Cum să-ţi TRANSFORMI gospodăria în FERMĂ ZOOTEHNICĂ

Cum să-ţi TRANSFORMI gospodăria în FERMĂ ZOOTEHNICĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statul vrea să investească în dezvoltarea fermelor zootehnice mici şi în ameliorarea raselor de animale. Prin intermediul HG 873/2014, crescătorii selectaţi vor primi de la stat bani, sub forma unui ajutor de minimis, pentru a-şi cumpăra berbecuţi de reproducere şi junici. Se depun dosare până pe 10 noiembrie, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.

Cine ia bani

Au dreptul la minimis, pentru berbecuţii de reproducere, crescătorii care deţin între 150 şi 1.000 de oi. Pentru juninci, crescătorul trebuie să aibă între trei şi zece vite. Pot primi bani şi cei cu mai puţin de trei vite, dar numai dacă fac parte dintr-o asociaţie de producători. Crescătorii pot fi: persoane fizice cu certificat de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 661/2001, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, familiale sau persoane juridice.

Sumele alocate

Un berbec de reproducere trebuie cumpărat pentru minimum 30 şi maximum 700 de oi, iar o junincă la maxim zece vite. Minimisul pentru berbec e de 2.500 de lei, iar ajutorul pentru o junincă e de 5.000 de lei. Valoarea totală a minimisului nu poate depăşi 15.000 de euro pentru trei exerciţii financiare (deci pe ultimii doi ani, cumulaţi cu acesta).

Berbecii şi junincile trebuie să facă parte din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof dr. G.K. Constantinescu”. La ovine: Suffolk, Charollais, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, rasa de lapte Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Ţurcană, Cap Negru de Teleorman, Ţigaie şi Karakul. La bovine: Aberdeen, Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac, Bălţată cu Negru Românească, Bălţată Românească, Simmental, Holstein, Brună, Jersey.

Ce acte trebuie să conţină dosarul

În dosar trebuie să aveţi: copie a actului de identitate a solicitantului sau împuternicire notarială şi copia actului de identitate a reprezentantului legal şi copie a certificatului de producător vizat la zi (pentru persoane fizice) sau copie a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea (pentru persoanele juridice).

Se mai anexează: dovada unui cont activ bancă/trezorerie, un document care atestă înscrierea animalelor în Registrul naţional al exploataţiilor, eliberat în funcţie de operatorul SNIIA şi un angajament prin care se obligă să menţină animalele achiziţionate minimum 3 ani şi să le înscrie în Registrul genealogic.

Mai este nevoie de: copie a primei şi ultimei pagini din registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile regulamentelor, copia facturii fiscale de achiziţie a animalelor şi adeverinţa care să ateste calitatea de membru al unei forme asociative de crescători de animale. Este nevoie şi de: copie a certificatului de origine a animalelor achiziţionate, vizat de oficiul judeţean pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie şi copie a buletinului de însămânţări artificiale/adeverinţei de montă naturală, în cazul achiziţionării junincilor din rase specializate.

Cel mai bine e să aveţi şi actele în original la dumneavoastră, pentru verificare.

CITEŞTE ŞI: Vin DESPĂGUBIRILE pentru calamităţile din vară

Citit 3512 ori Ultima modificare Marți, 28 Octombrie 2014 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.