GIGACALORIA - mai scumpă, PARCAREA - mai ieftină | Deciziile aleşilor locali gălățeni
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

GIGACALORIA - mai scumpă, PARCAREA - mai ieftină | Deciziile aleşilor locali gălățeni
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Majorarea preţului energiei termice furnizate în sistem centralizat, aprobarea costurilor primelor centrale termice de cartier şi a Regulamentului de atribuire şi folosire a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă din municipiul Galaţi sunt printre cele mai importante decizii votate, ieri seara, de aleşii locali.

Vestea proastă pentru gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire este că vor plăti cu 16,21 de lei pe gigacalorie mai mult decât au dat până acum. Prin votul aleşilor locali, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei a fost majorat de la 444,24 de lei/Gcal inclusiv TVA la 460,45 de lei/Gcal inclusiv TVA. Subvenţia unitară de la bugetul local a rămas la acelaşi nivel - 270,24 de lei/Gcal, inclusiv TVA. Din păcate, preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 190,21 de lei/ Gcal inclusiv TVA, în condiţiile în care, din august 2016, cetăţenii plătesc 174 de lei/ Gcal, inclusiv TVA. Trebuie spus că nici un leu pe care gălăţenii îl vor plăti în plus nu rămâne la Calorgal, ci va merge către Electrocentrale, la baza noului preţ aflându-se decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Potrivit datelor noastre, factura lunii ianuarie, care va fi emisă în februarie, va fi calculată la acest nou preţ. Singura consolare pentru gălăţenii afectaţi de scumpire este că s-au aprobat costurile construirii primei centrale de cartier.

Cât va costa locul de parcare

Vestea bună pentru toţi gălăţenii care deţin autoturisme este că s-a aprobat o taxă de închiriere a locului de parcare mai mică decât cea anunţată iniţial: 120 de lei pe an (zece lei pe lună), în loc de 150 cât fusese propus iniţial. „Există oraşe care ajung la preţuri astronomice, există şi zone mai ieftine ca noi, dar cred că 120 de lei pe an este un preţ rezonabil” a spus primarul Ionuţ Pucheanu. Edilul a exemplificat că la Arad taxa este de 18 lei pe lună (216 pe an) zona A şi 15 (180 pe an) în zona B, la Braşov: zona A – 156 de lei pe an, zona B – 144 de lei pe an, zona C – 132 de lei pe an, zona D – 120 de lei pe an, la Târgovişte – 300 de lei pe an, la Iaşi – 80 de lei pe lună în zona zero, 40 de lei pe lună în zona 1 şi 20 de lei pe lună în zona 2, la Cluj – 110 lei persoană fizică pe an şi 840 de lei pentru persoanele juridice, iar la Sibiu parcarea costă 15 lei pe lună (180 pe an).

Citit 12102 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017 02:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.