CONTRASTE izbitoare între PARCURILE Galaţiului (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

CONTRASTE izbitoare între PARCURILE Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Parcul "Carol" (CFR) şi Parcul "Corneliu Coposu" (Cloşca) au fost modernizate doar pe hârtie, planurile fiind plătite cu 223.634 de lei * Mai norocoase, Grădina Publică şi Orăşelul Copiilor au fost reabilitate recent şi se luptă acum să-şi menţină întreagă noua imagine civilizată


Într-un oraş dominat de betoane, garaje şi ruine, parcurile reprezintă soluţia de relaxare, joacă şi aer curat, în lipsa unor zone de agrement publice. Tocmai de aceea am luat la pas patru dintre cele mai importante parcuri gălăţene - Parcul CFR, Grădina Publică, Orăşelul Copiilor şi Parcul Cloşca, pentru a vedea ce le oferă acestea gălăţenilor. Mai ales că modernizarea lor s-a făcut sau promis în acest mandat. Ce-am descoperit e demn de povestea "Un ochi râde, altul plânge"...

Un altfel de "aventură" în Parcul CFR

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL, firma care a lucrat şi la parcul din Micro 39, va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara primarul Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014.

De unde tiroliană sau reabilitare peisagistică? În Parcul CFR te aşteaptă un altfel de aventură, a delăsării: alei sparte sau crăpate, buruieni înalte până la genunchi, bănci ruginite şi contorsionate şi covoare de coji de seminţe presărate cu gunoaie! Un fost teren de baschet dezafectat, felinare fără becuri, un foişor ce abia mai stă în picioare, asortat cu monumente de for public degradate şi lăsate de izbelişte. Ah, şi cu o „oglindă de apă” din care a rămas doar bazinul dărăpănat. Să-i plângi de milă, nu alta!

Ce s-a întâmplat? Păi, în februarie 2015, documentaţia de modernizare a parcului a ajuns pe masa aleşilor locali. Planurile de modernizare, pentru care Primăria a plătit 95.914 lei fără TVA, nu spuneau nimic de tiroliană, dar propuneau amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, grupuri sanitare, refacerea instalaţiilor de canalizare, iluminat ambiental, mobilier urban, renovare peisagistică, sistem audio şi câte şi mai câte… O investiţie de 12.571.086 de lei care n-a ajuns niciodată să fie aprobată de aleşii locali. Motivul? Consilierii au considerat că investiţia nu este o prioritate, iar fără votul lor nu se poate face nimic! Priviţi imaginile şi judecaţi dacă modernizarea era sau nu o prioritate!

Grădina Publică europeană

Redeschisă în septembrie 2013, după o modernizare cu finanţare europeană, realizată asocierea SC Pallegrini SRL - SC TLSIT SA Piatra Neamţ, lucrări care au costat 5,37 milioane de lei, Grădina Publică a reuşit să-şi păstreze imaginea de la inaugurare. Covoarele de lalelele multicolore din zona centrală îţi iau ochii, dar tot nu poţi trece cu vederea zonele unde vegetaţia abundentă şi înaltă aşteaptă coasa. Băncile au rezistat, cu puţine excepţii, dar au fost scoase suporturile pentru laptopuri, care deveniseră un real pericol pentru copii.

Cele mai căutate rămân locul de joacă pentru cei mici, destul de modest, şi zona de fitness. La concurenţă este spaţiul privat de distracţie pentru copii, cu trenuleţ, carusel, bărcuţe, tobogan gonflabil, trambulină şi alte facilităţi, cu tarife între trei şi cinci lei.

La fântâna arteziană, reabilitată în 2013, de firma Primo SRL, contra sumei de 316.100 de lei de la bugetul local, se lucra de zor, atunci când am descins noi în Grădina Publică, semn că se pregăteşte repunerea ei în funcţiune.

Orăşelul Copiilor, cu toalete închise

"Încă nu e finalizat sută la sută Orăşelul Copiilor, s-a comandat mai târziu toaleta modulară", declara primarul Marius Stan, pe 28 octombrie 2015, când a inaugurat parcul modernizat. Modernizarea Orăşelului Copiilor a fost realizată de asocierea Lemacons - Ischia - Servland şi are o valoare de 3,39 milioane lei (TVA inclus). Grupul sanitar, realizat anul acesta, pentru care Primăria a plătit firmei Lemacons 20.400 de lei, era, când am vizitat noi parcul, doar parţial deschis. Concret, dintre cele trei cabine speciale pentru bărbaţi, femei şi persoane cu dizabilităţi, numai la domni era deschis. Şi, evident, mizerie! Deşi, între noi fie vorba, domnii sunt oarecum minoritari pe lângă mamele şi bunicile venite cu prichindeii în parc… Dar bine că exista şi toaleta modulară, ceva mai curată!

În zilele însorite, orăşelul este neîncăpător. Se stă la coadă la tobogane şi la echipamentele de căţărat! Zonele de joacă pentru copii de 1-5 ani, 6-12 ani şi 11-15 ani, tiroliana, terenul de sport şi zona de fitness nu duc lipsă de amatori de distracţie.

Parcul "Corneliu Coposu", degradare şi delăsare

Oricum i s-ar spune, „Cloşca” sau „Corneliu Coposu”, parcul de la Ultimul Leu este sinonim cu degradarea şi delăsarea. Aleile cu dale sparte, crăpate ori sărite pun la grea încercare încălţările sau siguranţa picioarelor şi-i zdruncină zdravăn pe puştanii care se plimbă cu carturile cu pedale ori cu maşinuţele închiriate.

Mâncate de rugină sunt şi băncile şi sculpturile care decorează parcul. Păcat de ele! Buruienile cresc în voie, fără să le deranjeze nimeni! Locul de joacă public este vai de capul lui. Scările monumentale care coboară spre aleile inferioare sunt în prag de prăbuşire. Bucăţi de tencuială căzute şi împrăştiate pe trepte, apă verzuie care bălteşte, fisuri şi crăpături adânci, prin care îţi încape mâna! Dezastru! Şi priveliştea ţevilor de canalizare sparte, din care picură, apă cu miros de hazna. Trist!

Şi n-ar fi trebuit să fie aşa! Mai ales că în 2013 aleşii locali au votat o hotărâre prin care Primăria se asocia cu PFA Călin Lileana. Aceasta se angaja să reabiliteze întregul parc, în schimbul folosirii unei suprafeţe de teren pe care şi-ar fi instalat propriile echipamentele de joacă, pentru care percepea taxă. Din păcate, imaginea parcului s-a degradat, iar despre contract unii spun că nu s-a mai încheiat, alţii că s-a reziliat.

Totuşi, pentru documentaţia de „Reabilitare Parc Cloşca”, Primăria a plătit firmei Atu Consulting SRL suma 127.720 de lei fără TVA. Lucrările propuse vizau modernizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitarea aleilor, modernizare peisagistică… de toate. Proiectul de modernizare nici măcar nu a ajuns pe masa aleşilor locali. Poate în mandatul viitor…

Foto 1 - 4 Parc CFR; Foto 5 - 9, Grădina Publică; Foto 10 - 13 Orășelul Copiilor; Foto 14 - 19 Parcul Cloșca

Citit 6594 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2016 14:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.