Reguli mai stricte în Ucraina privind mobilizarea militarilor

Reguli mai stricte în Ucraina privind mobilizarea militarilor
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate, informează AFP, care apreciază că este vorba despre un text controversat, pentru că nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari.

"Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru", a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra de luni de zile la acest text, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus. Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei ce încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze care prevede lăsarea la vatră a militarilor ce şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse în numeroase puncte ale frontului. Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni şi de muniţii.

În condiţiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi. De acum, sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Textul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

Citit 1138 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 18:02

1 comentariu

  • postat de Controfensiva ratata ...
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 21:25
    108.245.201.***
    Si ce fac cu aia care se plimba prin UE cu BMW/AUDI/MERCEDES ?????
    24
    22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro