Investiții în plină derulare la Fârțănești, chiar și în pandemie (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Investiții în plină derulare la Fârțănești, chiar și în pandemie (FOTO)
În imagine, Adrian Filote - primarul comunei Fârțănești
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Zi de sfârșit de toamnă, marți, 9 noiembrie 2021, la Fârțănești, cu o ploaie sâcâitoare și cu foarte puțini oameni pe străzi în valul al patrulea al pandemiei, având în vedere și restricțiile sanitare.

”În prezent, rata de infectare cu noul coronavirus este redusă în comună și avem doar șase cazuri active. Destui locuitori s-au imunizat prin boală, iar, săptămâna trecută, s-au vaccinat câteva zeci de persoane la caravana mobilă. În fiecare joi, vin și cei de la Târgu Bujor pentru imunizare”, ne-a prezentat primarul Adrian Filote, foarte pe scurt, situația, în timp real. Altfel, școlile erau închise, personalul didactic nefiind vaccinat în proporție de 60 la sută, existând și situații punctuale ale unor dascăli ce au trecut recent prin boală, nefiind momentan eligibili pentru a fi vaccinați.

Adrian Filote vede lucrurile la modul complex și realizează că investițiile în comunitate sunt absolut necesare, având în derulare două proiecte de asfaltare, unul fiind deja încheiat, în valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei. ”Și cea de-a doua investiție este încheiată pentru 15 kilometri de drum comunal, mai rămâne doar să fie făcut procesul-verbal de recepție a lucrărilor”, a menționat edilul-șef din Fârțănești, adăugând că, deja, au fost depuse alte două proiecte pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, un altul de reabilitare a infrastructurii rutiere, dar și pentru rețeaua de canalizare a comunei. Pentru aceasta din urmă, investițiile trebuie să mai acopere o lungime estimată de cinci kilometri.

În Fârțănești există deja două stații de epurare, iar, pe fonduri proprii, în procedură de achiziție publică se află o investiție tot pentru rețeaua de canalizare (cu o lungime de 1,7 kilometri), iar, la aprobarea proiectului depus pe noul PNDL, lucrările se vor putea finaliza, cu mențiunea că va fi necesară o a treia stație de epurare. ”Se lucrează în prezent și în satul Viile la rețeaua de canalizare”, a adăugat Adrian Filote, aducând în discuție și faptul că alimentarea cu apă este definitivată de ceva timp. ”Menținem un serviciu propriu în ceea ce privește distribuția apei. Ar fi fost foarte simplu să predăm aceste sarcini la Apă Canal, dar ar fi crescut și costurile pentru populație. Discutăm despre un preț de doi lei/metrul cub de apă, o chestiune socială, să recunoaștem, dar serviciul se autofinanțează și suntem capabili să intervenim în rețea oricând este nevoie. Apa este potabilă, avem șase puțuri forate și toate reparațiile sunt asigurate la nivelul comunei cât mai repede”, a precizat același primar din Fârțănești.

Cum și când abordăm depopularea satului românesc?

Investiții se fac în comunele din România și doar cei care nu vor să recunoască pot afirma că lucrurile nu sunt în continuă schimbare. În Fârțănești, asigurarea serviciilor medicale este mai mult decât mulțumitoare, având în vedere că la dispensar își desfășoară activitatea doi medici de familie, dar și un stomatolog. ”În scurt timp, un al doilea medic stomatolog își va deschide activitatea într-un cabinet modern pe DJ 242, inclusiv dotat pe partea de radiologie”, ne-a precizat primarul Adrian Filote.

Altele sunt, însă, ofurile edilului-șef din Fârțănești. Lăsând la o parte dorința de alimentare cu gaze, depopularea comunei este un dat incontestabil. ”Satul românesc se împuținează de la zi la zi. Lumea nu mai muncește câmpul, au rămas foarte mulți bătrâni și totul se cumpără din magazin, fasole și usturoi din China. Trebuie încurajați tinerii să rămână la țară printr-o strategie națională. Altfel, de investit, facem proiecte și lucrări, dar pentru cine?”, se întreabă, nu chiar retoric, Adrian Filote, adăugând că cei care au accesat fonduri europene prin AFIR nici nu mai vor să audă de un al doilea proiect.

Ultimele date disponibile arată că în Fârțănești locuiesc 5.100 de oameni, dar viitorul recensământ care bate la ușă va arăta adevărata dimensiune a depopulării. Cu din ce în ce mai puțini agricultori, în comună sunt angajați ai firmelor de construcții, alții lucrează la Galați, mulți pensionari și ceva persoane angajate la livada de la Viile.

”În 2006, când am devenit primar, în comună erau 900 de copii, iar acum mai sunt doar 450”, a conchis, la 41 de ani, încă tânărul edil-șef din Fârțănești.

Azil pentru vârstnici și baze sportive, la Fârțănești

”Nu îmi place să promit lucruri care nu se pot face”, spune primarul Adrian Filote. Totuși, la capitolul dorințe, acesta ne-a mărturisit că sunt ceva obiective de investiții pe care le vede ca fiind realizabile, în viitor.

”Am promis un azil de bătrâni, un teren de tenis sintetic la Viile și vreau să demarez proiectul unei baze sportive pentru o echipă de fotbal a comunei, dar toate acestea vor demara după finalizarea proiectelor de drumuri și canalizare. Trebuie identificate surse de finanțare pentru că veniturile proprii sunt de doar circa 800 de mii de lei, iar din acestea doar iluminatul public ne costă peste 400 de mii”, a menționat Adrian Filote. El a amintit, totodată, rezolvarea problemei iluminatului public în comună prin instalarea lămpilor cu LED și crede că se pot accesa bani pe Fondul de Mediu și pentru reabilitarea/înlocuirea punctelor de aprindere.

”În trecut, am accesat fonduri europene pentru un centru social integrat. Când copiii de vârstă școlară din medii defavorizate sunt în activitate, le este destinat în exclusivitate, fiind dotat cu tot ceea ce este necesar pentru servirea mesei și, apoi, își pot face temele pentru a doua zi”, ne-a mai precizat edilul din Fârțănești.

Saci de gunoaie, aruncate din autoturisme

Aruncatul gunoiului a devenit, din păcate, un ”sport național”, evident și la Fârțănești.

”Între Viile și Umbrărești, acum două-trei săptămâni, am adunat 40 de saci de gunoaie, în special plastic, aruncate exclusiv din mașină, pentru că acolo nu sunt case”, spune primarul Adrian Filote. Acesta a precizat că au fost montate centre de colectare selectivă în comună, dar acestea nu sunt utilizate așa cum trebuie, iar taxa de colectare a gunoaielor este de doar 30 de lei pe an.

”Trebuie să începem cu educarea copiilor privind deșeurile de la cele mai fragede vârste, altfel nu se poate”, a conchis același Adrian Filote.

Citit 11932 ori Ultima modificare Marți, 16 Noiembrie 2021 00:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.