Parcurile nimănui. Copiii, crescuţi printre scaieţi de un metru
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Parcurile nimănui. Copiii, crescuţi printre scaieţi de un metru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Micro 21 este unul din cartierele Galaţiului ce se poate lăuda că are mult spaţiu verde. Pe lângă cele două parcuri mari, există şi câteva locuri de joacă pentru copii, amenajate printre blocuri. Micuţii au la dispoziţie suficient spaţiu, lucru absolut lăudabil pentru municipalitate. Din păcate, lucrurile bune se opresc aici. Deşi parcurile există fizic, cel puţin cel mai mare dintre ele reprezintă un adevărat pericol pentru cine se aventurează acolo. „Nu ne putem lăsa copiii acolo. La ce bălării au crescut, efectiv ne este frică să nu existe şerpi ascunşi prin iarbă. Se poate vedea cu ochiul liber că nesimţirea municipalităţii a mers până acolo încât s-a ajuns ca unii scaieţi să măsoare un metru şi jumătate”, ne-a explicat Vasile Ignătescu.

„Anul trecut au fost mai multe cazuri de copii înţepaţi de căpuşe. Din câte ştiu eu, acestea se ascund prin iarbă, iar înmulţirea lor este facilitată de câinii comunitari, pe care îi parazitează”, a continuat acesta. „Am copii, stau chiar lângă parc, însă nu am mai intrat de mai bine de un an. Poate exagerez, dar sunt peste 100 de câini în acest parc. Noapea, când venim acasă, încercăm pe cât posibil să ocolim zona. În această săptămână, de pildă, mai mulţi vecini au apelat la petarde, pentru a îndepărta animalele. Mi se pare absolut inadmisibil să apelăm la aşa ceva. Parcă trăim în sălbăticie şi ne apărăm de mistreţi. Nu îi învinovăţesc deloc pe cei care apelează la această metodă. Este un gest de disperare. Efectiv nu ai ce face”, a încheiat Ignătescu.

Într-adevăr, câinii există. Poate nu sunt o sută, dar sunt într-adevăr foarte mulţi. Cât despre vegetaţie, putem spune că avem parte de o adevărată junglă mărginită de garduri înalte. Parcul a fost inaugurat în 2011, după o investiţie cu bani europeni. „Ne-am bucurat că se face parc aici, însă iată că am ajuns să regretăm. Şi asta într-un timp foarte scurt”, ne-a spus şi Iolanda Sârbu.

Despre acest parc au curs râuri de cerneală, însă aparent nimeni nu este interesat de sănătatea şi de copilăria micuţilor din cartier. În urmă cu şapte luni, la precedentul reportaj din cartierul Micro 21, lucrurile stăteau la fel. „Stau în zonă de 27 de ani. Vin zilnic cu nepotul meu în parc. În fiecare seară este gălăgie. Sunt grupuri de băieţi deocheaţi, din cauza cărora nu putem sta mai mult timp în parc. Şi vara, când se întunecă mai târziu, ne retragem destul de devreme, pentru că nu asigură nimeni paza. Leagănele sunt rupte şi asta nu din cauza copiilor mici”, ne-a mărturisit atunci Mihaela Scutaru. „Vara nu se poate sta. Se aruncă coji de pepene şi din cauza căldurii mirosul este insuportabil. Venim dimineaţa în parc şi evităm să revenim seara, mai ales în timpul verii. Acum este bine, pentru că s-a lăsat rece şi nu mai miroase atât de tare. Păcat de zonă, pentru că are o privelişte foarte frumoasă”, spunea şi Stăncuţa Popa.

La următoarea noastră vizită, sperăm să scriem despre terenul de golf amenajat în parcul Selgros, nu despre scaieţi şi câini.

Citit 1591 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2013 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.