GRATUIT! Testează-ţi glicemia cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Diabetului

GRATUIT! Testează-ţi glicemia cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Diabetului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" şi Asociaţia Diabeticilor Galaţi organizează vineri, 14 noiembrie, de la ora 8,00, testări gratuite pentru depistarea diabetului zaharat. Evenimentul are loc în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor. Sunt aşteptaţi să-şi testeze glicemia toţi gălăţenii nediabetici. Pentru ca rezultatul glicemiei să fie concludent, înainte de testare nu trebuie să mâncaţi. Evenimentul de la Sindicate are loc cu ocazia sărbătoririi, la aceeaşi dată, a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului.

Date îngrijorătoare

Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90 la sută dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate recent.

Îngrijorător este că deşi până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, se recomandă atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.

Alimentaţia, cheia sănătăţii

„Alimentaţia poate influenţa starea noastră de sănătate, iar modul în care această influenţă este exercitată depinde numai de noi şi de alegerile pe care le facem. Tot ce trebuie să facem este să urmăm câţiva paşi simpli, pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a preveni numeroase afecţiuni, printre care se numără şi diabetul zaharat. De exemplu, este recomandat să bem apă sau ceai în loc de sucuri carbogazoase, să mâncăm cel puţin trei porţii de legume şi fructe pe zi, să reducem consumul de alcool şi dulciurile şi să evităm alimentele tip fast-food", a declarat conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Citeşte şi: La Spitalul de Pediatrie din Galaţi, copii diagnosticaţi cu diabet la nici un an

Citit 1129 ori Ultima modificare Marți, 11 Noiembrie 2014 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.