Astăzi, sărbătoare mare: Sfânta Cuvioasă Parascheva

Astăzi, sărbătoare mare: Sfânta Cuvioasă Parascheva
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Moaştele Sfintei de află la Iaşi de aproape 400 de ani


Pe data de 14 octombrie, creştinii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sfânta a trăit în secolul al XI-lea, născută fiind în satul Epivat din Tracia, în apropiere de actualul oraş Istanbul. A trăit în pustie, o vreme, apoi a mers spre ţinutul Pontului. A trăit cinci ani la mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea, apoi a plecat spre Ţara Sfântă. A văzut Ierusalimul, după care s-a trăit la o mănăstire din pustiul Iordanului.

S-a întors în Epivat şi a trecut la Domnul în anonimat. Se spune că, încercând să îngroape trupul unui marinar adus ape la mal, oamenii au descoperit moaştele înmiresmate ale sfintei. Deşi iniţial se spune că moaştele nu au fost scoase din pământ, în noaptea următoare unul dintre cei care săpaseră groapa marinarului a avut un vis care l-a determinat să dezgroape moaştele şi să le aşeze la loc de cinste, la o mânăstire din Kallicrateia.

Din 1238 până în 1601, moaştele au tot fost mutate, în funcţie de înaintarea sau retragerea otomanilor de pe pământurile sfinte. În 1641, au fost aduse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, de unde au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se află şi astăzi. În aceste zile, pe la racla Cuvioasei „mult folositoare”, aşa cum o numesc credincioşii, trec zeci de mii de oameni, veniţi la închinare.

La noi, probabil cea mai apropiată biserică aflată în sărbătoare de hram este cea de la ieşirea din oraş, spre Tirighina. De Sfânta Parascheva e post, nu se spală şi nu se coase. Din popor, se credea că fetele care fac treabă în ziua praznicului rămân nemăritate.

Citit 1016 ori Ultima modificare Luni, 13 Octombrie 2014 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.