Viaţa la bloc - Soluţii pentru locatarii care vor să-şi ia câmpii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Viaţa la bloc - Soluţii pentru locatarii care vor să-şi ia câmpii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ţevi sparte care curg pe pereţi, gunoaie aruncate pe geam sau pe casa scării, muzica la maxim, fumul grătarelor, gălăgia la ore matinale sunt doar câteva dintre câmpurile de luptă dintre vecini * Puţini ştiu însă că există instituţii ale statului care le pot face dreptate *

Cei care locuiesc la bloc ştiu că e o adevărată încercare a stăpânirii de sine convieţuirea cu vecinii care nu au cei şapte ani de-acasă şi nicio urmă de bun simţ. Muzică la maximum, resturi aruncate pe fereastră sau sacoşe de gunoi lăsate pe scară sunt lucruri de care se plâng locatarii, spunând că viaţa la bloc e un chin. Cele mai multe probleme sunt legate de neînţelegerile dintre vecini. Cu toţii am avut câte unul care a ajuns la performanţa de a ne inunda când ne era lumea mai dragă. Iar atunci când cu acesta nu se poate discuta cu vorba bună, încercarea de a rezolva situaţia se transformă într-un adevărat circ.

Din ianuarie, cu bucătăria inundată

Prin asemenea întâmplare a trecut Cezar Marcu, un locatar al blocului B4 de pe bulevardul Dunărea. Acesta s-a mutat acum câteva luni, iar problemele nu au întârziat să apară. Vecinului de la etajul patru (Marcu locuieşte la trei) i s-a spart ţeava de scurgere la bucătărie. Astfel, la fiecare folosire a chiuvetei, locatarii de sub el au o soartă tristă: prin pereţii şi tavanul bucătăriei se scurge apa. „Am încercat să discut cu el, să îi spun că plătesc eu toată reparaţia, doar să facem ceva. Dar refuza cu încăpăţânare, pentru că nu voia să spargă peretele. De fiecare dată, făcea scandal şi vorbea urât, chiar şi atunci când venea şi preşedintele asociaţiei de locatari. Am făcut sesizări peste sesizări. Am fost şi la Primărie, care a trimis, în martie, două persoane de la departamentul de Spaţiu locativ. Şi acestea au fost întâmpinate cu ţipete şi cuvinte grele de vecinul nostru”, mai spune Marcu. Situaţia a fost rezolvată după câteva zile, pentru că am făcut o sesizare şi la Poliţie. Doi agenţi, împreună cu doamnele de la Primărie, s-au prezentat la vecinul care nu coopera. Aceştia i-au dat un ultimatum: repară ţeava respectivă sau vor începe o acţiune în instanţă împotriva sa.

Conform legii 230/2007, acesta a încălcat articolul 15 care spune că proprietarul este obligat să accepte accesul în apartament al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se repare sau să se înlocuiască elemente ale proprietăţii comune. În situaţii similare celei de mai sus, cu ajutorul Poliţiei şi al Primăriei puteţi să vă aduceţi vecinul pe calea cea bună.

Fiecare are o listă cu nemulţumiri

Atunci când vine vorba de vecini care-şi fac de cap, cei care locuiesc în Micro 40 sunt puşi la încercare în fiecare zi. Am vorbit cu doi locatari de la blocuri diferite, şi ne-au enumerat problemele cu care se confruntă. „Familiile de rromii din blocul alăturat vin şi stau pe treptele scării noastre de dimineaţă până seara: beau cafea sau bere, mănâncă seminţe şi fumează. În urma lor rămâne o mizerie de nedescris. Copiii lor aruncă cu pietre în geam şi îşi fac nevoile chiar sub nasul nostru. Bineînţeles că manelele nu lipsesc. Am chemat poliţia, dar nu s-a rezolvat nimic”, ne-a spus o locatară din blocul G.

Şi cei din blocul alăturat, H, au probleme. „Avem vecini care lasă pungile de gunoi pe scară, pentru a fi luate de femeia de serviciu. Mulţi care locuiesc la etaj aruncă pe geam cutii de bere şi pachete goale de ţigări. Câinii unor vecini sunt lăsaţi să iasă singuri şi îşi fac nevoile pe unde apucă”, ne spune, revoltată, o locatară a acestui bloc.

Există soluţii

Deşi mulţi se gândesc că a trăi la bloc înseamnă a tace şi a înghiţi sunt, totuşi, măsuri care pot fi luate împotriva vecinilor lipsiţi de bun simţ. Dacă aceştia preferă muzica la maximum puteţi cere, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), o măsurare a nivelului de decibeli. Dacă rezultatul depăşeşte limita legală de 50, aceştia pot fi amendaţi de către Poliţia Locală cu sume cuprinse între 500-1000 de lei. „Se poate face o astfel de măsurătoare, atunci când primim solicitări. În acest sens, dispunem de un aparat special, numit sonometru”, a explicat Valentin Boldea, director al DSP.

Conform legii 61/1991 privind normele de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată în 2011, este interzisă tulburarea liniştii locatarilor în intervalele orare 22,00 – 8,00 şi 13,00 – 14,00. Asta nu înseamnă că în afara intervalelor orare limita legală a decibelilor poate fi depăşită. În privinţa gunoaielor aruncate pe geam sau a mizeriei lăsate de animalele de companie nesupravegheate, puteţi face reclamaţii la Poliţia Locală, care acordă, de multe ori, avertismente şi amenzi: „Asemenea probleme sunt peste tot. În momentul în care sunt primite sesizări, se deplasează la locul respectiv un agent care face constatările şi aplică sancţiuni în funcţie de gravitatea situaţiei”, ne-a spus Cristian Gâscă, şeful Poliţiei Locale Galaţi.

Citit 8823 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.