ALARMANT! Unul din zece GĂLĂŢENI trăieşte cu DIABET

ALARMANT! Unul din zece GĂLĂŢENI trăieşte cu DIABET
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, 11 noiembrie 2014, de la ora 11.00, la hotelul "Vega", reputaţii medici Magdalena Moroşanu şi Aurel Nechita susţin o conferinţă pe tema nutriţiei sănătoase


Aproximativ 50.000 de gălăţeni suferă de diabet diabet zaharat şi alţi 75.000 au prediabet, arată studiul PREDATORR, efectuat în 2013 de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie. Pentru zona de sud-est a ţării, regiune din care face parte şi judeţul Galaţi, prevalenţa acestei boli metabolice este de 10,44 la sută din totalul populaţiei. Dacă numărul de mai sus reflectă realitatea, atunci rezultă că doar jumătate dintre gălăţenii cu diabet sunt luaţi în evidenţele medicilor, având astfel posibilitatea de a urma un tratament adecvat.

De zece ori mai mulţi diabetici faţă de acum 20 de ani

Potrivit medicului Magdalena Moroşanu, 24.516 gălăţeni figurau ca suferind de diabet la sfârşitul lunii mai 2014. "Numărul a crescut la aproximativ 25.000, de atunci. Faţă de acum 20 de ani, avem de zece ori mai mulţi bolnavi de diabet, ceea ce este enorm. Obezitatea este principalul factor din cauza căruia apare această boală metabolică. Din datele pe care le am, 31,4 la sută din populaţie este obeză, în vreme ce o proporţie de 34,5 la sută prezintă suprapondere. În total, peste 65 la sută din populaţie are o greutate peste medie", atrage atenţia dr. Magdalena Moroşanu.

Tot medicii spun însă că 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat în principal pe o alimentaţie echilibrată şi pe educaţie fizică moderată.

Nici copiii nu sunt feriţi

Dacă imediat după Revoluţie diabetul în rândul copiilor era o raritate la Galaţi, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat radical. Medicii spun că sunt nevoiţi acum să trateze cazuri despre care în trecut citeau doar în tratatele de specialitate. "Înregistrăm, an de an, o creştere progresivă a numărului de cazuri noi. În prezent, în fiecare an diagnosticăm peste 20 de cazuri de îmbolnăvire în rândul celor mici", ne-a explicat prof. dr. Aurel Nechita.

Potrivit medicului, şi vârsta de debut a diabetului este din ce în ce mai mică. În ultimii trei ani, patru copii care nu împliniseră încă un an au fost depistaţi cu această boală. "În aceste cazuri, tratamentul este mult mai greu de aplicat", a adăugat dr. Nechita.

Sfaturi pentru părinţi

Pentru a vă feri copiii de astfel de probleme, medicii vă recomandă să nu îi trimiteţi la şcoală fără pachet. În acest mod, tentaţia de a mânca de la fast-food sau de a înlocui prânzul cu dulciuri va fi mai mică. Din pachetul zilnic nu trebuie să lipsească fructele, care pot înlocui cu succes dulciurile procesate.

"Proaspetele mămici nu trebuie să îşi îngraşe copiii, crezând că aşa este normal. Dacă metabolismul copilului va fi dat peste cap încă de la o vârstă fragedă, foarte greu va putea fi readus la normal mai târziu", a mai spus dr. Nechita.

Complicaţiile cronice ale diabetului de tip 2

Prima complicaţie cronică cauzată de diabet este retinopatia diabetică sau aşa-numitul "ochi diabetic". Din cauza leziunilor provocate nervului ocular, în timp pot apărea dificultăţi de vedere, dureri oculare şi chiar pierderea temporară sau permanentă a vederii.

Rinichiul este un alt organ afectat de diabet. În cadrul nefropatiei diabetice se înregistrează pierderi de proteine prin urină, hipertensiune arterială şi colesterol crescut. Pentru că insulina nu mai poate fi eliminată prin urină, aceasta se acumulează în sânge, putând provoca hipoglicemie.

Piciorul diabetic se caracterizează prin vindecarea cu greutatea a rănilor de la nivelul labei piciorului. În unele cazuri pot apărea infecţii locale, care duc la gangrenă şi la amputarea membrului. Alte complicaţii asociate cu diabetul sunt cardiopatia ischemică şi afecţiuni ale sistemului circulator, care pot duce până la accident vascular cerebral sau la deces.

Citeşte şi: Este Alzheimerul diabet de tip III?

Citit 1181 ori Ultima modificare Luni, 10 Noiembrie 2014 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.