UTIL/ Cine şi când poate primi INDEMNIZAŢIE DE ŞOMAJ

UTIL/ Cine şi când poate primi INDEMNIZAŢIE DE ŞOMAJ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit legii, orice persoană care nu mai beneficiază de un loc de muncă din motive neimputabile are posibilitatea să primească indemnizaţie de şomaj. Această indemnizaţie se acordă în funcţie de stagiul de cotizare al persoanei care aplică la şomaj şi reprezintă 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. "Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj trebuie să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de munca la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă", spune legea. Astfel, beneficiarii sunt obligaţi să transmită la AJOFM în termen de trei zile orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor, dar şi să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite gratuit de agenţie.

Pentru cei cu un stagiu de cotizare de un an, indemnizaţia poate fi acordată timp de şase luni, în timp ce pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani, indemnizaţia se acordă timp de nouă luni. În acelaşi timp, persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani, pot lua indemnizaţie de şomaj pentru 12 luni.

Când se acordă indemnizaţia

Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, în momentul încetării raporturilor de muncă. Şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ, de minimum 16 ani, care într-un interval de 60 de zile nu au reuşit să se încadreze în muncă, pot obţine indemnizaţie de şomaj. Mai exact, absolvenţii de liceu care nu doresc să continue studiile şi studenţii care au finalizat facultatea şi nu au obţinut un loc de muncă pot obţine ajutor de la stat. Suma de 250 de lei se acordă pe o perioadă de şase luni, timp în care absolvenţii au acces şi la consiliere şi formare profesională.

Acte necesare

Indemnizaţia de şomaj se solicită la AJOFM după depunerea dosarului, care trebuie să conţină: actul de identitate (în original), actele de studii şi de calificare (original şi copie), adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă/aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale, acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează venituri mai mici decât valoarea ISR.

Concediu medical în timpul şomajului

Cei care beneficiază de indemnizaţia de şomaj trebuie să caute activ un loc de muncă şi să înştiinţeze în scris Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical.

Şomerii care încă primesc indemnizaţie de şomaj trebuie să ştie că atunci când intră în concediu medical, indemnizaţia se suspendă şi primesc în schimb o cotă din media veniturilor din ultimele luni lucrate. Este vorba despre o remuneraţie care poate reprezenta cel puţin 75 la sută din indemnizaţia de şomaj şi poate ajunge până la sută la sută. După încheierea concediului medical, se revine la indemnizaţia de şomaj.

Chiar dacă mulţi şomeri din ţară îşi întrerup perioada de şomaj prin intrarea în concediu medical, pentru a primi mai mulţi bani de la stat, prelungindu-şi astfel perioada de şomaj, Nicoleta Harţegan, director-adjunct AJOFM, spune că în Galaţi nu se practică această metodă şi că şomerii de la noi au intrat în concediu medical pe motive întemeiate. "Anul trecut, dintre cei 3.829 de şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, figurează 32 de persoane în concediu medical, după cum urmează: cinci persoane pentru cancer, o persoană pentru cardiologie, 18 pentru boală obişnuită şi alte opt pentru sarcină şi lăuzie”, ne-a declarat Nicoleta Harţegan.

 

CITEŞTE ŞI: Informaţii utile/ Cine şi cum poate deveni asistent maternal

Citit 4287 ori Ultima modificare Vineri, 13 Februarie 2015 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.