MEDICII au dreptul la SPOR DE NOAPTE pentru gărzi, potrivit „Solidaritatea Sanitară”

MEDICII au dreptul la SPOR DE NOAPTE pentru gărzi, potrivit „Solidaritatea Sanitară”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” solicită Ministerului Sănătăţii reluarea plăţii sporului de noapte pentru orele de gardă efectuate de medici, precum şi recuperarea acestor drepturi restante pe ultimii cel puţin trei ani, având în vedere că, la nivel european, medicii care lucrează în spitalele publice şi efectuează gărzi au dreptul legal de a beneficia de sporul de noapte, se arată într-un comunicat al federaţiei, transmis către ”Viaţa liberă”.

Sporul de noapte trebuie acordat medicilor atât pentru orele de gardă desfăşurate în cadrul programului normal de lucru cât şi pentru orele de gardă ce au caracter de ore suplimentare, mai spun sindicaliştii. În situaţia în care nu se va ajunge la un acord comun pe această temă, respectiv nu va fi reparată această nedreptate, sindicatele „Solidaritatea Sanitară” din toată ţară spun vor declanşa acţiunile în instanţă pentru acordarea acestor sporuri pentru toţi doctorii membri de sindicat, respectiv pentru recuperarea sumelor datorate cu acest titlu cel puţin pe ultimii trei ani.

Conform calculelor, pentru ultimii trei ani, medicii au dreptul să beneficieze cel puţin de următoarele sume pentru orele de gardă efectuate în cadrul normei de bază (calculate la salariul unui medic primar): spitale clinice şi asimilate (20 de ore de gardă/lună) - 1.780 de lei; spitale cronice şi asimilate (40 ore de gardă/lună) - 3.560 lei, pentru orele de gardă efectuate în afara normei de bază (calculate la o medie de patru gărzi/lună) - 7.120 lei. La aceste sume se adaugă cele aferente acordării acestor sporuri în viitor.


CITEŞTE ŞI: Calendarul concursurilor şi examenelor din 2015 pentru MEDICI

 

Citit 2155 ori Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.