Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, o vacă de muls. Jaf naţional, niciun vinovat după gratii

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, o vacă de muls. Jaf naţional, niciun vinovat după gratii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Viaţa liberă" vă prezintă radiografia "afacerii" care a dus la dezastrul sucursalelor Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare * Distrugerile din toată ţara nu s-au soldat cu nicio condamnare la închisoare cu executare în vreunul dintre dosarele penale


Seria de investigaţii privind distrugerea sistematică a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare scoate la iveală interesele colosale ce se ascund în spatele acestei "afaceri". Unele judeţe au avut mai mult de suferit, altele mai puţin, în funcţie de patrimoniul pe care l-a deţinut această societate, care la începutul declinului său avea nu mai puţin de 36.000 de angajaţi. Numai terenurile administrate de această societate însumează 2,1 milioane de hectare.

La Galaţi au ieşit la iveală, în ultimul an, dezastrele cauzate de jaful organizat din domeniul îmbunătăţirilor funciare. Liniile de cale ferată au luat-o la vale, ţevile de irigaţii sunt scoase din pământ bucată cu bucată pentru a fi duse la fier vechi, iar terenurile sunt la o semnătură distanţă de a ajunge pe mâna rechinilor imobiliari.

Prezentarea de faţă are ca scop realizarea unei scheme la nivel naţional a dezastrului din îmbunătăţirile funciare.

Sucursala Siret

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) este împărţită în 13 structuri regionale. Sucursala Siret are în subordine judeţele Galaţi şi Tulcea. Despre situaţia de la Galaţi, „Viaţa liberă” a scris pe larg. Aici, prin mai multe inginerii financiare, atât terenurile, cât şi majoritatea bunurilor SNIF au fost executate silit, prejudiciul fiind de câteva milioane de euro. Totul a fost posibil printr-o omisiune a juriştilor, care au „uitat” să timbreze un act. Tulcea a fost executată, fix în aceeaşi manieră, în anul 2010. Conform unui proces verbal, societatea SC Sanimar Tulcea avea de recuperat 13.536 de lei. Drept urmare, au fost scoase la vânzare bunurile SNIF, pentru sume absolut derizorii. Spre exemplu, un excavator a fost evaluat la 2.800 de lei, o automacara la 3.000 de lei, în timp ce un tractor a fost evaluat la 1.400 de lei.

Sucursala Alba - Arieş

Are în componenţă structurile din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Sediul central al structurii este la Alba Iulia. Pentru a scurta pe cât posibil povestea, două dintre sub-sucursale au probleme uriaşe. Este vorba de Braşov şi de Covasna. Fostul director al SNIF, Ion Vorel, a declarat pentru „Viaţa liberă”: „La Braşov am făcut o comisie pentru a ancheta situaţia. Vroiam să aducem un nou director acolo şi să facem inventarul înainte. Când am făcut inventarul am văzut că scriptic existau anumite lucruri, însă fizic dispăruseră. Este vorba despre buldozere mari şi mici, excavatoare, plus alte utilaje. Erau cel puţin 20 de repere. După ce am văzut ce era acolo, am zis să facem inventar în toată ţara, pentru că nu se mai făcuse niciodată aşa ceva“, a spus acesta.

Sucursala Banat

Are în componenţă un singur judeţ - Timiş. Nici vestul ţării nu a scăpat ocazia de a devaliza ceea ce ar fi trebuit să fie o societate ce ţinea de siguranţa naţională. Astfel, potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, din august 2011, s-au constatat următoarele: „Urmare a managementului necorespunzător şi a neimplicării conducerii SNIF SA în soluţionarea problemelor cu care s-a confruntat în ultimii ani Sucursala SNIF Banat s-a ajuns în situaţia ca sucursala să înregistreze datorii de peste 600 000 de lei către diverşi furnizori şi de peste două milioane de lei la bugetul de stat, la care se adaugă penalităţile aferente şi suma de 164.173 lei restantă la plata salariilor”, se arată în raportul intocmit de Corpul de Control.

Sucursala Bărăgan

Are în componenţă judeţele Constanţa şi Ialomiţa. Povestea acestei sucursale este presărată de proteste, greve, demisii şi sinucideri. Ion Ghelban, un fost angajat al SNIF Constanţa, s-a spânzurat în urmă cu cinci ani, chiar în unitatea de producţie, directorii au demisionat pe bandă rulantă, iar cei zece angajaţi ai SNIF Constanţa au intrat constant în greva foamei, din cauza faptului că nu le-au fost plătite salariile.

În Ialomiţa, Arthur Negură, fostul director al SNIF, a fost trimis în judecată pentru dispariţia a 14.426 de conducte de aluminiu folosite la irigaţii. Alături de el au fost trimise în judecată şi alte persoane aflate în structura de conducere a SNIF Ialomiţa.

Sucursala Buzău - Vrancea

Are în componenţă judeţele Buzău şi Vrancea. Această sucursală este legată prin iţe penale de sucursala Ialomiţa, deoarece ţevile pentru care este judecat fostul director al SNIF Ialomiţa au dispărut fix din Vrancea, pentru ca ulterior să ajungă în Ialomiţa, fără a fi trecute prin acte.

Cealaltă componentă a acestei sucursale, SNIF Buzău, care teoretic păstoreşte peste 120.000 de hectare de teren a rămas cu 18 angajaţi, şi aceia personal TESA.

Sucursala Caraş

Are în componenţă judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Conform unui raport al Camerei Deputaţilor, aici „se înregistrează întârzieri în plata salariilor şi a obligaţiilor către bugetul de stat. Activitatea sucursalelor a fost afectată în anii anteriori şi prin numirile conducerilor pe criterii politice, numiri care au adus în prim-plan persoane care nu au avut nici o legătură profesională cu activitatea sucursalei, fapt ce se regăseşte şi în rezultatele economice obţinute”. Şi această sucursală a fost „căpuşată” de un alt SNIF. Potrivit aceluiaşi raport, din cauza unui contract păgubos cu SNIF Timiş, s-a pierdut o sumă uriaşă. „Derulare contract de locaţiune cu SC RIVIERA SRL Reşiţa referitor la închiriere utilaje de la SNIF Sucursala Caraş-Severin. Cu aceste utilaje s-au efectuat lucrări de decolmatare în sistemul Sânicolau Mare, canalelor Arancea şi Silvia, în valoare de 12,1 miliarde lei vechi, fără situaţii de lucrări. S-au impus următoarele masuri, un exemplar sa fie transmis la MAIRA si IGP, recuperarea pagubelor în valoare de 816 miliarde lei vechi de la conducerea sucursala Timiş”.

 

Sucursala Călăraşi - Mostiştea

Are în componenţă judeţul Călăraşi. Din cauza faptului că SNIF se afla sub administrare specială, sucursala SNIF Călăraşi a participat la mai multe licitaţii prin intermediul unor terţi, motiv pentru care comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor a dispus verificarea acestor licitaţii. „În zonele unde s-au încredinţat lucrări de îmbunătăţiri funciare, s-a constatat că au fost executate în mare parte de acestea, sub diverse forme mascate de asociere, subcontractor, închiriere etc. Aceasta este datorată faptului că ofertanţii nu au putut îndeplini condiţiile impuse de Caietul de sarcini de la Cap.V Criterii de calificare şi selecţie”, se arată în concluziile comisiei de anchetă, una dintre sucursalele vizate fiind cea din Călăraşi.

Sucursala Dunărea de Jos

Are în componenţă doar judeţul Brăila. După distrugerea sistematică a SNIF Galaţi, Brăila a preluat mare parte lucrările acestei sucursale. Chiar şi aşa, SNIF Brăila şi-a pierdut trei sferturi din angajaţi faţă de 1989. Ion Vorel, actualul director de la SNIF Brăila, a făcut nenumărate plângeri, atât către Ministerul Agriculturii, cât şi către organele de anchetă, privind situaţia de la Galaţi.

Sucursala Moldova

Are în componenţă judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani şi Neamţ. Sucursala  are în patrimoniu 175 de staţii de pompare, deservind o suprafaţă amenajată de 76.439 ha. Din acestea, doar o zecime sunt funcţionale, restul necesitând lucrări de reabilitare. Conform aceleiaşi comisii de anchetă a Camerei Deputaţilor, există diferenţe de câteva miliarde de lei vechi între sumele declarate de conducerile SNIF şi cele încasate, motiv pentru care s-au contactat organelle de anchetă.

Sucursala Mureş - Criş

Are în componenţă judeţele Mureş şi Arad. După aceeaşi metodă ca la Timişoara, aici s-au făcut achiziţii absolut aberante de-a lungul timpului. Astfel, conform unui raport al Ministerului Agriculturii, s-au achiziţionat următoarele lucruri: roabă cuvă metal - 45 buc, preţ fără TVA - 760 lei/buc; fasunguri normale - 50 buc, preţ fără TVA - 22,90 lei/buc (preţ pe piaţă maxim 10 lei/buc); coadă lopată - 90 buc, preţ fără TVA - 31,30 lei/buc; greblă 22 dinţi fără coadă - 50 buc, preţ fără TVA - 102,90 lei/buc; târnăcop cu coadă fibră 2,5 kg - 45 buc, preţ fără TVA - 493,30 lei/buc. Şi exemplele pot continua. Şi aici au intrat pe fir organele de anchetă.

Sucursala Oltenia

Are în componenţă judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Aici, Comisia Camerei Deputaţilor a impus un audit al Curţii de Conturi, deoarece contabilul nu a vrut să prezinte actele. Aici a avut loc şi o situaţie comică, având în vedere că un ponton dormitor a ajuns gratuit în patrimoniul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova.

Sucursala Someş - Criş

Are în componenţă judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. „O problemă ridicată de sucursala Someş - Criş este participarea la un program transfrontalier cu Ungaria, pentru reabilitarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare din zona de frontieră, program în valoare de 2.000.000 lei. Contribuţia părţii române este de 5 la sută din valoarea programului. Derularea acestui program s-a blocat la nivelul centrului ANIF RA”, se mai arată în raportul Camerei Deputaţilor.

Sucursala Vlaşca - Teleorman

Are în componenţă judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Teleorman. Şi aici s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţele contabile lucrări în valoare de câteva miliarde de lei vechi, motiv pentru care s-a dispus cercetarea penală.

Concluzii

Am realizat această hartă pentru a evidenţia pe de-a-ntregul tabloul distrugerilor ce au avut loc la nivelul SNIF. Toate acestea au ca efect imediat alunecări de teren şi inundaţii, însă niciunul dintre cei vinovaţi nu a ajuns după gratii...


 

Seria de investigaţii jurnalistice privind SNIF este derulată în cadrul programului "Grants for Investigative Journalism", organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al U.S Department of State şi al Ambasadei Franţei în Romania. Responsabilitatea pentru conţinutul acestei publicaţii aparţine autorului şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau poziţia U.S. Department of State şi a Ambasadei Franţei în România.


 

Citit 7700 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.