Tot mai mulţi pensionari fac împrumuturi la CAR

Tot mai mulţi pensionari fac împrumuturi la CAR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lemne şi medicamente pe datorie * În 2011, au apărut alţi o mie de pensionari care au luat împrumuturi * La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, bătrânii au strâns o datorie totală de 25 de milioane de lei

Numărul vârstnicilor gălăţeni care s-au împrumutat în primele nouă luni ale anului 2011, de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, a crescut cu peste o mie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De la 11.567 de solicitări, câte s-au înregistrat în primele nouă luni ale lui 2010 s-a ajuns anul acesta la 12.586 cereri. Valoarea totală a împrumuturilor este de aproximativ 25 de milioane de lei.

Singura soluţie pentru încălzire

„Am cerut un împrumut de 300 de lei, care să-mi permită să cumpăr lemne de foc. Anual, în această perioadă, fac câte un CAR ca să-mi asigur căldura pe timp de iarnă. Altfel nu reuşesc, fiindcă pensia mea depăşeşte cu puţin 400 de lei pe lună”, ne-a spus doamna Dumitra Brănişteanu, în vârstă de 75 de ani.  „Eu fac un împrumut de 1.000 lei ca să-mi cumpăr medicamente. Pensia mea este de 350 lei şi nu mă descurc să îmi tratez hepatita C din acest venit lunar, decât dacă, periodic, apelez la câte un împrumut”, ne-a mărturisit Maria Stan, în vârstă de 65 de ani. Sunt şi alte pricini pentru care părinţii şi bunicii noştri  apelează la această soluţie: întreţinerea nepoţilor la şcoală, căsătoria fiilor sau a nepoţilor, botezuri şi, cel mai des, înmormântări. Pe ici, pe colo, apare câte o solicitare pentru acoperirea datoriilor la întreţinere sau reparaţii ale casei.

Pensionari mulţi, probleme mari

Casa de Ajutor Reciproc Galaţi numără peste 44.000 de pensionari, semeni care au în comun singurătatea vârstei a treia. La această meteahnă se adaugă - necruţător - pensiile mici, neputinţele trupeşti, necazurile şi nevoile cotidiene. Sunt pensionari cu venituri care nu depăşesc câteva sute de lei pe lună, despre care ne-a vorbit profesorul Ionel Hâncu, preşedintele CAR Galaţi: „Casa noastră are drept scop întrajutorarea celor mai necăjiţi pensionari, oameni care nemaifăcând faţă necazurilor de zi cu zi, apelează la noi pentru a-şi acoperi diferite nevoi. Anual, mai ales în această perioadă a anului, mulţi dintre membrii noştri solicită noi împrumuturi pentru a-şi acoperi cheltuieli de moment sau pentru a-şi cumpăra medicamente sau să-şi facă unele investigaţii”.

Foto. Bogdan Codrescu

 

 

 

 

Citit 1675 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.