Vise la… 5 km de oraş!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prohibiţia etno-drogurilor, înrăită de Ciucă * Victimele drogurilor au între 14 şi 19 ani *

Iniţiatorul „cruciadei” împotriva drogurilor uşoare, deputatul conservator Bogdan Ciucă, vrea să „importe” şi pentru Consiliul Local Galaţi „reţeta” blocării vânzării acestor droguri.

„Consiliul Local are puterea de a stabili criterii de acordare a avizelor de funcţionare a tuturor agenţilor comerciali de pe raza municipiului Galaţi”, a precizat juristul-deputat, vorbind chiar de „interzicerea” totală a activităţii acestora.

Parlamentarul intenţiona însă ca, înainte de a cere consilierilor locali PC gălăţeni să iniţieze un proiect de hotărâre, să ia legătura cu primarul Braşovului şi cu prefectul Bucureştiului, oraşe în care s-a interzis deja consumul drogurilor uşoare, „etnobotanice”, prin blocarea înfiinţării şi funcţionării magazinelor de vise.  La Braşov o hotărâre a fost adoptată săptămâna trecută, iar bucureştenii tocmai iniţiază un astfel de proiect.  

După apariţia legii care interzicea o listă de droguri „etnobotanice” de la magazinele de vise, s-a constatat iniţial o scădere a consumului, a observat deputatul, citând un raport oficial.

„Dar, de când au găsit alte substanţe, necuprinse în lista substanţelor interzise, numărul persoanelor consumatoare de substanţe psihotrope s-a dublat, egalând în primele şase luni numărul celor din întreg anul trecut! Şi, atenţie, cei care consumă sunt clienţii magazinelor de vise şi fac parte din segmentul de vârstă 14 – 19 ani: adolescenţii curioşi, teribilişti, care cedează unei tentaţii venite din partea negustorilor de nenorocire!”.

Un nou proiect de lege, care interzice un astfel de comerţ „la mai puţin de cinci kilometri de orice localitate, de orice sătuc”, a fost depus de către deputat săptămâna trecută la Cameră. Măsura ar urma să limiteze acţiunea acestor magazine până ce va fi votată o nouă listă cu substanţe interzise.

Cifrele oficiale „sunt mult subdimensionate în raport cu realitatea”, a mai declarat ieri deputatul, după ce miercuri a fost făcut public Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog. Oficial, Raportul înregistrează 32 de decese şi peste 1.800 de internări la urgenţă  din cauza consumului de droguri şi substanţe etnobotanice.

Numai la serviciul de urgenţe al Spitalului Judeţean Iaşi au fost însă internaţi peste 200 de consumatori ai produselor magazinelor de vise, a aflat deputatul de la un coleg parlamentar, medic ieşean, şef al serviciului de urgenţe.

Citit 1011 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.