BOLNAVII sunt AMÂNAŢI din cauza lipsei locurilor de cazare de la singurul Institut de Oncologie din zona Moldovei

BOLNAVII sunt AMÂNAŢI din cauza lipsei locurilor de cazare de la singurul Institut de Oncologie din zona Moldovei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pacienţii din Moldova luaţi în evidenţele Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi se confruntă cu problema lipsei locurilor de cazare pe perioada şedinţelor de terapie


Astfel, accesul bolnavilor la tratament este îngreunat, în condiţiile în care de aceste terapii depinde viaţa lor. Situaţia se va menţine cel puţin până la sfârşitul anului, atunci când conducerea IRO intenţionează să dea în folosinţă un hotel a cărui construcţie nici măcar nu a început.

Mihaela B., din Roman, judeţul Neamţ, spune că are mama diagnosticată cu cancer pulmonar şi că, deşi are indicaţie pentru radioterapie, a fost programată abia în toamnă pentru efectuarea şedinţelor. “De la institut mi se explică mereu când întreb de ce nu pot veni mai repede că paturile sunt ocupate. Mama a fost programată în octombrie, ori, vă daţi seama, cancerul evoluează. Ştiam că institutul se pregăteşte să deschidă un hotel pentru cazarea pacienţilor care fac aceste şedinţe, ce se întâmplă, de ce nu se deschide?”, a spus aceasta, pentru Ziarul de Iaşi.

Femeia a mai precizat că, atunci când merge cu mama sa la control, la medicii din Roman, aceştia îi recomandă să încerce să facă terapie la celelalte institute din ţară. “Doctorii de aici ne spun să încercăm la institutele din Cluj sau din Bucureşti pentru şedinţele de radioterapie pentru că şi alţi pacienţi s-au confruntat cu aceeaşi problemă a cazării la Iaşi. Dacă  s-a zbătut conducerea să pună în funcţiune şi cel de-al doilea accelerator, de ce nu se poate rezolva şi problema aceasta, având în vedere că este singurul institut de oncologie din Moldova. Cum să facem naveta Roman - Iaşi?”, a mai spus Mihaela.

Situaţia de la Iaşi afectează şi un număr de pacienţi cu boli oncologice din Galaţi, care ar trebui să meargă la terapie la IRO. Potrivit medicilor, numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer a crescut simţitor în judeţul Galaţi, de la 1.365 în 2012, la 1.626 în 2013. La sfârşitul anului trecut, aproape 14.500 de locuitori ai judeţului se aflau în evidenţele medicilor cu diferite tipuri de cancer.

Citit 1298 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iunie 2014 22:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.