Cum se acordă ajutoarele pentru încălzire

Cum se acordă ajutoarele pentru încălzire
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane, mai ales pensionari cu pensii mici, fie de invaliditate sau boală, fie din zona cooperaţiei, ni s-au plâns la redacţie, telefonic şi în scris, că nu mai fac faţă facturilor la încălzire şi că fie aleg să nu se încălzească deloc, fie să o facă la limita suportabilităţii. În acest context, fiindcă mulţi cititori ne-au întrebat în ce condiţii se acordă ajutoarele de încălzire, am solicitat Primăriei Galaţi informaţii în acest sens şi detaliem, în cele ce urmează.

Pentru acordarea ajutorului de încălzire conform Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și Hotărârii nr. 1073/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii respective, beneficiarul trebuie să îndeplinească anumite criterii şi să prezinte anumite documente. Acestea sunt:

1. Formularul de cerere;

2. Acte doveditoare privind locuinţa pentru care se solicită ajutorul pentru încălzire, din care să reiasă dreptul de folosinţă a solicitanţilor;

Dovada privind modalitatea în care solicitanții de ajutor de încălzire locuiesc la adresa menționată în formularul de cerere se face, după caz, cu unul din următoarele documente doveditoare:

* contract de vânzare-cumpărare sau contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere sau cu drept de habitație sau contract de închiriere (înregistrat la administrația financiară și valabil);

* certificat de moștenitor;

* contract de comodat;

* contract de concesiune;

* împuternicirea notarială dată de proprietarul locuinței pentru membrii săi de familie care locuiesc în locuința sa;

* contract de închiriere de la administrația publică locală.

Contractul de comodat nu trebuie autentificat la notar, dar toate contractele, de orice tip, trebuie să fie în termenul de valabilitate.

3. Acte doveditoare privind componența familiei:

Pentru fiecare din membrii familiei menționați în formularul de cerere se vor depune următoarele documente:

* buletin de identitate/ carte de identitate sau carte de identitate provizorie pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani;

* certificate de naștere pentru persoanele cu vârsta sub 14 ani.

Este obligatoriu ca toate persoanele menționate în formularul de cerere să aibă înscrisă în actele de identitate adresa la care solicită ajutorul pentru încălzire (mutația sau viza de reședință).

Actele de identitate trebuie să fie în termenul de valabilitate.

4. Acte doveditoare privind veniturile realizate de membrii familiei.

Se vor atașa actele doveditoare menționate în coloana "acte doveditoare" de la cap. 5 din formularul de cerere, pentru toate persoanele menționate în cerere care realizează categoriile respective de venituri.

Referitor la unele întrebări de la cititori în ceea ce privește impactul pe care majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 l-ar putea avea asupra acordării ajutoarelor pentru încălzire, Primăria precizează că, "din experiența anilor trecuți, Guvernul adoptă Ordonanțe de Urgență care clarifică situația majorărilor pensiilor de la 01.01.2024, în sensul că acestea nu afectează cuantumul acordat ca ajutor pentru încălzirea locuinței decât pentru cererile-declarații depuse începând cu 01.02.2024, pentru care se declară veniturile lunii ianuarie 2024". Cu alte cuvinte, dacă a fost depusă, anterior datei de 1 ianuarie 2024, o cerere completă în acest sens, majorarea pensiei de la 1 ianuarie 2024 nu o va afecta.

Citit 2112 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2024 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.