Gălăţenii şi povara osteoporozei

Gălăţenii şi povara osteoporozei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de bolnavi s-au internat la Spitalul Judeţean, în ultimii ani, chinuiţi de această afecţiune * Întrebare este: câţi nu s-au prezentat la medic, în ciuda riscurilor asociate afecţiunii? * În lume, un bărbat din 5 şi o femeie din 3 suferă de osteoporoză *

Astăzi, 20 octombrie, este Ziua Internaţională a Osteoporozei – o boală împovărătoare de care, din păcate, nici gălăţenii nu sunt feriţi, potrivit datelor oferite „Vieţii libere” de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.

Mai exact, precizează directorul-coordonator, dr. Costinela Georgescu, cu diagnosticul de osteoporoză au fost internaţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, 269 de pacienţi în anul 2007, 187 în 2008 şi doar 58 în primul trimestru al anului în curs.

Dacă datele pe care vi le prezentăm ar indica o scădere a patologiei, situaţia ar fi îmbucurătoare. În schimb, dacă însă cifrele evidenţiază o adresabilitate scăzută la medic a pacienţilor suferinzi de osteoporoză, lucrurile n-ar mai sta nici pe departe atât de bine, date fiind efectele bolii.

Cum se manifestă boala?

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată de scăderea masei osoase şi/sau de alterarea calităţii oaselor. În timp, rezistenţa oaselor scade, fapt ce favorizează apariţia traumatismelor. Nu este una dintre principalele cauze de deces, dar provoacă invaliditate.

Oasele moi se fracturează mult mai uşor, ceea ce îi împiedică cel mai adesea pe bolnavi să ridice greutăţi sau să poată lua parte la activităţi în urma cărora oasele să resimtă şocuri, chiar şi unele de intensitate scăzută.

Viaţa socială poate avea deci foarte mult de suferit. De asemenea, cea profesională, dacă meseria respectivei persoane implică efort fizic susţinut.    

„Un hoţ tăcut”

„Osteoporoza este, ca simptomatologie, reumatologică, iar din punct de vedere al complicaţiilor este ortopedică, pentru că de multe ori îţi descoperi osteoporoza printr-o primă fractură. Există şi o definiţie a osteoporozei, poate nu foarte exactă, dar foarte sugestivă, data de profesorul Chaplan, care spunea că: «Dacă hipertensiunea este un ucigaş tăcut, osteoporoza este un hoţ tăcut, pentru că jefuieşte scheletul de aparatul de susţinere până când se produce o fractură osteoporotică»”, a precizat dr. Mariana Pavel, şeful compartimentului de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Peste jumătate dintre pacienţi, din mediul rural

Tot potrivit directorului-coordonator al DJSP, dr. Costinela Georgescu,  în 2006 şi 2007, cei mai mulţi pacienţi internaţi pentru a primi tratament împotriva osteoporozei erau din oraş.

În 2008 şi 2009 situaţia s-a schimbat, circa 64 dintre pacienţii internaţi provenind din mediul rural. Circa 94 la sută dintre aceştia au fost  femei.

Merită menţionat şi faptul că mai mult de jumătate dintre paciente sunt diagnosticate cu această boală după vârsta de 65 de ani,  deşi putem vorbi atât despre osteoporoză senilă, cât şi despre osteoporoză juvenilă, care poate da primele semne încă din perioada de maturitate a pacientului, după vârsta de 40 de ani.

Profilaxie

Deşi o cauză determinantă pentru apariţia osteoporozei nu a fost stabilită, putem vorbi despre numeroşi factori favorizanţi. Printre aceştia se numără: componenta genetică, dezechilibrele hormonale şi tulburările endocrine.

Şi fumatul, dar şi consumul excesiv de alcool sau cafea pot favoriza debutul osteoporozei, aşa că cel mai bine ar fi să vă ţineţi departe de astfel de vicii. Dacă nu puteţi, sub nici o formă, bine ar fi măcar nu exageraţi cu consumul de substanţe nocive!

Adoptaţi o dietă echilibrată,  bogată în proteine, calciu şi vitamina D.

În plus, dacă aveţi cele mai mici suspiciuni în ceea ce priveşte apariţia osteoporozei, cel mai bine ar fi să mergeţi la medic, pentru un control. În acest fel, specialistul va putea stabili o strategie care să acţioneze asupra factorilor de risc identificaţi în cazul dumneavoastră.

Citit 1028 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.