Pofta de grătar învinge frica de amendă
Foto: Foto: Sorin Pană

Pofta de grătar învinge frica de amendă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zeci de grătare sfârâiau ieri ilegal, la marginea oraşului * Sute de gălăţeni au ieşit în weekend la plimbare şi au reanimat atmosfera pe Faleza Dunării *

S-a promulgat „legea grătarelor”, iar cei care nu o respectă şi pârjolesc în continuare mititei printre coclauri sau în preajma blocurilor pot fi amendaţi cu până la 3.000 de lei! Dar nu se sperie gălăţeanul cu una, cu două! Ieri la prânz, la ieşire spre Brăila, la umbra celor câţiva copaci de la poalele cartierului Micro 21, zeci de grătare sfârâiau şi fumegau de zor. În ritmuri de manele care să favorizeze digestia sau la o vorbă, ca între vecini, oamenii ştiau prea bine că ceea ce fac e ilegal.  

Lângă un grătar cu picioare scurte pe care se chinuiesc cumplit vreo cinci pulpe de pui, găsim doi bărbaţi în floarea vârstei. „Ei, o fi amenda mare, dar foamea e şi mai mare!”, ne spune râzând unul dintre ei. „Am auzit de lege, dar ce rău fac eu? Fumul nu ajunge la blocuri şi nu lăsăm mizerie în urmă. Sunt aici cu familia şi vreau să mă lase în pace”, răspunde celălalt bărbat, luptându-se să întoarcă pulpele.

În apropiere, lângă un grătar înalt de vreun metru, alţi doi bărbaţi încearcă să nu scape din ochi vreo zece mici aproape fripţi, dar care mai au totuşi de stat în dogoarea cărbunilor. „Recunosc, îmi e teamă de amendă. Dar eu locuiesc aici, în Micro 21, la ultimele blocuri dinspre Real. Cum să mă duc până la Gârboavele, ca să frig câţiva mici pentru prânz? Oricum, noi nici nu mâncăm aici. Facem grătarul şi mergem acasă, să stăm la masă cu familia", anunţă omul, serios.

„Nu e amenajat locul, spuneţi? Păi atunci să-l amenajeze, să pună o taxă la intrare şi dacă noi ne aşezăm lângă spaţiul amenajat de autorităţi şi facem grătar acolo, să ne amendeze! Nu ne spune toată lumea că suntem un neam de grătaragii şi manelişti? Să ne creeze condiţii sau să ne lase în pace! La Gârboavele nu încape tot Galaţiul în acelaşi timp!” ne răspund supăraţi câţiva bărbaţi care tocmai îşi strâng grătarul şi se pregătesc de plecare.

Faleza se retrezeşte la viaţă

Cine nu face grătar la margine oraşului se plimbă pe Faleză! Cu familia sau prietenii, pe role şi biciclete sau în pas de plimbare uşoară, sute de gălăţeni ieşiseră ieri pe Faleza Inferioară a Dunării ca să se bucure de soare şi de zarva plăcută a duminicii. Cei mai vârstnici dintre gălăţeni ocupaseră mare parte dintre bănci, în vreme ce copiii nu ştiau cum să-şi mai descătuşeze energia şi bucuria. Câţiva pescari amatori aruncaseră undiţele de pe digul de piatră, fără prea mari şanse, însă. Important e că, după luni de amorţire, Faleza s-a retrezit la viaţă.

Citit 3135 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.