Imunizare pe jumătate, gripă aproape inexistentă

Imunizare pe jumătate, gripă aproape inexistentă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu avem, în acest moment, o circulaţie a virusurilor gripale”, spune dr. Mihaela Debita * Nu s-a primit nici jumătate din necesarul de vaccin antigripal *

Deşi vaccinurile antigripale pe care Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) le-a primit sau cumpărat cu bani de la Ministerul Sănătăţii nu sunt suficiente pentru a asigura imunizarea tuturor gălăţenilor cu risc crescut de îmbolnăvire, până la acest moment s-a înregistrat oficial un singur caz de gripă. Bolnavul este un băiat de 10 ani, care contractase o tulpină gripală de tip A şi care este în stare bună, după ce a fost tratat la domiciliu, potrivit directorului executiv al DJSP, dr. Valentin Boldea.

În aceste condiţii, ni s-a părut firesc să ne întrebăm: de ce în anii trecuţi am avut epidemie şi chiar pandemie de gripă, iar în sezonul 2011-2012 nu a fost diagnosticat, până în prezent, decât un singur caz?

După epidemii şi pandemii, imunitate încrucişată

Explicaţii ne-a oferit managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Mihaela Debita. „Este posibil să nu avem, în acest moment, o circulaţie a virusurilor gripale. Am înregistrat, în trecut, o creştere a numărului de cazuri de gripă în februarie, martie sau chiar în timpul verii. Este posibil, de asemenea, să nu înregistrăm noi cazuri. Venim după o perioadă cu o circulaţie intensă din acest punct de vedere, cu epidemie şi chiar pandemie declarată, în cazul virusului A(H1N1). Uneori, în rândul populaţiei se mai creează şi un fel de imunitate încrucişată, utilă mai ales în cazurile în care nu avem o circulaţie intensă a virusurilor noi. Putem spune că semne care ar indica un pericol de creştere a numărului de cazuri de gripă sunt creşterea numărului de viroze respiratorii, în forme mai severe şi a numărului de bronho-pneumonii. Dacă vorbim strict despre cazurile internate la Spitalul de Boli Infecţioase, pot spune că numărul acestor afecţiuni nu este mai mare decât ne-am fi aşteptat, pentru perioada pe care o traversăm. Trebuie amintit şi faptul că, pe lângă imunizarea asigurată de Ministerul Sănătăţii, gălăţenii îşi mai cumpără şi vaccin din farmacii pentru a evita îmbolnăvirile”, a precizat dr. Mihaela Debita.

Vă reamintim că până în acest moment  Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a cumpărat, la finele lunii octombrie, 6.435 de doze de vaccin antigripal, cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Apoi, Ministerul a trimis la Galaţi, 18.650 de doze de vaccin, pe data de 12 decembrie, în condiţiile în care necesarul declarat de DJSP era de 50.000 de doze. Cu alte cuvinte, Galaţiul a primit doar jumătate dintre dozele de vaccin antigripal care îi erau necesare.

„Depistăm doar o parte dintre cazuri”

„Avem o reţea santinelă pentru monitorizarea circulaţiei virusurilor gripale, formată din 11 medici de familie, din oraş şi mediul rural. Dacă pacientul cu gripă ajunge la un alt medic şi nu i se recoltează probe care să fie apoi analizate de laborator, prezenţa gripei nu va fi confirmată. Deci depistăm doar o parte din patologie. Oricum, eu mă aştept să apară noi cazuri, mai ales după începerea şcolii”, a precizat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea. 

 

Citit 955 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.