Cartierul câinilor, hoţilor şi străzilor în beznă: Portul - haznaua de lângă Dunăre (GALERIE FOTO)

Cartierul câinilor, hoţilor şi străzilor în beznă: Portul - haznaua de lângă Dunăre (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ultimul bastion al Galaţiului de altădată, cartierul Port se zbate într-o situaţie cruntă. Ce nu au reuşit bombardamentele celui de-Al Doilea Război Mondial şi avântul proletar al buldozerelor comuniste, au reuşit locatarii în mai puţin de 20 de ani. Străzile pavate probabil de... Ştefan cel Mare sunt străjuite de case vechi, unele chiar şi de peste 100 de ani. Numai că, în dulcele stil românesc, vestigiile unui Galaţi demult apus arată exact ca nişte ruine neconservate. Pe lângă nepăsarea oamenilor, şi hoţii au marea lor parte de vină.

"Se fură capacele de canalizare în prostie, se fură garduri, se fură şi din curţile oamenilor. Nu s-a luat nici o măsură. Abia anul trecut ne-au făcut şi nouă canalizarea. Când au avut nevoie să-i votăm, veneau în fiecare zi la poartile noastre. Acum mergem noi la ei să ne ajute, dar nu ne mai acordă nicio atenţie. Suntem importanţi doar o dată la patru ani, când trebuie să mergem la urne", povesteşte cu obidă Mihai Dobreică, unul dintre vechii locatari ai cartierului.

"Romii au stricat scara de acces de la Şcoala 24 spre vad. Au furat colţarele, au furat mâna curentă şi nu mai spun că toate scările de bloc din zonă au fost vizitate de către aceştia. Au furat tot ce au găsit prin uscătoare, de la truse de scule până la cauciucurile de schimb ale maşinilor oamenilor", a completat şi Mihai Petrea.

Sunt câine comunitar, am drepturi!

Paradoxal, în cartier, patrupedele au ceva mai multe drepturi decât oamenii simpli. O demonstrează foarte clar haitele de maidanezi ce umblă nestingherite pe străzile pe unde altă dată îşi făceau veacul docherii şi negustorii. Partea proastă este reprezentată de faptul că multe dintre aceste patrupede sunt agresive şi atacă tot ce prind, fie că este vorba de oameni în putere, bătrâni sau copii. "Cea mai mare problemă o avem cu câinii comunitari, care sunt peste tot. Aici, între garaje este o haită de vreo 20-30 de câini negri, de care are grijă un ONG. Vin cu maşina, le aduc mâncare şi au grijă întotdeauna să păstreze măcar două femele ca să se înmulţească. Nici vorbă să-i sterilizeze. Noi plătim o taxă ca să numai vedem câinii pe stradă, nu ca să ne fugărească. Dacă vreau să-i văd, ar fi normal să merg la padoc sau la grădina zoologică, nu la orice colţ de stradă. A sărit haita de câini la un copil, care se întorcea de la şcoală, cu ghiozdanul în spate. L-au înconjurat vreo şase câini şi ce să facă copilul acela? Am intervenit cu mai mulţi locatari de am pus câinii pe fugă, că altfel nu ştiu ce i-ar fi făcut copilului", a mai spus Mihai Petrea. Animalele sunt ajutate şi de faptul că pot ataca liniştite, la adăpostul întunericului. "Nu avem lumină pe stradă, le e frică copiilor să vină seara de la şcoală sau grădiniţă. Anul trecut, pe 9 octombrie, am făcut cerere la Primărie să ni se pună două becuri pe stradă şi încă nu s-a luat nici o măsură, tot pe întuneric mergem seara", a explicat Mihai Dobreică.

Recensământ şi investiţii

Primăria spune că este dificil să rezolve rapid problema iluminatului. "Zilnic, din tot Galaţiul se primesc 10-12 sesizări. Având în vedere că în anul 2010 spre exemplu nu s-a făcut absolut nicio investiţie în iluminat, acum practic trebuie reevaluată complet situaţia", a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Pe de altă parte, conform aceleiaşi surse, problema câinilor comunitari poate fi rezolvată de-abia după ce se va face un recensământ complet al animalelor din curţile oamenilor.

Citit 3558 ori Ultima modificare Duminică, 03 Februarie 2013 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.