Salvare şi maşină de intervenţii rapide la Căminul LSG, pentru studenţi şi cadre didactice

Salvare şi maşină de intervenţii rapide la Căminul LSG, pentru studenţi şi cadre didactice
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Punctul de prim ajutor din Căminul LSG e destinat studenţilor care nu sunt căminişti şi cadrelor didactice din Campusul Ştiinţei. Voluntari UVSAR pregătiţi acordă primul ajutor în caz de lipotimii, accidente vasculare, traumatisme uşoare, accidente rutiere sau alte urgenţe, până la venirea personalului medical specializat.

Tot ei asigură şi transportul cu ambulanţa până la Spitalul Judeţean, dacă este nevoie. Punctul este deschis pe timpul zilei până la ora 20,00. Seara e anunţat Punctul de prim Ajutor 1 din Campusul Al. I. Cuza şi colegii de acolo intervin. Conform protocoalelor semnate cu SAJ şi SMURD, apelul se face iniţial la 112, după care sunt anunţaţi voluntarii.

“Acest al doilea punct deserveşte zona academică a Universităţii. Practic am observant că de când funcţionează primul punct s-au redus cu până la 90 la sută intervenţiile Serviciului Judeţean de Ambulanţă în campus”, a declarat Bogdan Rodeanu, director Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti.

Maşină pentru intervenţii rapide, unică în ţară

Punctul e dotat cu o ambulanţă, care asigură transportul pacientului în condiţii optime până la spital, dar şi cu o maşină de intervenţii în cazuri speciale, practic o autospecială dotată cu echipament (căşti, corzi, hamuri şi tărgi speciale) printr-un proiect al Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti. Maşina e unică în ţară, a fost omologată de către voluntari şi acum intervine la descarcerări uşoare, salvări de la înălţime, intervenţii în subteran.

“Avem voluntari şcoliţi special pentru salvare la înălţime. Şi chiar am fost solicitaţi să intervenim în două cazuri din Galaţi, din care unul în munţii Măcin şi într-o intervenţie la Bucureşti - am salvat un animal de sub Dâmboviţa”, a declarat Radu Murea, preşedintele UVSAR Galaţi.

Un serviciu bun în cazuri speciale

300 de voluntari, activi la acest moment, fac cu schimbul pentru a asigura permanenţa în Campus. Sunt studenţi la diverse facultăţi, elevi de clasa a XII-a sau elevi la şcoli postliceale, care au participat la cursurile de training din campus, organizate de profesionişti şi pot acum da o mână de ajutor.

“Ştiu să iau tensiunea, să pun un termometru, în cazul în care victima intră în stop cardio-respirator, ştiu să fac compresii şi ventilaţii, dacă are mâna ruptă, aplic o atelă. Nu acordăm medicaţie şi nici nu facem manevre complicate,” a declarat Marian Pintilie, voluntar UVSAR şi student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, anul I Masterat. Practic, se construieşte o reţea de voluntari, care să poată interveni cu succes în situaţii de urgenţă.

Toţi voluntarii sunt instruiţi nu numai în acordarea de prim ajutor. Învaţă să acţioneze în caz de inundaţii, cutremure, incendii. Pot acţiona împreună cu persoane din societatea civilă astfel încât să dea o mână de ajutor specialiştilor la salvarea cât mai multor vieţi.

Citit 2361 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2017 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.