Facturi năucitoare pentru încălzire

Facturi năucitoare pentru încălzire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gigacaloriile şi facturile pe noiembrie 2011 s-au dublat sau chiar triplat faţă de noiembrie 2010 * La Asociaţia 177, ISTA nu răspunde, dar trece consumuri inexplicabile * Absurd, dar adevărat: factura de gaze mai mică decât preţul pentru căldura comună din ţevi! *

Facturile pe luna noiembrie pentru căldură sunt la fel de bogate în dileme, suspiciuni şi uimire, cum e Triunghiul Bermudelor. Gălăţenii, indiferent că se încălzesc în sistem centralizat ori au centrale termice proprii şi plătesc pentru căldura comună sume uriaşe, continuă să ne sesizeze situaţii surprinzătoare peste situaţii şocante. Nu doar ei sunt cei care privesc cu neîncredere şi uimire facturile, ci şi administratorii de bloc. Iată câteva dintre situaţiile paradoxale pe care le-am descoperit numai ieri.

De la simplu la dublu sau triplu

Administrator cu o îndelungată experienţă la Asociaţia de proprietari 177, Costel Răsghin ne-a prezentat situaţia numărului de gigacalorii înregistrate la scările de bloc de care se ocupă, comparativ, în lunile noiembrie 2010 – noiembrie 2011. Surprinzător, consumurile cresc de la simplu la dublu sau triplu. Astfel, în noiembrie 2010, la scara I a blocului BR2, s-au înregistrat 5 gigacalorii, iar în noiembrie 2011 – 19 gigacalorii. La scara vecină, consumul a crescut de la 7 gigacalorii la 14, iar la scara III a aceluiaşi bloc „scorul” este de 9-19 gigacalorii.

Cea mai de neînţeles situaţie s-a petrecut la scara V, unde de la 7 gigacalorii din noiembrie 2010, ceasul a contorizat, în noiembrie 2011, 24 de gigacalorii! Şi la Blocul BR3 situaţia este aproape la fel: scara I, 9-19 gigacalorii, scara III, 7 – 16 gigacalorii, scara IV, 5-14 anul acesta şi scara V 7-19 gigacalorii. Singura unde consumul a scăzut de la 14 la 12, este scara II unde s-au montat mai multe centrale de apartament. Răsghin nu poate găsi o explicaţie pentru că în noiembrie 2011 nu a fost, totuşi, mai frig decât în anul precedent.

Facturi majorate

Facturile pe apartamente sunt de la mari, la… enorme. Potrivit dlui administrator, dacă în noiembrie 2010 un apartament cu o cameră de la blocul BR2 scara 1 a plătit 38,90 de lei, în 2011, suma de plată se ridică la 289 de lei. Un apartament similar la BR3 scara II a avut o factură de 51 de lei în 2010 şi 174 de lei în 2011. Cea mai modestă creştere este la un apartament cu o cameră de la blocul Bloc BR3 scara II, de la 114 cât a plătit în 2010, a ajuns la 149 în 2011.

La două camere, costurile cresc de la 119 la 387 de lei, sau de la 36 de lei la 353 de lei, şi de la 138 de lei la 478 de lei! La trei camere, factura care ajungea în noiembrie 2010 la 48 de lei s-a ridicat în 2011 la 263 de lei sau de la 148 de lei la 448 de lei! La un apartament cu patru camere, factura din noiembrie 2010 de 46 de lei s-a transformat în noiembrie 2011 în 367 de lei sau de la 57 de lei în 240 de lei.

„Am locatari care au sărit de 600 de lei cu întreţinere cu tot. Faţă de anul trecut, am mai refăcut nişte subsoluri de bloc pe căldură şi în loc de ţeavă metalică am pus ţevi de polipropilenă unde pierderile sunt reduse. Şi totuşi nu-mi dau seama ce se întâmplă!”, ne-a mai declarat Răsghin.

De ce tace ISTA?

Dintre blocurile de care are grijă administratorului cu care am discutat, una singură are repartitoare de la ISTA şi costurile sunt substanţiale. Marea nemulţumire a acestuia este că la numeroasele reclamaţii, sesizări şi analize trimise la ISTA nu a primit niciun fel de răspuns! Repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobile de tip condominiu este marcată, spune Răsghin, de anomalii imposibil de înţeles.

„De exemplu, la blocul BR2 scara 3, unde instalaţia termică este din ţeavă groasă, restul subsolurilor sunt noi, cu polipropilenă, pentru aceeaşi suprafaţă utilă, aceeaşi cotă indiviză – etajul 1 plăteşte 26 de lei, etajul opt plăteşte 88 de lei, în condiţiile în care conductele scad ca dimensiune! La două apartamente cu două camere, 66 mp, se plăteşte 22 de lei la etajul trei, iar la cinci – 64 de lei. În loc să scadă preţul cu cât urc mai sus, creşte! Cum este posibil ca două apartamente, situate pe acelaşi tronson, cu aceeaşi suprafaţă utilă şi cotă indiviză, ambele cu centrale, să plătească costuri diferite? Nu am primit răspuns! La un apartament proprietarul a plătit 130 de lei pentru nişte ţevi din casă la ISTA!. Pe 21 decembrie am trimis prima reclamaţie la ISTA prin care le facem cunoscut că nota de consum global emisă de ISTA Bucureşti pentru luna noiembrie o restituim pentru a doua oară pentru recalculări. Când am văzut că nu vine nici un răspuns de la Galaţi, şi listele le primesc nemodificate m-am adresat ISTA Bucureşti. Iată câteva dintre erorile sesizate: la un apartament consumul constatat de cititorul ISTA – 3 unităţi, apare pe lista emisă cu un consum de 305,07 unităţi. Un alt apartament cap de linie, unde nu locuieşte nimeni, şi sunt caloriferele închise, apar 257,92 unităţi lucru ce nu apare pe fişa cititorului ISTA. De ce se trec consumuri când acestea nu există? Pentru că nu am putut afişa cheltuielile de întreţinere pe noiembrie 2011, fapt ce atrage direct, penalităţi din partea prestatorilor de servicii, am informat ISTA că le vom cere decontarea acestor penalităţi Nici acum nu a răspuns! Cu reprezentanţii Elsaco pot discuta, mă pot înţelege, dar cu cei de la ISTA nu”, ne/a declarat acesta.

Dacă locatarilor nu li s-a răspuns poate măcar nouă ne vor prezenta un punct de vedere.

Ţevile, mai scumpe decât centrala

De cealaltă parte a baricadei, gălăţenii cu centrale termice de apartament se plâng de costurile ridicate ale căldurii „din părţi”. Dl Floricel Moraru din Micro 17 are de plată 130 de lei factura pentru gazele consumate atât de aragaz, cât şi pentru apa caldă şi căldură şi – ţineţi-vă bine: 153,86 de lei, "căldura din pereţi", cel puţin aşa i-a comunicat firma Techem, cea care socoteşte aceste consumuri.  Dl. Moraru locuieşte la etajul unu, vecinul său de la parter a primit o factură pentru ţevi de 74 de lei. Explicaţiile? Sunt dincolo de noi!

Vom continua şi mâine subiectul facturilor la căldură.

Citit 4707 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.