Costel Manolachi, primarul din Vânători: "Apă potabilă în toată comuna"

Costel Manolachi, primarul din Vânători: "Apă potabilă în toată comuna"
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Primarul comunei Vânători, Costel Manolachi, susţine că, la ora actuală, întreaga comună Vânători are apă potabilă. Acest lucru este rezultatul aderării comunei la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Serviciul Regional Apă Canal și, ulterior, al unei investiții de aproximativ 4 milioane de lei, din care "ei au venit cu 3,6 milioane de lei, iar noi, cu o investiție de 400.000 de lei, în rețeaua electrică".

"Chiar am trecut prin perioada de caniculă din timpul verii și nu am mai avut probleme", spune primarul Costel Manolachi, continuând: "În anii trecuți, erau zile întregi în care oamenii nu aveau apă. A fost și o ambiție a mea să rezolv această problemă, imediat cum am intrat în mandat, anul trecut, pe 29 octombrie. Prima rectificare de buget am avut-o pe 31 octombrie 2020 și toată forța am direcționat-o către rețeaua de apă. La 1 aprilie am predat rețeaua de apă la ADI Serviciul Regional Apă Canal și am transformat societatea Aqua Com Vânători, dintr-o societate cu pierderi uriașe, într-una cu profit, pentru că noi deja încasăm redevențe pe această rețea. Adică, noi cheltuiam din buget 300-400.000 de lei pe an, acum încasăm redevențe, cel puțin anul acesta, de 150.000 de lei. Deci, una peste alta, am făcut un lucru bun".

În concluzie, conform lui Costel Manolachi, "toată lumea are apă", chiar dacă mai sunt mici reglaje de făcut, la capete de coloană, "dar aceste lucruri le rezolvăm cât de repede". "Vreau să vă spun că închidem anul 2021 cu încă 80 de noi abonați și mai avem în așteptare încă 76 de noi abonați. Oamenii au început să aibă încredere, calitatea apei a crescut, debitul a crescut. La momentul 2020, se pompau în jur de 17-20 metri cubi pe oră, iar acum, în decembrie 2021, avem capacitatea să pompăm 180 metri cubi pe oră. Bineînțeles că vom face investiții an de an, pentru că trebuie să dezvoltăm rețeaua și să privim în față dezvoltarea comunității".

Primarul Costel Manolachi spune că își dorește o extindere a rețelei de canalizare, care să preia satele Vânători și Costi, și, prin coloana magistrală, să ajungă în municipiul Galați, undeva în zona străzii Ștefan cel Mare. "Trebuie să ne gândim și la viitor, deoarece comuna se extinde foarte mult, iar capacitatea stației de epurare va fi depășită la un moment dat".

Scuzele primarului, adresate cetățenilor din satul Costi

În această lună, sunt în plină desfășurare lucrările la rețeaua de canalizare din satul Costi. Au venit ploile, iar noroiul rezultat nu i-a adus în niciun caz felicitări primarului pe rețelele de socializare. "Pentru deranjul făcut cetățenilor din satul Costi, le prezint scuze, nu a fost o chestie intenționată, dar cu natura nu te pui. Am găsit înțelegere la constructor, au demarat o pietruire provizorie, acum se lucrează, urmând ca la finalizarea lucrărilor să se facă o pietruire definitivă, o aducere la starea inițială. Toată coloana, de 3,6 km, este finalizată, suntem la stadiul de racorduri. Lucrătorii vor intra în vacanță pe 23 decembrie și vor reveni pe 4 ianuarie", a mai spus primarul Costel Manolachi.

Drumurile din Vânători, de pe hârtie, în realitate

Odată cu "rezolvarea problemei cu apa potabilă", întocmirea și conceperea unor proiecte pentru asfaltarea de drumuri au fost printre cele mai importante lucruri pe care primarul comunei Vânători, Costel Manolachi, spune că și le-a propus pentru acest prim an de mandat. "Avem trei astfel de proiecte - un covor asfaltic la care tocmai se termină licitația și acoperim trei segmente de drum pe cele trei sate, Odaia Manolache, Costi și Vânători, mai avem două proiecte lucrate anul acesta și deja le-am depus pe PNI, pe "Anghel Saligny", unul cu valoarea de 13 milioane de lei și cel de-al doilea cu 22 milioane de lei, în total 15 km de drum asfaltat, acolo unde n-a fost asfalt deloc, adică Vânători și Costi. Le-am ales pe acestea prima dată, pentru că am avut lucrările de apă-canalizare deja executate și era un criteriu pentru a putea depune proiecte. La momentul acesta lucrăm și la un al patrulea proiect, pentru Odaia Manolache, pe 6,5 km, tot pe drumuri care nu au fost niciodată asfaltate".

Un calcul făcut de edilul-șef al comunei de la marginea Galațiului arată că proiectele respective acoperă o treime din rețeaua de drumuri existentă. "La nivelul comunei sunt 75 km de drumuri. La acest moment, dacă facem un calcul simplu (primii 3 km de covor asfaltic și următorii 15 km care sunt deja depuși la PNI, și, dacă vorbim și de următorul proiect pe care l-am dat ieri în lucru, și care are 6,5 km), ar însemna aproximativ 23 km, un 30% din drumurile pe care le folosim acum. Sper ca aceste proiecte să intre la execuție în 2022, undeva în vară. Practic, mi-am propus pentru acest mandat 20-25 km de asfalt. Să vedem dacă putem mai mult, în funcție de finanțare", spune Costel Manolachi.

Dezvoltare "puțin haotică"

Comuna Vânători s-a extins foarte mult în ultimii ani. În 2012, avea 4.000 de locuitori, acum are circa 8.000. În 2012, erau 1.700 de case, acum sunt peste 4.500. "Comuna s-a dezvoltat, din păcate, puțin haotic, pentru că nu s-a respectat un regulament urbanistic. Încet, încet, încercăm să punem în armonie și construcția de case, și alinierea de străzi, iar aici e vorba de bani. Anul acesta am avut sprijin de la Consiliul Județean, de la dl președinte Costel Fotea, sperăm să avem și în continuare. Dacă am fi fost o comună atât de bogată, nu aveam nevoie de ajutor pentru cofinanțări", spune primarul Costel Manolachi.

"Satul Vânători ar merita o altfel de școală"

Școala din satul Vânători al comunei cu același nume ar avea nevoie, în următorul an școlar, de două clase noi, pentru că s-a mărit numărul elevilor. Problema este, spune primarul, că banii din bugetul comunei nu permit deocamdată o astfel de investiție. "La Școala Vânători s-a mărit numărul de elevi cu 60-70 de copii și ar trebui pentru 2022 să construim două săli de clasă într-un corp separat, iar cu banii din buget nu reușim. Sunt părinți de la Odaia care pleacă la serviciu la oraș și își lasă copiii la școala din Vânători. Aici avem un dezechilibru, pentru că la Odaia rămân două clase libere, în schimb, ne trebuie două clase la Vânători. Încercăm să facem un proiect pentru a dota școala cu diferite materiale, gen tablă electronică, alte amenajări. Suntem în discuții, așteptăm ceva pe PNRR, să vedem ce ne permite acolo. Mai avem proiect pentru un teren de sport pe CNI, suntem la jumătatea documentelor, sperăm ca anul viitor să înceapă construcția. Eu mi-aș dori o școală nouă, pentru că asta este foarte veche, sunt săli cu igrasie. Satul Vânători ar merita o altfel de școală, cu sală de sport, cu tot ce ne trebuie", a spus primarul Costel Manolachi.

Foto: Marian Calestru

Citit 9030 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Decembrie 2021 00:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.