Comunele gălățene nu se „stresează” cu obligațiile de mediu

Comunele gălățene nu se „stresează” cu obligațiile de mediu
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Grafice de colectare a deșeurilor, colectarea separată a acestora și tarife distincte pe categorii, gestionarea deșeurilor din construcții, instalații de concasare a deșeurilor inerte, neamestecarea deșeurilor verzi cu celelalte tipuri - toate acestea sună a filme SF atunci când vorbim de cea mai mare parte a comunelor din județul Galați, după cum reiese din bilanțul controalelor efectuate în anul 2022 de către Garda de Mediu.

Raportul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu a fost prezentat, la sfârșitul lunii iunie, în cadrul Colegiului prefectural al județului Galați. Una dintre concluzii a fost aceea că majoritatea unităților administrativ-teritoriale (UAT) din județ nu țin cont de obligațiile pe care le au conform OUG nr. 92/2021 privind gestionarea deșeurilor, potrivit cărora deșeurile folosite la rambleierea unui teren (umplerea golurilor rămase în urma unor excavări) trebuie să fie inerte, adică nepericuloase, și supuse în prealabil unui proces de concasare, sortare sau prelucrare, astfel încât să fie folosite în locul altor materiale naturale.

Însă neregulile găsite de comisarii de mediu au fost mult mai multe. Iată doar câteva dintre ele, spicuite din raport: nu există sau nu sunt respectate graficele de colectare a deșeurilor; nu au fost introduși indicatori de performanță în serviciile de salubrizare, pentru a căror neîndeplinire operatorii de salubrizare să fie sancționați. "În general, nu se pun la dispoziția populației recipiente de colectare separată a deșeurilor reciclabile", iar punctele de colectare ori nu există, ori nu sunt dotate și utilate. Se continuă practica depozitării deșeurilor pe amplasamente neautorizate - au fost identificate 56 de locații cu deșeuri abandonate și depozitate ilegal, pe o suprafață totală de aproape zece hectare.

Printre neconformitățile constatate s-au mai numărat: neimplementarea sistemului "plătește pentru cât arunci", bazat pe unul din elementele: volum, frecvența de colectare, greutate, saci de colectare personalizați; neatingerea de către UAT-uri a nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere; gestionarea deșeurilor de construcții și demolări generate la nivelul comunelor - din verificările făcute rezultă că localitățile dețin locații stabilite prin hotărâri de Consilii Locale în vederea folosirii deșeurilor inerte ca material de umplutură în vederea rambleierii; gestionarea deșeurilor verzi provenite de pe domeniul public - în urma verificărilor făcute, s-a constatat că acest tip de deșeu este stocat în amestec cu alte tipuri de deșeuri. "Niciun UAT nu deține instalații de concasare deșeuri inerte", se mai arată în raportul citat.

În total, în cadrul controalelor privind salubrizarea localităților, comisarii de mediu gălățeni au aplicat 51 de sancțiuni contravenționale, din care 28 de avertismente și 23 de amenzi în valoare de 361.000 de lei. A fost înaintată și o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, cu privire la eliminarea și incendierea deșeurilor în comuna Brăhășești.

Citit 7793 ori Ultima modificare Joi, 13 Iulie 2023 15:19

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Albert
    Joi, 13 Iulie 2023 14:59
    86.124.201.***
    Pentru garda de mediu: întrarea în gara Tulucesti, pe stânga, venind cu trenul de la Gl, ce părere aveți de "zona industriala" înființată?
    Corespunde normelor impuse de lege?
    0
    0
  • postat de Gigel
    Joi, 13 Iulie 2023 09:49
    5.13.233.***
    Nici in oras nu e mare interes pentru colectarea selectiva.
    @marr: din pacate oamenii nu prea mai sfintesc locul.
    Daca ne uitam la tarile "mai civilizate" observam ca rata mare de reciclare se face si pe baza exportului de gunoaie nereciclabile in tari ca Romania, nu degeaba erau o gramada de con
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Joi, 13 Iulie 2023 08:32
    89.137.231.***
    Este o masura foarte simpla.Amenzile de mediu sa fie platite de primar si viceprimar,pe persoana fizica.Apoi, acestia se vor ingriji sa curete toate gunoaiele,sa monteze camere video in zonele sensibile si sa aplice amenzi pe masura,asa cum au facut altii mai destoinici.Altfel ne vom ineca in gunoai
    0
    0
  • postat de marr
    Miercuri, 12 Iulie 2023 22:37
    86.124.200.***
    Mai ales ca ...din cand in cand se face cate-o Campanie-Adunare cu elevi de scoala care curata/strang de pe urma Nesimtitilor ...oare de ce s-ar stresa/bate capu' ? Oare ce e mai bun si mai bun decat viata in/printre Gunoaie ?
    E un adevar in zicerea ca 'eternitatea' s-a nascut la sat !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.