„Magazinele de vise” din Galaţi s-au înmulţit ca ciupercile

„Magazinele de vise” din Galaţi s-au înmulţit ca ciupercile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Viaţa liberă” a mai tratat problema "magazinelor de vise" din Galaţi într-o ediţie de acum câteva luni, cu mult înainte ca subiectul să intre în atenţia presei naţionale. Vă informam  atunci, că existau în oraş două astfel de astfel de magazine – unul în Micro 17 şi altul în Micro 19, în apropierea Şcolii Numărul 1.

Acestea două fac parte dintr-un lanţ administrat de Alin Rotaru, care include alte două magazine în Bucureşti şi câte unul în Bârlad, Ploieşti, Târgu-Mureş, Constanţa, Braşov şi Sighişoara. Potrivit site-ului espice.ro, reţeaua urmează să se extindă şi în Sibiu, Piatra Neamţ, Baia Mare, Satu Mare, Alba Iulia, şi Zalău.

Leşinuri da, reacţii oficiale ba

Cu toate că subiectul a ţinut prima pagină a „Vieţii libere” timp de două zile, într-o ediţie de weekend, spre surprinderea noastră, mai mulţi reprezentanţi de seamă ai autorităţilor locale au aflat despre existenţa lor mult mai târziu, atunci când Poliţia Comunitară a ridicat problema într-o şedinţă a Comisiei de Dialog Social.

Normal ar fi fost să aflăm noi de la autorităţi. Mai ales că unele dintre ele ar trebui să facă şi controale în aceste magazine,  să testeze produsele, să le verifice autorizaţiile de comercializare etc.

Tot mai multe puncte de desfacere

Ce s-a mai întâmplat între timp? S-au mai deschis alte trei magazine cu frunze de canabis pe geamuri, ne-a informat directorul Centrului Regional Antidrog, Angela Ene. (N.R. Noi am localizat deja mai multe). 

„Am avut cazuri în care unor consumatori de astfel de substanţe li s-a făcut rău. Au leşinat. Totuşi, nouă ni s-au adresat mai puţin de zece persoane, aşa că acestea sunt singurele date certe pe care vi le putem oferi”, a mai spus şeful Centrului Regional Antidrog Galaţi.

Ce-i drept, nu s-a stabilit cu exactitate de la care magazin îşi cumpăraseră respectivii produsele care i-au „relaxat” în asemenea măsură. Centrul Regional Antidrog Galaţi a propus deja ca multe dintre substanţele conţinute în aceste produse să fie înscrise pe una dintre cele patru liste cu substanţe interzise la comercializare, întocmite de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Şi e normal, având în vedere că, în ultima perioadă, mai mulţi părinţi din oraş ne-au sunat îngrijoraţi la redacţie, întrebându-ne cum îşi pot feri copiii adolescenţi de astfel de tentaţii. Aflate în drumul lor, lângă bloc, lângă şcoală… De altfel, acesta este şi motivul pentru care revenim pe larg asupra subiectului.

Ce spune managerul "magazinelor de vise"?

L-am contactat telefonic pe managerul "magazinelor de vise", Alin Rotaru. Acesta ne-a spus că nu răspunde, în Galaţi, decât de cele două magazine despre care am mai scris deja şi care poartă sigla „Spice Shop”:

„Deocamdată, avem doar două magazine in Galaţi – cel din Micro 17 şi  din Micro 19. Nu sunt toate (din oraş – n.r.)  ale noastre. Au fost mai mulţi care şi-au deschis magazine şi şi-au bătut joc de afacerea asta pe care eu am gândit-o acum un an de zile. Şi lumea a perceput-o cu tot cu greşeli”, a declarat managerul general al "magazinelor de vise".

De fapt, după spusele managerului, din reţea fac parte doar magazinele listate pe espice.ro sau pe spiceshop.ro.

„Vedeţi dumneavoastră, restul, ceea ce vedeţi acolo -  [etnobotanice] - sunt nişte copilării pe care le-am gândit când am deschis acest magazin”, ne-a mai spus Alin Rotaru.

Şi totuşi, sunt sau nu toxice aceste substanţe, odată consumate? La urma urmelor, în dreptul unora dintre ele scrie „Produsul este interzis consumului uman”; „Acest produs nu are o valoare medicală atestată” şi „Nu poate fi folosit drept medicament, înlocuitor sau supliment alimentar”. 

Deci, la ce sunt bune?  În ce scop sunt comercializate?

„Eu vă spun în felul următor, a continuat managerul magazinelor: şi ţigările sunt dăunătoare pentru sănătate, nu ? Aceste produse nu creează dependenţa pe care o creează marijuana sau haşişul”.

Totuşi, dau ele halucinaţii, care ar putea, spre exemplu să îi altereze percepţia realităţii imediate unui şofer care a consumat înainte de a se urca la volan? „Să vă explic, ne lămureşte tot managerul. Singura plantă halucinogenă care se află pe piaţă este salvia divinorum, pe care noi deocamdată nu o comercializăm. Aceste substanţe nu sunt halucinogene şi nici psihotrope”.

Ce-i drept, produsul numit salvia divinorum figurează pe site-ul espice.ro, dar în dreptul stocului apare menţiunea: stoc lipsă.

Deci, întrebăm noi, alterează produsele în mod semnificativ percepţia consumatorului? „Nu!” conchide managerul magazinului. „Ele, în principiu, sunt foarte bune pentru relaxare, ca şi ceaiul de tei”. Măi, să fie! Şi atunci de ce nu dau năvală tinerii la Plafar?

Părerile exprimate pe site de utilizatori exprimă mult mai mult decât relaxare. Expresii de genul „te rupe tare chestia aia” te duc cu gândul la altceva. 

Potrivit unor informaţii de ultimă oră, ieri după-amiază, Inspectoratul General al Poliţiei Române a definitivat proiectul prin care propune modificare a legii 143/2000 şi prin care cere trecerea în ilegalitate a unor substanţe halucinogene. Proiectul ar urma să fie  promovat spre adoptare în cel mai scurt timp.

Întrebarea noastră este: cu sau fără proiect, se vor hotărî vreodată Ministerul Sănătăţii Publice şi cel al Administraţiei şi Internelor să introducă aceste substanţe pe listele celor interzise la deţinere şi comercializare? Sau vor lua măcar o poziţie oficială în acest sens? Să ştim şi noi cum stăm.

La cum se mişcă însă  lucrurile, plutim şi noi şi  autorităţile într-o mare incertitudine. Iar "magazinele de vise" se înmulţesc precum ciupercile după ploaie.

Părinţii şi buticurile

Există deja mai mulţi părinţi care s-au adresat Inspectoratului Şcolar, Primăriei, care ne-au scris nouă despre aceste magazine şi pericolul produselor care se vând în  ele. Apar astfel de buticuri peste tot, pe Siderurgiştilor, pe  Constructorilor, lângă IPJ, în cartiere. Nici n-am reuşit să aflăm câte sunt în total la Galaţi.

Singurul lucru cert este că afacerea merge, din moment ce numărul "magazinelor de vise" creşte. Cine dă aprobările?  Cine le controlează? Care sunt efectele şi cât de extinsă este folosirea substanţelor vândute? Încă nu ştim. Şi bine ar fi să nu aflăm prea târziu. 

Nici Poliţia nu agreează „etnobotanicele”

Oamenii legii din Galaţi sunt la curent tot ceea ce ţine de produsele care se comercializează în "magazinele de vise". „Din punctul nostru de vedere, aceste substanţe nu ar trebui să se afle pe piaţă, dar ne aflăm în faţa unui vid legislativ, având în vedere că ele nu se află pe listele de substanţe interzise”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Cristina Tatulici. 

Mărturisiri

„Am cumpărat o ţigară - 25 lei - destul de mare merge perfect pentru 3 inşi, scria că are 0,49 grame din substanţele alea... singur nu pot să fumez una întreagă, mă ia prea tare de cap... am râs vreo două ore aiurea nu mai ţin minte de ce (uit foarte repede orice, a devenit nasol de tot cu memoria de la H)... e bun, ce să mai”. Deci nu-i bine să iei înainte de examen. Şi ce-o fi acela  „H”?

Un alt user: „Am încercat aşa ceva şi într-adevăr e destul de puternic, m-a ameţit puternic, devine extrem de greu să te mai concentrezi, îţi simţi corpul foarte rece, eu unul mă credeam în Siberia. Apă plată la greu şi relaxare. Singurul dezavantaj e că m-a ameţit atât de tare încât mi s-a făcut rău de două ori. Celelalte persoane cu care am fumat nu aveau nimic decât o stare de somnolenţă (nu mai fumaseră niciodată nimic). Interesantă e senzaţia aia de rece !” Dacă aveţi călduri…

Există însă şi pastile «de petrecere» numite Triple X – Hardcore Pills, care costa 120 de lei, pe site. Iată ce fac: «Foarte tari, am luat două odată şi au fost extrem de tari – SUPER».

Continuarea discuţiilor este intraductibilă. Hârtia n-ar suporta toate detaliile despre cum revoluţionează produsele respective amorul…

Magazinele fotografiate de noi sunt următoarele:

Foto 1- Pe strada Siderurgiştilor

Foto 2 – La Ultimul leu

Foto 3- Dakota

Foto 4 – Pe strada Gării

Foto 5 – În Micro 19

Citit 4751 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.