Hipotermie, degerături, pacienţi izolaţi - Bilanţul provizoriu al iernii

Hipotermie, degerături, pacienţi izolaţi - Bilanţul provizoriu al iernii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi am avut parte de o iarnă indecisă, care s-a hotărât să ne viziteze acum mai puţin de o lună, problemele pe care le-a cauzat în această perioadă relativ scurtă de timp le depăşesc cu uşurinţă pe cele cumulate în iernile anterioare.

În doar trei săptămâni de ger, 40 de persoane au ajuns la unităţile de primire urgenţe a spitalelor din Galaţi şi din judeţ, cu stări de hipotermie sau cu degerături în diverse stadii.

În majoritatea cazurilor este vorba despre oameni rămaşi pe drumuri, cărora expunerea prelungită la frig, mai ales pe timpul nopţii şi într-o îmbrăcăminte neadecvată sezonului rece le-a cauzat probleme medicale care au dus la numeroase zile de spitalizare şi la amputări de membre. Totuşi, au fost şi gălăţeni care au degerat în propriile case, după ce le-au fost furate sobele sau instalaţiile de încălzit.

Avalanşă de pacienţi în ultimele trei zile

„În ultimele 72 de ore, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi a înregistrat peste 20 de cazuri de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza expunerii prelungite la frig. 17 dintre aceste persoane au şi fost transportate la unităţile de primire urgenţe, unde au fost stabilizate. Doi dintre pacienţi au petrecut peste 12 ore în camera de Stabilizare de la Urgenţe, din cauza gravităţii stării în care se aflau.

Iarna a produs şi un deces

După cum vă informam şi săptămâna trecută, o bătrână în vârstă de 73 de ani, din localitatea gălăţeană Vârlezi, a fost găsită în casă, în stop cardio-respirator. Examenul necrologic efectuat ulterior a stabilit faptul că femeia, care locuia singură, decedase ca urmare a hipotermiei.

Pacienţi izolaţi din cauza zăpezii

„În momentul de faţă (miercuri, la prânz, n.r.) avem patru solicitări din judeţ la care nu putem încă ajunge, din cauza drumurilor care încă sunt blocate. Trei persoane se află blocate în zona oraşului Tecuci, în vreme ce a patra este din Târgu Bujor. În cursul acestei dimineţi am făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii, pentru trimiterea unul elicopter care să-i poată prelua pe aceşti bolnavi. Sperăm ca ceaţa şi celelalte condiţii meteo nefavorabile să nu ne împiedice zborul elicopterului”, ne-a informat dr. Mihai Polinschi, şeful serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Citit 1520 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.