Micro 39C, cartierul de la marginea oraşului

Micro 39C, cartierul de la marginea oraşului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O zonă în care autorităţile vin o dată la patru ani

Gropi în asfalt, garaje de toate formele şi mărimile, maşini parcate pe trotuar, lângă trotuar sau chiar pe spaţiul verde, mizerie, un parc de care nu mai are grijă nimeni şi foarte mulţi câini. Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile cartierului Micro 39C, ultimul din Galaţi, înainte de ieşirea spre Smârdan.

Oamenii de aici s-au obişnuit, în ultimii 25 de ani, să vadă feţele autorităţilor locale doar în perioada alegerilor, aşa că anul acesta trag speranţe că se vor mai remedia câteva dintre probleme. Şi nu sunt puţine. "Noi suntem ultimul cartier din Galaţi de când ne ştim. Mai mereu a fost la fel. Cei care au ajuns în fruntea oraşului au venit pe aici când au fost alegeri, ne-au promis marea cu sarea şi ne-au dat foarte puţine. După cum se vede, unele străduţe dintre blocuri nu au mai văzut o mână de asfalt de mai bine de un sfert de secol, parcările sunt improvizate de fiecare şofer, cum îi cade lui bine, iar de câini, ce să mai zicem?", ne-a explicat Cezar Anghelina, un cetăţean de 74 de ani.

Talciocul de weekend, cea mai mare problemă

"Eu ştiu că în oraşele mari, când se fac locuri din acestea speciale pentru vânzări de maşini sau orice altceva se fac la marginea oraşului, ca să nu deranjeze pe nimeni. Ori aici, în weekend, e teroare. Fum de la grătare, gălăgie, aglomeraţie, motoare turate, claxoane, oameni care traversează aiurea pe stradă, trotuare blocate, că unii stau la coadă la bilete, iar alţii la acte auto. E urât", ne-a mai spus domnul Anghelina.

În Galaţi, talciocul este, într-adevăr, la marginea oraşului, însă chiar vizavi de el sunt blocuri în care oameni în vârstă încearcă să îşi petreacă o duminică liniştită. "Nici nu pot deschide geamul duminica, pentru că după aceea îmi miroase în casă numai a grătar. Eu înţeleg că au nevoie de un loc unde să facă astfel de vânzări, dar chiar aici, la colţul blocului? De ce nu îi duc în partea cealaltă, după Metro, spre exemplu? Acolo e teren viran, nu deranjează pe nimeni. Nu e mai normal aşa, să nu deranjeze pe nimeni?", ne-a întrebat o doamnă, de la balcon.

Cert este că Micro 39C este un cartier care are nevoie urgentă de reabilitare. Altfel, şoferii vor ajunge să pice cu totul în gropile din asfalt, iar copiii şi bătrânii cartierului vor ajunge pradă haitelor de maidanezi, mai ales în perioada în care aceştia intră în călduri.

Atenţie la gropi!

Una dintre cele mai mari probleme ale celor care locuiesc în Micro 39C o constituie gropile din asfalt, pe alocuri atât de adânci încât nu pot fi trecute cu o maşină joasă. "Gropile astea sunt seculare. Nu ştiu cum de le scapă mereu celor de la conducerea oraşului că zona noastră are nevoie mare de reabilitare. Poate la ei e în regulă să circulăm prin asemenea gropi. Eu, spre exemplu, mi-am spart de două ori toba, pentru că am lovit-o de asfalt, din cauza gropilor adânci, întinse pe toată lăţimea drumului", ne-a explicat un cetăţean, care îşi spăla, de zor, maşina.

De altfel, toată lăţimea drumului nu înseamnă foarte mult printre blocurile din Micro 39C. Aproape toate străduţele au o lăţime aproximativă de 1,5 metri, suficient cât să încapă o maşină pe ele. Iar când două vehicule dau nas în nas, totul se reduce la "mica înţelegere". "În situaţii din astea, unul trebuie să dea cu spatele, să îl lase pe celălalt să treacă şi apoi să treacă şi el. Sunt nervi, e normal, că doar oameni suntem cu toţii", ne-a mai explicat bărbatul.

Nu cred că există străduţă sau alee din Micro 39C pe care să nu fie cel puţin o groapă sănătoasă, din aceea de trebuie să încetineşti serios pentru a putea trece prin ea fără a-ţi face praf maşina. Oamenii de acolo încă mai aşteaptă ca Primăria sau oricine altcineva să vină şi să le repare drumurile, însă de ani buni au rămas doar cu aşteptatul.

Fiecare şofer trage unde vrea

Chiar dacă Micro 39C este un cartier împânzit de locuri de parcare special amenajate în jurul blocurilor, din cauza faptului că sunt la fel de multe autoturisme acum în zonă pe cât sunt locuitori, fiecare şofer îşi lasă maşina unde găseşte loc, astfel că pe străduţele mai înguste abia mai ai loc să treci fără să zgârii vreo Dacie sau vreun Renault urcat pe trotuar. "Când s-au construit blocurile, cine avea maşină era o pasăre rară. Acum, unii au câte două, trei. Alţii le-au abandonat şi adună praf în parcare, iar restul, cei care au doar una, dar nu şi-au rezervat loc de parcare, o urcă ba pe trotuare, ba prin grădinile blocurilor", ne-a spus domnul Anghelina.

Cu bătaie, de la parcare

Aparent, scandalurile prin cartier din cauza locului de parcare sunt dese, astfel că nevoia unor parcări mai mari este de înţeles. "Am avut un elev venit la pregătire şi şi-a lăsat maşina în faţa blocului. Ei bine, în cele două ore cât a stat aici, un vecin binevoitor i-a găurit toate cauciucurile cu o furcă de grătar, pe motiv că îi ocupase locul de parcare. Aşa se rezolvă problemele la noi, cu forţa", ne-a spus o doamnă profesoară.

Pentru cei mai norocoşi, încă mai există garajele din cartier, însă nimeni nu poate să ştie exact pentru cât timp. De altfel, o bună parte dintre locuitori dau semnale că ar dori demolarea lor, dat fiind că în unele funcţionează service-uri sau alte astfel de afaceri, generatoare de zgomot şi mizerie.

La container - curăţenie, printre blocuri - dezastru

În încercarea de a vedea dacă angajaţii Ecosal îşi fac treaba prin zonă, am trecut prin jurul a mai multor puncte de colectare a gunoiului şi joia şi vinerea trecută, iar curăţenia era exemplară. Printre blocuri, însă...

"Sunt foarte mulţi oameni cărora le este lene să meargă până la container. De asta sunt atâtea gunoaie pe aici. Ce-i drept, mai sunt şi mulţi câini care trag de sacii menajeri şi împrăştie mizeria, dar şi mulţi oameni ai străzii, boschetari, care lasă ce găsesc prin gunoi la voia sorţii", ne-a mai spus Cezar Anghelina.

Un astfel de personaj am întâlnit şi noi, în timp ce îşi făcea nevoile în grădina din faţa unui bloc din cartier. "Degeaba le spui ceva, că tot ce ştiu ei fac. Puţinii bani pe care îi fac din cerşit îi dau pe băutură şi apoi se apucă de făcut scandal", ne-a mai explicat un domn.

De altfel, problema oamenilor străzii este una generală pentru Galaţi, astfel de personaje existând în aproape toate cartierele.

Oamenii vor un cartier verde

Într-un oraş în care iniţiativele cetăţeneşti sunt, deseori, amendate, locuitorii cartierelor nu mai plantează copaci şi nici nu prea mai văruiesc borduri. În cartierul Micro 17, Vasile Paraschiv ne spunea că a fost amendat pentru că a plantat doi copăcei pe domeniul public fără autorizaţie. În Micro 39C, Melinte Petrică se plângea de faptul că unii copaci au crengile atât de uscate încât, la o furtună mai puternică, acestea pot cădea peste trecători sau peste maşinile parcate. "De ce nu vine nimeni să îi taie pe ăştia vechi, putrezi, şi să planteze altceva în loc? Primăvara nu se poate respira de puf, iar în cazul furtunilor, mai bine îi ocolim. Se desprind crengile imediat. Primăria sau cei de la Gospodărire Urbană pot face ceva, sunt sigur de asta. E nevoie de un pic de voinţă, însă. Noi le-am acordat încrederea când i-am votat, ei de ce nu fac nimic pentru noi? Domnul primar spune că şi cetăţenii trebuie să facă treabă, dar cum să faci ceva atunci când eşti amendat pentru orice iniţiativă?”, ne-a spus omul.

Joacă-te... dacă ai unde

În spatele ultimelor blocuri ale Galaţiului dinainte de Centură este un loc de joacă pentru copii care acoperă o suprafaţă destul de mare, fapt îmbucurător având în vedere faptul că ultimele părculeţe de cartier sunt făcute pentru maximum zece copii în acelaşi timp.

Însă, pentru că tabloul unui cartier uitat de autorităţi nu putea fi complet fără un parc dezastruos, acesta nu face excepţie de la regulă. Balansoarele sunt crăpate, băncile sunt exfoliate, iar lemnul este putrezit, în timp ce leagănele prezintă cel mai mare pericol pentru cei mici. "Uitaţi-vă la leagănele astea. Lanţurile sunt ruginite, iar pe alocuri sunt şi rupte. Eu înţeleg că au mai fost şi golănaşi de cartier care s-au considerat cool dacă trag de lanţurile astea, dar rugina vine de la vreme şi de la lipsa îngrijirii. Dacă s-au deteriorat, de ce nu le înlocuiesc cei care le-au pus, în acest caz Primăria? Pe mine nu mă înteresează cine este primar, mă interesează ca zona în care se joacă copilul meu să fie în regulă din toate punctele de vedere. Ori aici nu este", ne-a spus o tânără mămică.

Alt loc de joacă nu mai există în cartier, iar de maidan pentru ca tinerii forbalişti ai zonei să îşi consume energia nici nu se pune problema. Nici prin parcări nu pot bate mingea, că imediat iese câte un vecin şi le-o sparge. "Cică să iasă copiii să facă mişcare, să nu mai stea la calculator. Dar unde? Aici nu au cum să joace nimic, că trec maşini, că sunt vecini care nu îi lasă să se joace, ba că fac gălăgie, ba că le lovesc maşinile. Oricum o dai, tot nu o nimereşti. Teren de fotbal nu este, de baschet, de volei, nici atât. Doar parcul ăsta, lăsat în paragină. Într-o zi, nici ăsta nu va mai fi", ne-a mai explicat femeia.

Ce soluţii văd locuitorii? Construirea unui parc precum cel de la Viva, aparent. "De ce să nu se facă un parc nou, cu zone speciale de joacă? Într-o parte leagăne, într-o parte teren de fotbal, într-o parte mese de tenis. Noi, aici în zonă, avem copii care ar vrea să iasă, dar nu au unde să se joace. Aşa că mereu se duc în alte zone. Nu e normal. Dacă tot s-au investit atâţia bani în alte zone, nu se pot băga şi la noi puţini?", ne-a spus o locatară.

Cine-i ultimul... e muşcat de câini

Numărul maidanezilor din cartier s-a dublat în ultimii ani, spun oamenii, astfel că orice plimbare pe timp de noapte poate fi şi ultima, mai ales dacă eşti neajutorat. "Pentru copii şi bătrâni, este cel mai greu. Ni se tot promite că se fac adăposturi, că vor fi luaţi câinii din stradă, şi multe altele. Numărul lor este, însă, tot mai mare, cred că sunt de două ori mai mulţi pe stradă. Şi sunt şi din ce în ce mai răi, mai ales cu persoanele care le încalcă teritoriul când sunt în călduri. E teroare", ne-a mai spus domnul Cezar Anghelina.

Actualmente, în Galaţi sunt aproximativ 15.000 de câini pe stradă, aproape la fel de mulţi ca şi şomerii. Iar în ceea ce priveşte adăposturile, situaţia este una deplorabilă. Ecosal are un singur adăpost, cu o capacitate maximă de 1.500 de suflete, în timp ce adăpostul celor de la Help Lăbuş poate ţine, la capacitate maximă, cam tot atâtea patrupede cât cel al Ecosal. Momentan, sunt doar discuţii de construire a altor padocuri, însă concret nu se văd decât câinii. Pe străzile oraşului!        

Iluminatul public, pe alocuri inexistent

Oamenii ni s-au plâns şi de problemele care există la stâlpii de iluminat montaţi în grădinile şi pe aleile dintre blocuri. Astfel, la puţin timp după ce au fost instalaţi, stâlpii au devenit simple piese de muzeu în aer liber. „Au venit de la o firmă de profil, s-au chinuit, dar nu au reuşit să dea de cap problemei. Au rămas apoi aşa, abandonaţi”, ne spune E.D., în vârstă de 71 de ani.

Căruţă cu... caroserie

În timp ce ne plimbam prin Micro 39C, am dat de celebrul vehicul tras de cai al zonei. O căruţă care are, pe post de acoperiş, caroseria unei foste camionete, circula nestingherită pe străzile din cartier, iar gălăţeanul care mâna bidiviul era mândru, nevoie mare. Ce e drept, la aşa invenţie, se cade şi un pic de fală. Aşadar, să mai spună cineva că gălăţenii nu sunt ecologişti!

"Viaţa liberă", în cartierul tău

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 7 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe strada Eroilor, din faţa Facultăţii de Medicină şi Farmacie, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.  

  

       

       

      

Citit 8415 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2016 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.