I-au imunizat vaccinurile pe gălăţeni?

I-au imunizat vaccinurile pe gălăţeni?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Săptămâna Europeană a Vaccinării 20-26 aprilie, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi anunţă că va face acţiuni de informare dar că va lua şi noi măsuri de prevenire a răspândirii bolilor contagioase, în sate din judeţ unde mulţi dintre copii nu au fost incluşi în campaniile precedente de vaccinare. De fapt, acţiunilor vor avea loc începând de luni.

Evitarea unui număr mare de îmbolnăviri nu este doar un element care ţine de viitorul pacientului, ci este şi o acţiune extrem de rentabilă pentru bugetul de stat, ne-a informat directorul DJSP, dr. Costinela Georgescu.

„Un studiu realizat în 11 ţări din Europa de Vest a arătat că tratamentul unui copil bolnav de rubeolă costă între 200 şi 400 de euro, în vreme ce un vaccin împotriva rubeolei se încadrează între 0,19 şi 0,70 de euro”, a precizat directorul DJSP, dr. Costinela Georgescu.

Potrivit specialiştilor din DJSP, în anii trecuţi, campaniile de vaccinare au decurs foarte, foarte bine. „În judeţul Galaţi, morbiditatea şi mortalitatea prin de boli transmisibile este scăzută la 99 la sută, deoarece acoperirea vaccinală care asigură imunitatea colectivă depăşeşte procentul de 95 la sută, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii” a apreciat dr. Mariana Ioan, epidemiolog în cadrul DJSP.

„În anul 2008 şi chiar pe ultimii cinci ani, mortalitatea şi morbiditatea a fost zero la boli transmisibile de tipul difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită. Am înregistrat doar două cazuri de rujeolă, unul în 2005, altul în 2006, la copii vaccinaţi complet conform vârstei, dar cu afecţiuni imunologice dobândite destul de grave şi un singur caz de hepatită virală de tip B, la fel la un copil cu un deficit imunitar dobândit”, a mai spus dr. Ioan.

Se vede treaba că nici bolile copilăriei nu mai sunt ce-au fost, dacă de doi ani încoace nici un copil nu s-a  mai îmbolnăvit de pojar. Dar, dacă aşa spun statisticile…

Trebuie să adăugăm şi că ne este întrucâtva ruşine de faptul că, în urmă cu câteva ediţii, vă atrăgeam atenţia asupra pericolului de infectare cu hepatita B. Potrivit datelor DJSP, această boala, la copii, e cvasi-inexistentă.  Şi unde mai pui că numărul gălăţenilor cu vârste între 0 şi 14 ani era, în 2007, de 96.019, potrivit datelor prezentate pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică.

„La vaccinarea antihepatitică B, acoperirea este de 97,16 la sută.   Avem un procent de peste 96,38 la sută la vaccinarea antipoliomielitică şi la cea 97,73 la sută la cea antirujeolică.

Această acoperire vaccinală foarte bună explică de ce mortalitatea şi morbiditatea cauzate de bolile transmisibile la noi în judeţ este foarte scăzută”, a argumentat medicul epidemiolog. „Pentru fiecare boală avem programe speciale de supraveghere şi investigare a cazurilor suspecte şi  sezonier şi extrasezonier. Pentru că, după cum ştiţi, bolile transmisibile au o evoluţie în funcţie perioadă. În acest an am avut doar şase cazuri de gripă pentru că vaccinarea în cazul populaţiei a depăşit 52 la sută”, a mai spus dr. Ioan.

Acum, deh, nu e vina nimănui dacă or mai fi fost şi gălăţeni care au mai suferit de gripă acasă, fără să anunţe medicul. Şi cele şase cazuri s-au înregistrat la persoane tinere nevaccinate.

În zilele următoare este programată o campanie de vaccinare a mai multor copiii din Brăhăşeşti, Toflea, Tălpigi, Munteni, Lieşti şi Iveşti. Celor cu vârste cuprinse între 0 şi 5 ani li se va administra un vaccin antipoliomielitic, iar celor care au între 3 şi 5 ani, unul difterotetanic.

În fotografie, dr. Ioan (stânga) şi dr. Georgescu

Citit 774 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.