La Galaţi, termocentrală cu puterea unui reactor nuclear! (VIDEO)

La Galaţi, termocentrală cu puterea unui reactor nuclear! (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Combinatul Liberty Steel şi Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz au încheiat, în prezenţa premierului Ludovic Orban, un acord care va transforma Galaţiul în unul dintre cele mai importante centre energetice la nivel naţional. Cele două companii au convenit asupra înfiinţării unei societăţi în comun, de tip „joint venture”, ce va construi o termocentrală cu o putere instalată de până la 600 – 800 MW. Scopul principal este acela de a asigura energia electrică necesară funcţionării combinatului, dar şi de a furniza energie în sistemul energetic naţional.

Spre comparaţie, fiecare dintre cele două unităţi ale centralei nucleare de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW. Prin urmare, noua termocentrală de la Galaţi ar urma să aibă, practic, puterea unui reactor nuclear!

„Nu am nici o îndoială că acest proiect va avea un mare succes şi va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca unitate de fabricare a oţelului cu conţinut scăzut de carbon”, declara, în momentul semnării acordului cu Romgaz, preşedintele executiv al Liberty Steel, Sanjeev Gupta.

O astfel de investiţie era necesară în condiţiile în care combinatul siderurgic are nevoie de energie la preţuri competitive pentru a-şi păstra, la rândul său, competitivitatea pe piaţa oţelului. Ideea unei centrale care să deservească cu prioritate combinatul nu este, de altfel, una nouă. Societatea Electrocentrale, dată în funcţiune în anii ’70, avea, de asemenea, scopul de a furniza energie în combinat şi de a asigura agent termic operatorilor din Galaţi. Din păcate, în prezent, Electrocentrale este o societate depăşită tehnic, înglodată în datorii, care se zbate între cereri de lichidare şi planuri eşuate de modernizare…

Termocentrală construită “de la zero”

Investiţia Liberty Steel şi Romgaz va fi una de tip "greenfield" („de la zero”) şi va presupune respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”), dar se ia în calcul şi construirea unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice! Liberty Steel a anunţat deja un plan de construire a unui parc eolian, iar din termenii memorandumului rezultă că Romgaz este interesat să investească şi el în acest proiect.

Directorul general Romgaz, Adrian Constantin Volintiru, a declarat pentru „Viaţa liberă” că viitoarea putere a termocentralei va fi stabilită în urma discuţiilor cu managementul Liberty. „Noi am avansat, de exemplu - putem să spunem orice fel de putere, 600 MW, 800 MW - cert este că Liberty va avea nevoie de consum în bandă peste câțiva ani de circa 350 - 400 MW. Deci cât de bine calibrăm aceasta centrală vom vedea. Nu uitați că urmează studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, care să dea soluțiile exacte și optime pe care vom merge. Deocamdată știm exact consumul în bandă al Liberty și știm, de asemenea, că în sistemul energetic național este loc de a introduce energie”, a explicat directorul Romgaz.

Investiţie cu garanţii guvernamentale

Pe partea financiară, Volintiru a declarat că valoarea investiţiei va depinde, de asemenea, de rezultatele studiilor tehnice: „O centrală, depinde de mărime, poate să coste între 500.000 sau un milion de euro, poate peste un milion de euro pe MW. Fiind o centrală mare va costa mai ieftin pe MW”. Altfel spus, mergând pe indicatorii tehnici cunoscuţi în momentul de faţă, valoarea termocentralei de la Galaţi ar fi de cel puţin 200 milioane de euro (luând în calcul un cost mai redus al unui MW putere instalată şi strict consumul în bandă al combinatului – n.r.). Finanţarea ar urma să fie asigurată din fonduri celor două companii, dar şi cu ajutorul fondurilor ce vor fi puse la dispoziţie de UE prin Pactul Ecologic European, precum şi cu ajutorul schemelor de finanţare iniţiate de Guvern pentru susţinerea relansării economiei.

Premierul Ludovic Orban a precizat: „Noi deja am adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna trecută (4 iunie – n.r.) memorandumul care pune bazele Programului de ajutor de stat prin garantarea creditelor pentru investiţii sau pentru capital de lucru pentru companiile mari. Este o schemă prin care garantăm credite în proporţie de până la 90 la sută şi subvenţionăm dobânda într-o proporţie de până la 50 la sută”.

Prin acest sistem de garantare, investiţiile de la Galaţi vor fi susţinute prin intermediul EximBank, rolul acestor garanţii fiind în principal acela de a genera încredere în economie şi de a asigura fluiditatea fluxurilor financiare în relaţiile contractuale dintre companii.

Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 3,5 şi 4 ani.

Dezvoltarea capacităţilor industriale

Investiţia preconizată de Liberty Steel şi Romgaz reprezintă atât o poziţionare a României pe harta Europei în producţia de „oţel verde”, cât şi un instrument de dezvoltare pe orizontală şi a altor sectoare din economie şi dezvoltarea infrastructurii industriale.

Premierul Ludovic Orban: „În ceea ce privește marile proiecte de infrastructură, în următorii zece ani, România va investi peste 40 de miliarde de euro în dezvoltarea infrastructurii de transport. De asemenea, va exista un angajament de dezvoltare a infrastructurii în domeniul energiei, de cel puțin 25 de miliarde de euro pe următorii 10 ani. Obiectivul nostru este să reindustrializăm România, să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a atrage noi investiții, pentru a dezvolta capacități industriale, pentru a reuși cu adevărat să producem competitiv cât mai multe lucruri în România, fructificând toate oportunitățile care ne vor fi oferite de dezvoltările de pe piața europeană și de pe piaţa internațională”.

Electrocentrale, între lichidare şi reorganizare

Referitor la soarta Electrocentrale, în condiţiile în care se va construi o nouă termocentrală la Galaţi, directorul general Romgaz Adrian Constantin Volintiru a declarat doar că „Electrocentrale e într-o procedură, da. Și acolo adunarea creditorilor, comitetul creditorilor decid ce se va întâmpla mai departe…”. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, Electrocentrale are în faţă două variante: reorganizarea sau lichidarea. Conducerea societăţii pregăteşte un plan de reorganizare, rămâne însă de văzut dacă el va fi aprobat de creditori, printre care se numără inclusiv Romgaz.

Citit 27776 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2020 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.