Cum să mâncăm sănătos după Sărbători

Cum să mâncăm sănătos după Sărbători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ar cam fi cazul să puneţi capăt petrecerilor de început de an şi să reveniţi la un regim alimentar obişnuit * Dacă refuzaţi să mai reduceţi din porţiile de sărmăluţe, cârnaţi, tobă etc riscaţi să vă îmbolnăviţi * Pot apărea pancreatitele acute, puseele hipertensive şi chiar crizele de angină pectorală * În plus, aţi putea câştiga în greutate rapid, iar regimurile de slăbire pe care veţi fi nevoiţi să le adoptaţi s-ar putea să nu vi se pară deloc la fel de atractive ca mesele de Sărbători *

Chiar dacă au trecut Sărbătorile, gălăţenii care se întorc în aceste zile la serviciu încă mai întâmpină tot soiul de probleme digestive. Motivul: în anumite cazuri, au mai rămas bucate care fuseseră pregătite pentru mesele sărbătoreşti şi, vorba românului, „Două bătăi strică, două mese nu”.

Decât să arunci, mai bine mănânci mai mult şi mai repede, ca să nu se strice! Inutil să mai spunem cât de nepotrivită este această abordare, mai ales în cazul în care ţineţi la sănătatea dumneavoastră!

Mai există, bineînţeles, şi gălăţenii care au intrat în ritm, s-au obişnuit cu sărmăluţele, răciturile şi fripturile de porc şi nu prea s-ar mai întoarce la dieta relativ echilibrată de dinainte de Crăciun, mai puţin gustoasă, ce-i drept, dar şi mult mai sănătoasă.

Neajunsuri cauzate de excese

Dacă nu vreţi să suferiţi de pe urma problemelor digestive, bine ar fi să excludeţi din alimentaţie, începând din aceste zile, carnea grasă.

Dacă  întârziaţi să faceţi acest lucru şi vă înfruptaţi în continuare, nestigheriţi, din bucatele respective, riscaţi să vă confruntaţi cu creşterea cantităţii de lipide din sânge (trigliceride şi colesterol), fapt care v-ar pune în pericol sănătatea.

Un risc şi mai pronunţat se înregistrează în cazul celor care suferă deja de maladii cardiovasculare sau de alte boli cronice. Printre afecţiunile pe care le poate declanşa consumul excesiv de grăsimi şi alcool se numără şi  pancreatita acută.

De asemenea, există posibilitatea ca după o perioadă de câteva zile în care aţi consumat constant carne grasă şi alcool din belşug, să apară puseele hipertensive. Şi o criză de angină pectorală s-ar putea declanşa, pe fondul supraalimentării.

Inutil să mai spunem că cei care suferă de afecţiuni cum ar fi gastritele sau ulcerele gastrice sunt expuşi constant apariţiei problemelor de sănătate grave, în urma exceselor alimentare şi bahice.

Ideal ar fi, deci, să nu vă petreceţi începutul de an alergând după programări la medicii specialişti, numai pentru că aţi refuzat să puneţi, la timp, lacăt la frigider. În plus, abia au trecut patru zile din an, mai aveţi timp din belşug şi să mâncaţi şi să beţi!

Citit 769 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.