La Oancea, buldoexcavator cu fanfară și un kilometru de drum, în zece ani

La Oancea, buldoexcavator cu fanfară și un kilometru de drum, în zece ani
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În urmă cu un secol, pe malul Prutului, la Oancea locuiau peste trei mii de oameni. Între timp, numărul oncenilor s-a înjumătățit, declinul comunei începând după Al Doilea Război Mondial, conform actualului primar, Victor Chiriloaie.

Acesta din urmă, ajuns la al cincilea mandat, este de părere că accesarea fondurilor europene este extrem de importantă, chiar și pentru comunitățile mai puțin numeroase. "Încă din 2004, împreună cu colegii de la Vlădești, am început proiectele, având ca preocupare o serie de programe pentru vârstnici, iar în 2006 am reușit să obținem 3,4 milioane de lei, de această dată de la bugetul de stat, pentru alimentarea cu apă a comunei. Lucrările au avut loc pe 18 kilometri și, în același timp, am reușit să facem și branșamentele", ne-a explicat edilul-șef din Oancea, canalizarea fiind, încă, pe lista de așteptare.

De atunci, lista proiectelor de investiții s-a lungit de la an la an, unele având chiar o istorie aparte. De altfel, multe dintre acestea au beneficiat de finanțare transfrontalieră. "Împreună cu Consiliul Județean, dar și în parteneriat cu vecinii de la Cahul, am reușit să asfaltăm DJ 242E, către Târgu Bujor, o lucrare impecabilă făcută încă din 2007, iar în 2012 am câștigat două proiecte în valoare de 3,5 milioane de euro pentru refacerea Căminului Cultural și am asfaltat și pietruit peste opt kilometri de drumuri, inclusiv în extravilan. Tot cu bani de la AFIR, prin GAL Covurlui, am achiziționat un buldoexcavator pe care l-am recepționat cu fanfară. Ne-au criticat unii și alții, inclusiv sora mea, dar utilajul este foarte util în comună, e utilizat zilnic, efectiv nu stă deloc", își amintește Victor Chiriloaie epopeea investițiilor din Oancea.

În 2017, împreună cu "frații mai mari de peste Prut", au fost accesate alte două milioane de euro pentru infrastructura rutieră. "Se lucrează și în prezent la modernizarea și reabilitarea drumurilor comunale. Dacă ar fi să tragem linie, din cei peste 30 de kilometri, am asfaltat circa 95%, în timp ce restul este pietruit", mai spune primarul oncean, referindu-se, în context, și la situația din celălalt sat component al comunei, Slobozia Oancea.

Victor Chiriloaie își amintește și situația, ușor hilară, a drumului inundabil din același sat al comunei. "E păcat de câte resurse consumăm, cu motopompe, oameni și devierea circulației pe la Bujoru (Târgu Bujor - n.r.). Haideți să înălțăm un kilometru de drum, cât este nevoie, i-am spus, în 2009, doamnei ministru Sulfina Barbu. Și s-a făcut, dar în zece ani. Ați trecut peste el", a adăugat Victor Chiriloaie. Tot e ceva.

Noul dispensar în așteptare, lângă o ruină lăsată de izbeliște

Un mare of al edilului-șef din Oancea este legat de inaugurarea noului dispensar medical. Investiția a avut loc cu fonduri asigurate prin PNDL, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 2,6 milioane de lei. În fapt, discutăm despre un proiect integrat, în condițiile în care noul imobil dispune de farmacie, dar și de două apartamente pentru medici.

"În doi ani, investiția s-a finalizat. Dar, pentru a ajunge să instalăm medicul acolo, trebuie să avem hotărâre de consiliu cum că am modificat inventarul public al comunei, că am făcut licitație și, urmare acesteia, îl dăm către medicul sau medicii de familie în chirie. Dar nu putem modifica inventarul domeniului public, pentru că, între timp, a apărut un ordin prin care trebuie să actualizăm acest inventar din comună. De acord, dar haideți să îl facem de acum încolo, nu să scotocim din urmă cu douăzeci de ani. Operațiunea va reveni unei firme specializate, trebuie făcut și cadastrul, dar nu știu ce fonduri vom avea, pentru că e vorba de în jur de 500 de imobile", descrie Victor

Chiriloaie situația de fapt. Evident că dispensarul nu a fost dat în folosință, iar chestiunea a fost adusă în atenția autorităților competente.

În proxima vecinătate a noii unități sanitare, zace un focar de infecție, o ruină abandonată. Fosta clădire a Poștei Române, utilizată în comun cu CEC înainte de 1989, a ajuns într-o stare cumplită de degradare, fiind, efectiv, în pericol de prăbușire. Demersurile administrației comunale de preluare a imobilului nu au ajuns la niciun rezultat, situația rămânând în stand-by. Cel mai probabil, până la un prim seism de magnitudine suficient de mare, când lucrurile se vor rezolva de la sine.

În Oancea mai sunt doar circa 100 de elevi

Singura școală din Oancea poartă numele folkistului local Vasile Șeicaru, numai că în localitate mai sunt doar în jur de 100 de copii. Chiar și așa, în 2007, imobilul a fost reabilitat cu fonduri de la Banca Mondială și de la bugetul local, iar Victor Chiriloaie recunoaște că este nevoie de o nouă intervenție pentru modernizare și recompartimentare. "Am depus proiectul prin PNRR, pe Valul Renovării, însă fondurile se alocă pe metru pătrat, iar 400 de euro reprezintă o valoare insuficientă pentru că trebuie crescută eficiența energetică. 350.000 de euro nu ne ajung pentru toate lucrările, ținând cont că doar consultanța și proiectarea ne costă alți 50.000 de euro", mai spune primarul oncean.

Deși vremurile când șlepurile grecești iernau la Oancea sunt demult apuse, comuna de pe malul Prutului continuă o tradiție pescărească. Dacă în 2013, festivalul organizat în comună a avut un succes deosebit, în prezent a fost câștigat un alt proiect depus pentru finanțare europeană. Valoarea nerambursabilă, asigurată prin POPAM, este de aproape 700.000 de lei pentru dotare cu noi autospeciale și circa 400 de pubele și coșuri stradale, conform consultantului Cristian Arsene.

Traficul greu, tot prin mijlocul comunei

O altă "nefăcută" ne-a fost semnalată la Oancea. După ce Vama a câștigat un proiect cu fonduri europene, primăria a pus la dispoziție teren gratis, iar o companie lichidată ulterior a amenajat un drum inutilizabil către punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova.

"Când crește apa, acoperă drumul care este făcut fără taluzare și fără înierbare. Noi am făcut adresă către Ministerul de Finanțe pentru a-l reface pe un proiect transfrontalier, dar am primit răspuns că nu există nicio formă legală de transfer", ne-a explicat primarul Victor Chiriloaie. Între timp, TIR-urile cu marfă trec, către graniță, tot prin mijlocul comunei.

 

 

 

Citit 9997 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2022 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.