Meserii periculoase/ Asistentă a unui spital din Galaţi, lovită cu pumnul de un pacient
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Meserii periculoase/ Asistentă a unui spital din Galaţi, lovită cu pumnul de un pacient
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Femeia a fost internată la neurochirurgie pentru o perioadă de două zile


O asistentă medicală de la Spitalul de Psihiatrie Galaţi a fost agresată de un pacient cu probleme psihice în acest weekend. Femeia se afla în salon alături de colegi şi se pregătea să-i administreze pacientului tratamentul injectabil. Din senin, bărbatul, care are în jur de 35 de ani, a devenit agresiv şi a lovit-o pe tânără cu pumnul în tâmplă. Ameţită, femeia s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se cu capul de pardoseală.

Rămasă inconştientă

Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare, din cauza impactului, asistenta a rămas inconştientă pentru o perioadă scurtă de timp. "Imediat gardianul l-a imobilizat pe pacient, în timp ce colegii au chemat ambulanţa şi poliţia. Colega noastră a fost dusă la Spitalul Judeţean, unde i-au fost făcute analizele şi investigaţiile necesare. La faţa locului au venit şi poliţiştii de la Secţia 5, care au pornit o anchetă. De asemenea, aşa cum prevede legea, a fost anunţat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, consilierul juridic Mia Rotaru.

DSP Galaţi a fost informată

Gălăţeanca a rămas internată în secţia Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă pentru o perioadă de 48 de ore. Informată a fost şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. "Din datele pe care le am, asistenta nu are probleme grave de sănătate. Oricum, DSP Galaţi a cerut mai multe date de la Spitalul de Psihiatrie, pentru a vedea dacă au fost probleme de organizare. Din primele informaţii reiese faptul că nu e vorba de o problemă a lipsei de personal, ci mai mult de specificul unei astfel de instituţii. Pacienţii cu probleme psihice sunt imprevizibili. În afară de această ieşire violentă, am înţeles că pacientul era cooperant cu cadrele medicale", a explicat Dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

ITM aşteaptă rezultatele anchetei

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Psihiatrie, asistenta nu s-a hotărât încă dacă şi ce pretenţii va avea de la agresor. "Angajata are o vechime destul de mare în acest domeniu, dar situaţii neprevăzute mai pot apărea. Astfel de fapte sunt prevăzute şi sancţionate în Legea 212/2012, care completează Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii", a mai spus Mia Rotaru.

O comisie întrunită în cadrul spitalului va stabili în următoarele zile dacă a fost vorba sau nu de un accident de muncă. "Concluziile la care va ajunge această comisie ne vor fi transmise după termenul de zece zile, aşa cum prevede legea. Dosarul va fi apoi avizat de către ITM Galaţi. Scopul comun este ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple", a declarat Ionel Petrea, directorul ITM Galaţi.

Dacă asistenta agresată va depune plângere împotriva bărbatului care a lovit-o, acesta riscă să suporte consecinţele legale în cazul în care se va stabili că avea discernământ în momentul agresiunii. O altă angajată a Spitalului de Psihiatrie a fost bătută în urmă cu aproximativ un an tot de către un pacient agresiv.

Citit 2907 ori Ultima modificare Luni, 03 Martie 2014 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.