CALORGAL, gata să ia locul APATERM. Documentele au ajuns pe masa aleşilor
Foto: Foto Bogdan Codrescu

CALORGAL, gata să ia locul APATERM. Documentele au ajuns pe masa aleşilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe masa aleşilor locali a ajuns un document privind aprobarea începerii contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către SC Calorgal, adică de înlocuire a Apaterm. Documentul era pregătit cu data de 21 februarie, dată de la care oraşul urma să rămână fără apă caldă şi căldură, ca urmare a sistării gazelor furnizate către Electrocentrale. Cum situaţia a fost evitată, autorităţile mai au vreme să analizeze situaţia.

La capătul puterilor

În documentul supus atenţiei aleşilor, argumentaţia porneşte de la faptul că Apaterm i-a comunicat Primăriei, printr-o adresă oficială, că “nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile de realizare a serviciului public de transport şi distribuţie a energiei termice produsă în sistem centralizat în municipiul Galaţi”. La asta se adaugă faptul că nu are, în prezent, contract de concesiune valabil pentru reţele, nici licenţă pentru transport şi distribuţie energie termică, iar bunurile pe care le foloseşte pentru a aduce căldura în casele gălăţenilor sunt proprietatea municipiului Galaţi.

„S-au investit peste 53.360.491 de lei în reţelele de termoficare din municipiul Galaţi şi 42.126.975 de lei în punctele termice, iar prin creşterea debranşărilor toate aceste investiţii sunt puse în pericol”, se arată în raportul ajuns în comisiile Consiliului Local.

Concret, autorităţile propun ca SC Calorgal să preia efectiv activităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, mentenanţa sistemului şi reparaţiile necesare, facturarea şi încasarea consumurilor, dar şi relaţiile cu clienţii. Autorităţile estimează că valoarea totala a costurilor pe care va trebui să le suporte autoritatea publică locală este de circa cinci milioane lei pentru cheltuieli de funcţionare operator regional SC Calorgal SA şi zece milioane subvenţie.

Pe scurt, autorităţile au deja documentele pentru a pune Calorgal la treabă, numai că data la care se va întâmpla acest lucru depinde de declararea falimentului Apaterm, care, momentan, este suspendat până pe 25 martie când Curtea de Apel îi va decide soarta.


CITEŞTE ŞI: Organigrama CALORGAL a fost aprobată. Cei mai mulţi dintre angajaţi vor fi de la APATERM

Citit 4880 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.