21
    82.79.117.***
    Daca aveti o masina si ati vandut-o dar nu o si radiati din evidentele fiscale, cine e vinovat ca trimite taxele in continuare la proprietar?
    V-ati grabit sa infierati cu manie fapte insuficient documentate! Asta inseamna sa fii profesionist, nu-i asa? Cine mai citeste dezmintirea?
    2
    1
  • postat de Anonim
    Marți, 27 Februarie 2024 14:43
    109.166.131.***
    Așa! E bine! Taxați și aerul pe care-l respiră această femeie. Jupuită până la os,să mai lăsați ceva și soțului. Taxată și hârtia mâzgâlită. Taxați și dosarul de reziliere. Și drumurile la tribinal și primărie trebuie taxate. Hmmmm,trebuie taxată. Și noi care citim acest articol trebuie să plătim .
    3
    14
  • postat de Zic și eu ...
    Marți, 27 Februarie 2024 12:33
    5.2.208.***
    Respectuos vă rog să nu criticați Primăria ! Adică aveți ceva cu tov. Primar, înțeleg ?! Ce ne-am face fără dansul, noi, fii ploii ?!
    3
    13
  • postat de oncot
    Marți, 27 Februarie 2024 08:13
    5.2.209.***
    autorizatia de demolare si procesul verbal de receptie a demolarii, efectuate de o firma specializata in asa gen de lucrari, sunt documentele de baza pentru radierea unei constructii. Asa, ca au venit unii si au vazut parca ceva...nu tine!
    Iar in Pimarie sa stiti drumul e lung intre etaje
    2
    32
  • postat de gushpi
    Marți, 27 Februarie 2024 05:16
    5.13.179.***
    ...nu-i vb despre incompetență, ci despre ce poate face "statul" pt că așa "vor mușchii mei".
    Câți dintre noi nu au primit impuneri aiurea? Și câți dintre noi și-au luatavocat pt asta?
    Se pare ca tanti a supărat pe "cineva", iar acesta a hotărât "ca-i arată el"... :(
    3
    32
  • postat de Un patit
    Marți, 27 Februarie 2024 04:11
    86.124.203.***
    Pentru ca nimeni din primarie nu-si misca fundul in teren sa vada situatiile reale. Cazul nu e singular. Cu retrocedarile e la fel. Asa e cand privesti orasul de sus, pe google maps.
    2
    37
  • postat de Popescu Sorin
    Marți, 27 Februarie 2024 02:46
    5.13.215.***
    Așa se întâmplă când îți angajezi nepoții incompetenți în funcții publice (pe banii celor ce muncesc și plătesc taxe la stat)
    Dar o plângere împotriva serviciului respectiv?O anchetă internă ceva?Sau nu vă puteți supăra nepoții?
    3
    37
  • postat de Galatean
    Luni, 26 Februarie 2024 23:56
    5.13.155.***
    Acolo in primarie nu stie stanga ce face dreapta si invers. Incopetenta la ea acasa, nici macar compartimentele in sine nu se intalnes {adica sefii] CA SA LAMUREASCA TREABA DESTUL DE SIMPLA.
    3
    33
  • postat de STANILOIU ION
    Luni, 26 Februarie 2024 22:33
    109.166.131.***
    Așa mi-a reziliat contractul de închiriere și am plătit în avans chiria și cînd am venit din Rusia unde am lucrat cu detașare cu firma Confort din Galați apartamentul era vindut și eu eram dat dispărut?
    3
    21
  • postat de cetatean
    Luni, 26 Februarie 2024 21:26
    95.76.1.***
    Primaria Galati are preponderent angajati pe pile si relatii. Nu trebuie sa ne mire nimic din cele expuse. Din pacate, din cauza actiunii/lipsei de actiune a acestor angajati trebuie sa sufere cetateanul de rand. Rusine ! Monumente de incompetenta si nesimtire !
    3
    38
  • Luni, 26 Februarie 2024 20:10
    128.127.117.***
    E functionari multi la premarie, tre sa manance si gura lor o paine. Cand majoritatea s angajati pe pile la premarie, incompetenta isi spune cuvantul.
    3
    104

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.