Cartierul „Dimitrie Cantemir” - oază de linişte / Cortul bisericii - singurul loc de întâlnire
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Cartierul „Dimitrie Cantemir” - oază de linişte / Cortul bisericii - singurul loc de întâlnire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cartierul „Dimitrie Cantemir”, de la hotarul dintre Galaţi şi Brăila, apare în ochii trecătorilor drept un colţ uitat de lume. Printr-un exerciţiu de empatie, am înţeles însă că dincolo de „supliciile” vieţii de oraş, plină de stres, cartierul de la Siret este o oază de linişte şi de verdeaţă. Cele aproximativ 250 de tinere familii care trăiesc aici de aproximativ şase ani se bucură de un trai tihnit. Uşor în contradicţie cu peisajul înconjurător, gălăţenii de aici se pot lăuda că locuiesc în Europa  Occidentală, între două capitale - Berlin şi Paris. Dar acesta e un fel de a spune, fiindcă Berlin şi Paris sunt numele celor două străzi pe care sunt aşezate blocurile lor.

40.000 de locuitori, în pespectivă

Potrivit Planului de „Mobilare Urbanistică”, toată partea aceea de pământ dintre Galaţi şi Brăila va trebui, într-o bună zi, să fie locuită de 40.000 de locuitori, să fie dotată cu magazine, şcoli, grădiniţe, biserici şi parcuri. În prezent, în cele opt blocuri din noul cartier „Dimitrie Cantemir” dispun de apă, de gaz metan şi se lucrează la definitivarea aspectelor care ţin de canalizare. Aici convieţuiesc acum aproximativ 250 de familii, cu o medie de vârstă de 35-36 de ani. Alte câteva sute de gălăţeni urmează să se mute în cele cinci blocuri date în folosinţă recent.

Cortul din coasta blocului

În Cartierul „Dimitrie Cantemir” nu există o biserică din zid, dar există la creştinii pe care i-am întâlnit aici o altfel de zidire, una interioară, ridicată din credinţă. „În lipsa oricăror posibilităţi de a ne întâlni, Biserica de aici a fost şi rămâne pentru noi o şansă de dialog, de a ne cunoaşte mai bine problemele şi de a ne ajuta unii pe alţii", ne spune profesoara Anca Barbu, mamă a doi copii.

Parohia "Dimitrie Cantemir" îl are ocrotitor pe Sfântul Dimitrie cel Nou - Basarabov şi a fost înfiinţată cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, cu trei ani în urmă. De mai bine de un an, aici slujeşte părintele paroh Adrian Portase, tânărul preot care a reuşit să-i adune pe gălăţeni în jurul Altarului, chiar dacă locaşul este, deocamdată, în stare de provizorat. "Pentru că verile au devenit insuportabile şi pentru că apartamentul de o cameră repartizat de Primăria Galaţi pentru a înfiinţa capela este neîncăpător, anul trecut - înainte de hramul din 27 octombrie - am hotărât să facem un cort, în care să ne întâlnim la rugăciune în zilele de sărbătoare", povesteşte doamna Anca.

Rugă şi lecţie în mijlocul naturii

Creştinii de aici, alături de preot, au ridicat în coasta blocului S3 un cort ce ţine loc de biserică. Aici, pe timp de vară toridă, pe timp de iarnă, pe ploaie sau furtună, părinţii şi copiii lor se adună şi slujesc lui Dumnezeu. "Cortul, dar mai ales împrejurările pline de verdeaţă sunt locurile preferate de copii. Aşa i-am antrenat mai bine la activităţile programului ˝Hristos împărtăşit copiilor˝, dar i-am şi adus în mijlocul naturii, unde au avut ocazia să cunoască mai bine mediul înconjurător", ne spune părintele Adrian.

Citit 4145 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.