Discuţiile fără ceartă, ca nunta fără lăutari!

Discuţiile fără ceartă, ca nunta fără lăutari!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la o şedinţă informală, s-a ajuns la una cu acuze, ţipete şi certuri în româneşte şi romani * Nimeni nu a pus degetul pe rană * În schimb, au ieşit multe alte probleme la iveală *

În deschiderea şedinţei, Viorica Gotu, reprezentanta romilor de pe lângă Prefectura Galaţi, a poftit, pe un ton energic, mai multe persoane afară din sală, pe motiv că sunt neinvitate. Între ele se afla chiar cel de la care a pornit toată povestea nunţii din Iveşti, Daniel Lazăr Deomid, preşedintele Asociaţiei Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului – ONG-ul care a şi sesizat autorităţile statului cu privire la evenimentul de duminică, din Iveşti.

Reamintim că duminică, autorităţile locale au fost sesizate cu privire la o presupusă nuntă, în comunitatea de romi, între doi copii cu vârste de 8 şi 7 ani.

În mod oficial, nunţile între minori, din comunităţile de romi, nu se mai petrec în România – cel puţin nu de la scandalul din 2003 în rezolvarea căruia s-a implicat şi  baroneasa Emma Nicholson.

Neoficial însă, ele se desfăşoară în continuare, iar în cele mai fericite cazuri, copilele „logodite” la vârste de 7-8 ani se mută la socri şi trăiesc acolo până la 14-16 ani, când se consumă căsătoria.

Nu a fost nuntă, ci chindie şi… o să mai fie!

La masa discuţiilor de ieri s-au aşezat reprezentanţii romilor din Iveşti, Munteni, Tg. Bujor, dar şi primarii comunelor Iveşti şi Lieşti, directoarea adjunctă a Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Galaţi, comisarul şef Sârbu Sarandea, şeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipale Galaţi. La exact o oră de la începerea şedinţei a intrat în sală şi inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Onuţ Atanasiu.

Faţă de toţi cei prezenţi, care au avut de spus aşa de multe, încât nici nu s-au mai ascultat reciproc, a făcut notă discordantă un ofiţer specialist de la Poliţia Rurală Lieşti, care n-a declarat nimic. Am remarcat absenţa de la întâlnire a reprezentanţilor Postului de Poliţie Iveşti şi Prefecturii Galaţi.

A acoperit însă toate absenţele Viorica Gotu, reprezentanta romilor din cadrul Prefecturii Galaţi, cea care a şi organizat întâlnirea:

„Să-mi spuneţi mie acum ce s-a întâmplat duminică, dacă aţi făcut sau nu nuntă, mai ales ştiind că v-am zis că nu accept aşa ceva şi cine a făcut aşa ceva să răspundă în faţa legii, că nu e nevoie decât să vă ia Direcţia pentru Protecţia Copilului vreo doi copii din case şi vă liniştiţi voi”.

„Este drept, până şi eu, care am fost duminică acolo, nu am reuşit să-mi dau seama dacă era o nuntă sau nu, căci toate fetele şi fetiţele erau îmbrăcate în alb, cu coroniţă pe cap. Şi româncele îşi îmbracă fetiţele la şcoală sau la grădiniţă în alb, în prinţese şi nu mai  zici că e nuntă!”.

Invocând  acelaşi argument al îmbrăcăminţii „tradiţionale” în alb a fetelor  şi femeilor (care înconjuraseră ieri primăria din Iveşti), reprezentanţii rromilor s-au jurat că „nu a fost nuntă, doar o petrecere, că aşa este la noi, ne îmbrăcăm fetele în alb, le punem copiilor salbe la gât, că avem bani şi ne permitem… E petrecere!”

„Dacă eu, care fac 25 de ani de căsătorie, fac nunta de argint, acuşa în septembrie, trebuie să cer voie poliţiei? Că fac cerere unde trebuie, la Prefectură…”.

„Şi dacă la petrecerea asta vin copiii, cu salbe, cu coroniţă de aur pe cap, cu cravată de aur la gât, că avem posibilitatea, e interzis? Păi dacă nu e interzis, de ce nu îl amendează nimeni pe cel care a filmat din podul casei şi a dat apoi la televiziuni că am făcut noi nuntă?!”.

Tradiţia nunţii între minori nu există, urmează anchetele!

Gheorghe Stănescu, de 87 de ani, fost bulibaşă al Iveştiului, a lămurit însă un aspect important: „Eu nu am apucat la noi, la ţigani, să ne mărităm fetele de la 7-8 ani! Asta nu e tradiţia noastră, este a tinerilor de acum, fără minte… Eu m-am însurat la 20 de ani!”.

Şi Costel Piţigoi, expert local la Tg. Bujor, a fost dat exemplu pentru că nu şi-a măritat fata de mică, ci a lăsat-o la şcoală, fiica sa fiind acum la liceu!   

Deşi romii, plini de avânt, au invitat-o la palatele lor pentru a se convinge cu propriii ochi unde locuiesc cei doi minori despre care se presupune că s-ar fi căsătorit, Lidia Nica, directoarea adjunctă a Direcţiei pentru Protecţia Copilului, a refuzat: „Ancheta socială nu o facem cu alai. Deocamdată e prematur să ne pronunţăm dacă a fost sau nu o nuntă reală”.

Mai trebuie remarcat că dacă reprezentanţii poliţiei nu şi-au expus cu fermitate părerile (aşa cum ne-am fi aşteptat), au făcut-o în locul lor primarii din Iveşti şi Lieşti, care au spus că astfel de situaţii se vor repeta la nesfârşit dacă mentalitatea romilor în privinţa căsătoriei copiilor de la vârste fragede nu se va schimba.

Discuţiile s-au prelungit însă dincolo de subiectul de bază, către politică, campania electorală, recensământul care va urma, ideile preconcepute ale românilor faţă de romi, dar şi rivalităţile dintre aspiranţii la funcţia de lider al comunităţii de romi.    

CITEŞTE ŞI   Nunţile, pretext pentru vânzarea copiilor?

Citit 1401 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.