Iepuraşii nu sunt cadouri de Paşte. Şcoala iubitorilor de animale

Iepuraşii nu sunt cadouri de Paşte. Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deşi chestiunea nu prea are legătură cu tradiţiile româneşti ale sărbătorii Paştelui, iepurii sunt asociaţi acesteia şi animalele, mai ales puii, ajung adesea să fie oferite drept cadou copiilor în această perioadă a anului. Dar nu toată lumea este pregătită să aibă acest animal de companie acasă, așa că iepurele nu ar trebui să fie un "cadou". De fapt, niciun animal nu ar trebui oferit astfel decât dacă se cunoaşte disponibilitatea şi capacitatea celui ce-l primeşte de a-l îngriji corespunzător.

În ceea ce priveşte iepurii, de multe ori persoanele care îi cumpără şi îi dăruiesc nu cunosc detalii despre nivelul de îngrijire de care este nevoie.

În multe cazuri, după ce sărbătoarea Paştelui trece, iar primitorul se plictiseşte de cadou, iepurii sunt abandonaţi.

⇒Școala iubitorilor de animale

Potrivit ONG-ului "Grupul de sprijin pentru iepuri", care lucrează pentru protejarea acestor animale, acest tip de abandon se întâmplă deoarece persoana care oferă cadoul nu este întotdeauna dispusă să acopere costurile și să asigure îngrijirea necesară animalelor. Johanna Stadler, CEO al organizaţiei "Vier Pfoten", explică: "Mulţi oameni uită că iepurii vii nu sunt niste accesorii de Paște, ei sunt fiinţe care au dreptul la condiţii de viaţă specifice speciei din care fac parte."

Această responsabilitate se aplică oricărui animal de companie, adoptat sau cumpărat. Este necesar să ne informăm ce presupune exact îngrijirea acestuia, cheltuielile și atenția de care are nevoie înainte de a-l aduce acasă.

Deşi "Vier Pfoten" consideră că în general animalele nu sunt un cadou indicat, indiferent de context, în cazul în care totuşi vă hotărâți să faceţi un astfel de "gest" de Paşte, trebuie să ştiţi câteva lucruri de bază.

Nu oferiți cadou un singur iepure. Iepurii sunt animale sociale, care trebuie să aibă o pereche, dacă nu chiar mai mulți companioni din aceeaşi rasă. Nu trebuie să uitaţi că iepurii, ca orice alt animal, trebuie imediat duşi la veterinar pentru control şi sterilizaţi cât mai repede, pentru a preveni reproducerea necontrolată. Iepurii trebuie achiziţionaţi în acelaşi timp, pentru că adăugarea unui nou animal acolo unde trăieşte celălalt iepure poate fi extrem de stresantă şi dăunătoare pentru ambele animale.

Iepurii trăiesc între 8 şi 14 ani, au nevoie de curăţarea zilnică a spaţiului/ cuştii în care trăiesc, alimentaţia lor este specifică, urina şi fecalele lor au un miros extrem de pătrunzător, deci nu toată lumea îl va tolera. Cel mai bine, atât pentru animal, cât şi pentru viitorul stăpân este să nu faceţi o asemenea alegere în numele altcuiva.

⇒Școala iubitorilor de animale

Citit 1658 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Martie 2024 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.