RĂZBOI pe nervii şi sănătatea gălăţenilor/ CALORIFERE RECI, după disputa Apaterm - Electrocentrale

RĂZBOI pe nervii şi sănătatea gălăţenilor/ CALORIFERE RECI, după disputa Apaterm - Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încă de marţi, parametrii la care CET furnizează aburul sunt insuficienţi pentru producerea apei calde şi a căldurii * Traseul banilor dintre Apaterm şi Electrocentrale se opreşte înainte de caloriferele gălăţenilor


Avem frig în case, deşi Primăria Galaţi tocmai a primit nouă milioane de lei de la Guvern, fix pentru subvenţiile la căldură. Frigul ne este însă furnizat cu generozitate de Apaterm şi Electrocentrale, care se ceartă pe o factură.

Practic, Apaterm ar fi trebuit să vireze către societatea Electrocentrale o anumită sumă de bani, iar acesta din urmă ar fi urmat să o dea mai departe la Romgaz, pentru a-şi acoperi factura curentă la gaz. Cum, din motive greu de înţeles, acest traseu a fost scurtcircuitat, cei de la Electrocentrale s-au văzut nevoiţi să livreze mai puţin abur, iar urmarea a fost că frigul a pus stăpânire pe apartamentele gălăţenilor.

Cele două companii dau vina una pe cealaltă

Pe de o parte, cei de la Apaterm aruncă pisica în curtea celor de la Electrocentrale. "În această seară, la ora 19,00, temperatura exterioară înregistrată la Centrul Meteo Galaţi a fost de -3 grade Celsius. Faţă de un debit necesar solicitat de 3.600 metri cubi/oră, la o temperatură de 93 de grade Celsius, parametrii agentului termic furnizat de SC Electrocentrale Galaţi SA sunt: 2.514 metri cubi/oră (69,83 la sută) şi 81 grade Celsius (87,09 la sută)", se arată într-un comunicat remis marţi de cei de la Apaterm.

Miercuri, situaţia s-a repetat. "În această seară, la ora 19,00, temperatura exterioară înregistrată la Centrul Meteo Galaţi a fost de -2 grade Celsius. Faţă de un debit necesar solicitat de 3.600 metri cubi/oră, la o temperatură de 93 de grade Celsius, parametrii agentului termic furnizat de SC Electrocentrale Galaţi SA sunt: 2.514 metri cubi/oră (69,83 la sută) şi 83 grade Celsius (89,24 la sută)", se arată într-un nou comunicat al Apaterm.

Practic, în două nopţi consecutive în care s-au înregistrat temperaturi negative, gălăţenii au fost nevoiţi să doarmă în congelatoare. Explicaţia venită de la Electrocentrale este cât se poate de simplă. Această societate nu mai are bani pentru a produce abur şi pentru a-şi plăti gazul contractat de la Romgaz. "În perioada 1 - 26 noiembrie a.c., Apaterm SA Galaţi a achitat doar suma de 454.000 lei față de contravaloarea energiei termice livrate în această perioadă, estimată la 6,6 milioane lei. Precizăm că suma achitată acoperă doar contravalorea energiei termice livrate în două zile. Nu avem resursele financiare plăţii combustibilului consumat. La această dată, Apaterm înregistrează datorii de la intrarea în reorganizare de 31 milioane lei, din care 12,5 milioane lei sold la trimestrul doi anul doi din planul de reorganizare modificat. Ceilalţi consumatori sunt cu plăţi în avans. Parametrii de livrare a agentului termic primar sunt superiori plăţilor efectuate de Apaterm", a comunicat Mihaela Nestianu, şeful serviciului contracte din cadrul Electrocentrale.

Cei din Apaterm susţin însă cu totul altceva. "Factura curentă, cu numărul 140.523 emisă de SC Electrocentrale SA vineri, 31 octombrie 2014 şi livrată Apaterm prin delegatul SC Electrocentrale SA vineri, 7 noiembrie 2014 (înregistrată la Registratura Apaterm cu numărul 27.704 din 7.11.2014) este în sumă de 2.209.863,95 lei din care 1.931.801,29 lei energie termică furnizată în cursul lunii octombrie plus 278.062,66 lei penalităţi. Scadenţa acestei facturi a fost miercuri, 19 noiembrie 2014. În temeiul acestei facturi, Apaterm a calculat facturile pentru cele 691 de asociaţii, pe care le-a emis şi expediat luni, 10 noiembrie 2014, cu scadenţa, conform legii, marţi, 2 decembrie 2014. În perioada de referinţă (luna noiembrie), plăţile Apaterm către SC Electrocentrale SA însumează 514.000 lei, plăţi efectuate pe măsura încasării sumelor de la asociaţiile de proprietari şi care reflectă comportamentul de plată al acestora", se arată în ultimul comunicat remis de Apaterm.

Până una-alta, nu putem şti care dintre cele două entităţi are dreptate. În schimb, ce se poate spune cu certitudine este că, timp de aproape o săptămână, sănătatea gălăţenilor a fost pusă în pericol şi cineva trebuie să răspundă.

Citeşte şi: Cum AU DISPĂRUT 7,1 MILIOANE DE EURO pe circuitul dintre Primărie, Apaterm şi Electrocentrale

Citit 3750 ori Ultima modificare Joi, 27 Noiembrie 2014 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.