ALARMANT! Jumătate din şcolile gălăţene nu au pază

ALARMANT! Jumătate din şcolile gălăţene nu au pază
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele mai multe unităţi de învăţământ nesecurizate sunt în mediul urban * La ţară, şcolile cu sisteme electronice de supraveghere sunt vulnerabile în faţa hoţilor


Asigurarea pazei sediilor unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi nu se prezintă sub cele mai bune auspicii, la început de an calendaristic. Clădirile, bunurile, elevii şi cadrele didactice sunt vulnerabile în faţa pericolelor de orice fel, dacă ar fi să ne luăm după cea mai recentă raportare pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean a înaintat-o Poliţiei. Doar 223 de unităţi de învăţământ, din totalul de 433 existente în judeţ, sunt asigurate cu o formă de pază, restul de 210 raportând că nu au nici paznic, nici sistem de supraveghere.

Moda "big brother"

Dotarea unităţilor şcolare cu camere de supraveghere s-a dovedit a fi agreată de cele mai multe şcoli din Galaţi. 80 de instituţii din oraş au astfel de sisteme de supraveghere, care înregistrează zi şi noapte ce se întâmplă în incintă şi în perimetrul adiacent. Metoda a prins şi la 62 de şcoli din mediul rural, echipamentele fiind achiziţionate de primării, care au mizat mai mult pe vigilenţa „ochiului electronic” decât pe cea a vreunui paznic plătit să stea de veghe.

A doua metodă de protecţie practicată de şcolile gălăţene este paza proprie, prin personal angajat sau beneficiari ai venitului minim garantat. 98 de unităţi au adoptat acest sistem, 37 fiind din oraşe, iar 61 de la sate. Societăţile de pază şi protecţie au, în prezent, contracte pentru asigurarea a 67 de unităţi şcolare din mediul urban şi şapte din mediul rural.

În sistem de pază mixtă, cu angajat propriu şi firmă specializată, funcţionează 51 de unităţi şcolare din judeţ. Ce-i drept, în judeţ sunt multe unităţi şcolare unde funcţionează, cumulat, două sau chiar trei modalităţi de pază din cele enumerate mai sus.

"Ochiul magic" nu prinde hoţii

Aşa cum o arată cifrele, investiţiile în sisteme de supraveghere au fost considerate rentabile pentru multe primării din mediul rural, numai că şi camerele video au minusurile lor. În lipsa sistemelor de alarmă care să semnaleze o eventuală intrare prin efracţie, astfel încât un paznic sau poliţiştii să intervină rapid pentru prinderea în flagrant a hoţilor, sistemele de supraveghere nu pot decât să înregistreze şi să ofere, la o adică, dovezi ale infracţiunii. Prea puţin, dacă e să luăm în considerare faptul că şi infractorii s-au deşteptat şi nu se mai duc la spargeri fără să se protejeze.

Cel mai recent caz de acest gen s-a înregistrat la începutul lunii februarie, la Şcoala Gimnazială din Balinteşti, comuna Bereşti Meria. Unitatea, dotată de anul trecut cu sistem de supraveghere video, a fost prădată în vacanţă de câţiva indivizi, care nu au avut nicio problemă în a pleca cu braţele încărcate din şcoală, fără ca nimeni să îi oprească. "Au venit pe la intrarea elevilor, au spart geamul cu un par şi au pătruns în incintă. Au spart camera de supraveghere din hol, probabil cu acelaşi băţ, şi au încercat uşa cancelariei. Nu au reuşit să intre, dar au luat din laboratorul de informatică mai multe echipamente", ne-a explicat Viorel Bănuc, directorul unităţii de învăţământ.

Reprezentanţii unităţii şcolare au semnalat spargerea la poliţie şi au raportat, ca furate, două calculatoare complet echipate, un monitor, un DVD şi un videoproiector. Două săptămâni mai târziu, poliţiştii ajungeau la suspecţi. "Poliţiştii din comuna Bereşti-Meria au identificat trei tineri, de 23, 25 şi 26 ani, toţi din satul Balinteşti, bănuiţi de faptul că în noaptea de 5 spre 6 februarie au pătruns în şcoala generală din localitate, de unde ar fi sustras patru calculatoare echipate complet, un DVD şi un sistem audio, apoi au distrus camerele de supraveghere video amplasate în holul şcolii. Bunurile sustrase au fost recuperate, iar cei trei sunt cercetaţi pentru furt calificat şi distrugere”, ne-a declarat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

La respectiva unitate de învăţământ a mai fost sesizat un furt în decembrie 2013, când autorul nu a fost încă identificat, precum şi în 2008, când autorul a fost chiar un elev al şcolii.


CITEŞTE ŞI: O infracţiune în fiecare noapte pe străzile Galaţiului! Cine ne apără după lăsarea întunericului?

Citit 1594 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2015 01:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.