TINERII ŞI ORAŞUL/ Noaptea e o aventură în Micro 39: BEZNA lasă cartierul la cheremul INFRACTORILOR
Foto: Un simplu felinar pe stradă reprezintă un lux pentru mulţi locuitori din Micro 39

TINERII ŞI ORAŞUL/ Noaptea e o aventură în Micro 39: BEZNA lasă cartierul la cheremul INFRACTORILOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tot ce se întâmplă la adăpostul întunericului în cartier rămâne neaflat, nepedepsit şi se perpetuează


Gălăţenii din Micro 39, plătitori de taxe şi impozite, spun că, pe vreme de iarnă, nu mai pot ieşi din case după ora 18,00, din cauză că la ei în cartier este beznă ca-n peşteră, pentru că iluminatul stradal nu este funcţional. Locuitorii susţin că întunericul nu face altceva decât să încurajeze infracţionalitatea, într-o zonă care are, şi aşa, destule probleme şi îl invită pe primarul oraşului la o plimbare de noapte în cartierul lor. "Să vină singur şi cu portofelul la el! Pe jos, fără bodyguarzi şi fără telefon mobil", spune necăjit unul dintre locuitorii zonei.

În imperiul fricii

În cartier există stâlpi fără becuri. Fie s-au spart, fie s-au ars. Cei care au totuşi becuri se aprind doar când vor şi, de regulă, când nu trebuie. Cei care stau aici de o viaţă şi sunt nevoiţi să circule noaptea prin beznă sunt speriaţi. „Mă simt urmărită, nu văd pe unde calc, stau cu sufletul la gură până intru în casă, când vin din tură de după-amiază. Nu se poate aşa ceva, tremurăm de frică!”, spune Mariana Tipău, în vârstă de 34 de ani.

Nu e lumină, nu vezi pe unde mergi, dai în gropi la propriu, te stropeşti, aduci în casă tot felul de gunoaie. Şi asta e cazul fericit, când ajungi teafăr în apartament. Sunt şi situaţii în care eşti urmărit, fluierat, cotrobăit prin buzunare sau agresat pentru o ţigară. Nu vezi unde îţi parchezi maşina. O poţi lăsa într-un stâlp, într-o groapă sau în automobilul vecinului.

„Nu ştiu pe cine trebuie să mai rugăm să vină să ne rezolve problema. Noaptea, farurile nu sunt de ajuns, pentru că nu luminează la 360 de grade, aşa că oricând pot avea loc incidente regretabile, chiar şi în parcare”, explică un bărbat, care a vrut să menţionăm că are permis de conducere de peste 30 de ani. 

Mai multe petiţii, nimic rezolvat

Pentru a evita neplăcerile, cei mai mulţi gălăţeni spun că ocolesc străzile sau zonele lipsite de lumină. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii. „Ocolesc, pentru că am mai fost agresată, dar nu a luat nimeni nicio măsură. Poliţia spune nu are ce să facă!”, explică Geanina Slabu, o pensionară care trăieşte de ani buni în cartier. Cea mai mare teamă a locuitorilor de aici o reprezintă oamenii străzii, care şi-au găsit adăpost în spatele benzinăriei, unde consumă droguri sau alcool.

Noaptea se transformă, astfel, într-o adevărată aventură pentru cei care au curajul să păşească pe străzile întunecate din apropiere. „Nici nu ştii cine te atacă sau de unde. Tot ce au nevoie tâlharii ăştia este să smulgă o poşetă, un lanţ, sau să dea una în cap cuiva şi gata”, spune o altă doamnă. Tot ce se întâmplă la adăpostul nopţii, în Micro 39, rămâne neaflat, nepedepsit şi se perpetuează. Demersuri s-au făcut, spun oamenii din cartier: atât la Primărie, cât şi la firma care se ocupă de iluminatul public. Au primit doar promisiuni şi speranţe, dar nu s-a rezolvat nimic. Oamenii aşteaptă primăvara, care va mări ziua şi va mai diminua timpul propice infracţiunilor.


CITEŞTE ŞI: Galaţiul EXPORTĂ INFRACTORI pe bandă rulantă. Doi tineri vor face puşcărie în Germania

Citit 1948 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.