Iniţiativă legislativă pentru responsabilizarea părinţilor plecaţi din ţară

Iniţiativă legislativă pentru responsabilizarea părinţilor plecaţi din ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recent, Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă menită să îi responsabilizeze pe părinţii care vor să plece la muncă în străinătate. Astfel, ei vor fi obligaţi să-i lase pe copiii minori în grija unui membru al familiei şi să anunţe autorităţile locale înainte de a pleca din ţară.

Potrivit proiectului, părintele care va obţine un contract de muncă în străinătate ar urma să fie obligat să numească o persoană, din familia extinsă, în grija căreia va rămâne minorul. Această persoană trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie, să fie familiarizată cu creşterea unui copil şi să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori. În proiect se mai prevede că, în situaţia în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament, la iniţiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din unitatea admistrativ-teritorială în care se află copilul.

Iniţiativa legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, această cameră fiind decizională.

În România, în prezent, sunt luaţi în evidenţe în jur de 80.000 de copii rămaşi în grija rudelor după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate. Un caz tragic a fost acela al Monicăi, o fetiţă de 11 ani din Arad, care a murit după ce a devenit anorexică, în timp ce părinţii ei erau plecaţi la muncă în Marea Britanie.

Citit 1189 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iunie 2013 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.