Fermierii gălățeni afectați anul trecut de secetă pot cere amânarea plății creditelor

Fermierii gălățeni afectați anul trecut de secetă pot cere amânarea plății creditelor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fermierii gălățeni afectați de seceta din anul 2023 ar urma să beneficieze, până la sfârșitul anului, de suspendarea plății creditelor contractate, proiectul de ordonanță de urgență în acest sens fiind aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei ședințe de guvern.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", proiectul de "Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023" a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii în cursul lunii ianuarie și se adresează cu precădere fermierilor din județele cele mai afectate de secetă, printre care și Galați.

De altfel, introducerea unor facilități care să vină în sprijinul fermierilor afectați de contextul economic general, generat inclusiv de războiul din Ucraina, s-a numărat printre revendicările lansate în timpul recentelor proteste ale agricultorilor și transportatorilor.

Iată că, după parcurgerea pașilor procedurali, proiectul privind amânarea plății unor credite a fost aprobat de guvern, acest lucru fiind comunicat în mod oficial de Ministerul Agriculturii. "Actul normativ stabileşte măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, destinate producătorilor agricoli şi celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, concretizate prin dreptul acestor debitori de a solicita creditorilor de tipul instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obţinute pentru activităţi din agricultură şi industrie alimentară", se menţionează într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii.

De aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în actul normativ se prevede că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată va fi suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se vor plăti conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

În categoria beneficiarilor acestor facilități se regăsesc: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, întreprinderi mici şi mijlocii, societăţile agricole, grupurile şi organizaţiile de producători, cooperativele agricole, organismele/ organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv, universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

Totodată, beneficiarii acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Citit 1713 ori Ultima modificare Luni, 29 Ianuarie 2024 21:22

1 comentariu

  • postat de Slava
    Luni, 29 Ianuarie 2024 13:26
    109.166.132.***
    De ce vor bani cand ei tot scump vand pe piata si la export. Canalele de irigatii de beton tot ei le au daramat ca “furau” din pamantul lor cativa metri. Acum se plang de seceta si vor despagubiri. De ce? Seceta ca si ploaia e de la Dumnezeu si nu trebuie sa plateasca nimeni pentu fenomene naturale
    0
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.