Vaccinarea antigripală debutează în farmacii

Vaccinarea antigripală debutează în farmacii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România anunță printr-un comunicat de presă derularea programului-pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii. Inițiativa va contribui la creșterea accesului populației la vaccinare și la consolidarea rolului farmacistului în comunitate și în activitatea de prevenție.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul gripal afectează anual, la nivel mondial, între 5%-10% dintre adulți și între 20%-30% dintre copii. La nivel european, între 15.000 și 70.000 de oamenii își pierd viața în fiecare an din cauza complicațiilor determinate de virusul gripal. Datele oficiale arată că în țara noastră acoperirea vaccinală în sezonul gripal 2019-2022 a fost de 7,9%, mult sub nivelul din urmă cu peste 10 ani – respectiv, de 51% în sezonul gripal 2007-2008. Această evoluție negativă scoate în evidență  importanța consolidării eforturilor generale ale societății românești de creștere a ratei de vaccinare împotriva gripei și nevoia unei implicări susținute a profesioniștilor din domeniul sănătății în activități de prevenție prin vaccinare.

”Vaccinarea împotriva gripei în farmaciile comunitare va facilita accesul populației la vaccinare, în contextul în care țara noastră, la fel ca restul statelor europene, continuă să fie afectată în acest sezon gripal și de pandemia de Covid-19. Procesul de vaccinare împotriva gripei va fi derulat în acord cu normele în vigoare, în farmacii autorizate în acest sens și de către farmaciști cu competențe dobândite pentru realizarea vaccinării. Companiile membre ADRFR se vor implica în susținerea programului-pilot de vaccinare, urmând să fie implementați rapid toți pașii necesari bunei derulări”, a declarat Cătălina Pîntea, președinte ADRFR.

Citit 1216 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 07:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.